Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum pregătim bateria auto în timpul sezonului rece

Cum pregătim bateria auto în timpul sezonului rece

Durata medie de viață a bateriei unei mașini este de aproximativ 3 până la 7 ani. Totuși, s-ar putea să observați că bateria este foarte solicitată în timpul sezoanelor cu temperaturi extreme, mai ales dacă se află spre sfârșitul duratei sale de funcționare.

baterie auto
Cum pregătim bateria auto în timpul sezonului rece
de Georgiana Adam    |    24 Noi 2021   •   16:44

Potrivit specialiștilor din industria auto, o baterie poate pierde până la 60% din încărcare în perioadele cu temperaturi extrem de scăzute.

Verificați și pregătiți bateria înainte de sezonul rece

Vremea rece poate afecta chiar și cele mai noi și performante baterii auto, așa că înainte de venirea sezonului rece este bine să verificați starea bateriei și să o încărcați la capacitatea maximă. Dacă bateria este descărcată se recomandă încărcarea cât mai repede pe un redresor pentru a maximiza curentul de pornire și a face față temperaturilor scăzute ce vor urma. O încărcare regulată asigură o durată de viață mai lungă bateriei. Dacă bateria este defectă, se recomandă înlocuirea cu una nouă pentru a evita situațiile neplăcute.

Conduceți mașina în mod regulat

Dacă vremea vă permite, puteți proteja bateria mașinii în timpul sezonului de iarnă, conducând mașina în mod regulat. Deoarce bateria se reîncarcă în timp ce conduceți, dacă nu conduceți mașina câteva săptămâni sau luni în șir, bateria se poate descărca, mai ales în timpul sezonului rece. Conducându-vă mașina în mod regulat, îi oferiți bateriei șansa de a se reîncărca. Dacă vă îngrijorează bateria în anotimpul rece, ar trebui să evitați să vă conduceți mașina reprize scurte. Pe de o parte, temperaturile scăzute deja consumă o bună parte din durata de viață a bateriei. Apoi, folosiți încărcarea acesteia pentru a porni mașina. Dacă vă conduceți mașina doar un minut sau două după care vă opriți și din nou vă lăsați mașina să stea în frig necondusă o perioadă lungă te timp, bateria nu are timp să se reîncarce și toți acești factori afectează funcționarea sa și durata de viața.

Parcați în garaj

Îi puteți oferi bateriei protecție împotriva frigului parcând într-un garaj sau sub o zonă acoperită. Astfel, zăpada și gheața nu se vor mai depune pe vehicul. Garajele, deși adesea nu sunt puternic izolate, reprezintă totuși un loc mai cald pentru mașină. Dacă nu sunteți obișnuit să parcați în garaj, nu uitați să deschideți întotdeauna ușa garajului înainte de a porni mașina, astfel încât să nu rămâneți blocat cu gazele de eșapament.

Optați pentru o baterie auto de calitate

O modalitate bună de a vă pregăti pentru sezonul rece implică alegerea unei baterii auto de înaltă calitate. Dacă veți achiziționa o baterie de calitate inferioară, s-ar putea să observați că își pierde din performanță într-un ritm accelerat, ceea ce nu se întâmplă cu o alternativă mai calitativă. În momentul achiziției unei baterii auto noi, chiar dacă vă surâde să economisiți bani, făcând asta veți ajunge să plătiți mai mult pe termen lung, deoarece va fi necesar să înlocuiți mai rapid bateria. Acest lucru este valabil mai ales în sezonul cu temperaturi extreme. Dacă observați că bateria nu face față condițiilor de iarnă, înlocuiți-o cu una mai performantă.

Verificați conexiunile cablurilor și fixarea bateriei pe mașină

Un contact imperfect poate avea efecte nedorite asupra bateriei (pornire grea, descărcare prematură). Asigurați-vă că bornele sunt strânse corect și mașina este fixată bine de caroseria mașinii. Acest ultim aspect este foarte important, deoarece o vibrație inutilă a bateriei deteriorează plăcile interne ale bateriei, ducând la o distrugere prematură.

În cele din urmă, dacă observați că bateria este corodată sau are capete defecte ale terminalelor, aceasta va fi mai susceptibilă la efectele negative ale vremii reci. De fapt, aceste condiții pot face ca bateria sa înceteze să mai funcționeze în orice moment. Ceea ce puteți face este să testați bateria, sistemul de pornire și sistemul de încărcare la un service. Astfel de servicii auto vă pot proteja bateria, ajutând-o să reziste în condiții meteorologice nefavorabile.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close