Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Pep Guardiola, de la jucătorul cerebral la antrenorul genial

Pep Guardiola, de la jucătorul cerebral la antrenorul genial

Josep Guardiola Sala, pe numele său complet, s-a născut pe 18 ianuarie 1971, la Santpedor, un orășel din regiunea spaniolă Catalunia. A fost un jucător legendar al Barcelonei, echipă căreia i-a dedicat aproape întreaga carieră.

pep guardiola de la jucatorul cerebral la antrenorul genial
Pep Guardiola, de la jucătorul cerebral la antrenorul genial
de Georgiana Adam    |    06 Iun 2024   •   15:15

Acolo a reușit cele mai mari performanțe din perioada sa ca fotbalist. Practic toate trofeele lui la nivel de club au fost cucerite cu gruparea blaugrana, dar despre asta vei afla mai multe detalii în cele ce urmează.

După ce a agățat ghetele în cui, a decis să devină antrenor și mulți experți consideră că a revoluționat acest sport. În cele ce urmează vei afla mai multe despre parcursul lui în fotbal, atât ca jucător, cât și ca tehnician.

Cariera de fotbalist

A evoluat pe postul de mijlocaș defensiv, mai exact pe poziția de pivot. Recupera foarte multe mingi datorită plasamentului său excelent, iar o altă calitate a lui era aceea că greșea foarte puține pase pe parcursul unui meci.

Primii pași în fotbal

La doar 13 ani, ajungea la academia Barcelonei, celebra La Masia. În prima săptămâna la club, marele Johan Cruyff, tehnicianul grupării catalane pe atunci, a venit pe neanunțate la un meci al lui Guardiola.

Imediat l-a remarcat pe acesta și i-a spus antrenorului lui de atunci, Carles Rexach, să nu îl mai folosească în bandă în repriza a doua , ci în centrul liniei de mijloc. Pep s-a adaptat instant la noua poziție, iar asta i-a schimbat cariera.

Guardiola la echipa mare a Barcelonei

În sezonul 1991-1992, la doar 20 de ani, a devenit om de bază la Barcelona, echipă care avea să cucerească în acea stagiune titlul în Spania și Cupa Campionilor Europeni. Era formația care a fost denumită "Dream Team-ul lui Johan Cruyff".

Au urmat încă două sezoane în care Barcelona a câștigat La Liga. După două stagiuni nereușite, Johan Cruyff a plecat de pe banca echipe catalane și a fost înlocuit cu englezul Bobby Robson, care îl numește căpitan pe românul Gheorghe Popescu.

Cu el și Gurdiola ca mijlocași defensivi, Barcelona câștigă în sezonul 1996-1997, primul cu Booby Robson așadar, Cupa și Supercupa Spaniei, dar și Cupa Cupelor. În 1997 se schimbă din nou antrenorul, fiind numit Louis van Gaal.

Tot în acel an, Popescu pleacă la Galatasaray și astfel, Guardiola devine căpitanul echipei. Cu van Gaal s-au câștigat două campionate, o Cupă a Spaniei și o Supercupă a Europei. După plecarea tehnicianului batav, cu Lorenzo Serra Ferrer și Carles Rexach, performanțele au lipsit.

Ce trofee a câștigat la Barcelona

Palmaresul lui cu gruparea blaugrana arată astfel:

  1. 1 x Cupa Campionilor Europeni
  2. 1 x Cupa Cupelor
  3. 2 x Supercupa Europei
  4. 6 x titlul în Spania
  5. 2 x Cupa Spaniei
  6. 5 x Supercupa Spaniei

Cu un bonus fără depunere la pariuri sportive poți să pariezi pe Barcelona, dar și pe multe alte echipe, atât din Spania cât și din alte țări.

Perioada din Italia

În 2001 a plecat liber de contract în Serie A, la Brescia. După un an a mers la AS Roma, în vara lui 2002, iar aceasta l-a transferat înapoi la Brescia în iarna lui 2003, unde Guardiola a mai rămas doar 6 luni.

În acest timp a fost și 4 luni suspendat pentru dopaj, dar mai apoi s-a dovedit că nu luase nicio substanță interzisă. Avusese și o accidentare la gambă care l-a chinuit foarte mult pe când era la Barcelona și poate de aceea nu a reușit în Serie A.

Ultimii ani ca fotbalist

A plecat în anul 2003 în Qatar, la Al-Ahli, unde a mai jucat două sezoane. Părea că și-a încheiat cariera după aventura în țara arabă pentru că până în luna ianuarie a anului 2006 a luat o pauză de 6 luni.

Mai apoi însă a mers în Mexic, la Dorados Sinaloa, unde a jucat sub comanda lui Juanma Lillo, actualul său secund. Și-a început astfel temele pentru a deveni antrenor pentru că îl admira pe acest tehnician. După 6 luni, la 35 de ani, a agățat ghetele în cui.

Guardiola la naționala Spaniei

În anul 1992 a reușit să câștige cu naționala Spaniei medalia de Aur la Jocurile Olimpice găzduite chiar la Barcelona. Din cauza unei accidentări a ratat Campionatul Mondial din 1998, dar a participat la cel din 1994 și la EURO 2000.

A reușit să strângă 47 de selecții în tricoul selecționatei iberice pentru care a marcat de 5 ori. Unul dintre goluri l-a înscris la Campionatul Mondial din 1994, din penalty, împotriva Boliviei. Putem spune totuși că la națională ar fi putut să facă mai multe.

Antrenorul Guardiola

Primii pași în cariera de antrenor i-a făcut la echipa secundă a Barcelonei, pe care a condus-o timp de un sezon, din 2007 până în 2008. A reușit promovarea în Segunda Division și în mai 2008 președintele Joan Laporta a anunțat că din stagiunea viitoare va deveni principal la prima echipă.

Perioada Barcelona

Timp de 4 ani a antrenat acolo, din 2008 și până în 2012. S-a văzut încă de la început că va fi un antrenor de top pentru că în primul sezon a câștigat Liga Campionilor, titlul în La Liga și Cupa Spaniei. Practic impactul său a fost unul cu efect imediat.

De-a lungul perioadei petrecute la Barcelona a pregătit niște superjucători precum Carles Puyol, Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Thierry Henry sau Lionel Messi. În acea perioadă Guardiola a făcut celebru stilul de joc cunoscut acum sub numele de Tiki-Taka.

Trofeele câștigate cu Barcelona

Iată cum arată palmaresul lui cu gruparea blaugrana:

  1. 2 x Liga Campionilor
  2. 2 x Supercupa Europei
  3. 2 x Campionatul Mondial al Cluburilor
  4. 3 x titlul în Spania
  5. 2 x Cupa Spaniei
  6. 3 x Supercupa Spaniei

Au fost așadar, 4 sezoane excelente pentru el la Barcelona.

Anii de la Bayern Munchen

Merge în Bavaria în 2013, iar acolo a antrenat-o pe Bayern timp de 3 sezoane. Și la această formație a avut sub comandă jucători excepționali precum Manuel Neuer, cel pe care l-a făcut să joace ca un goalkeeper modern și pe care spunea că l-ar putea folosi și în câmp.

Totodată, i-a schimbat poziția lui Philipp Lahm. Acesta evoluase întreaga carieră pe postul de fundaș lateral, iar Guardiola l-a mutat în linia mediană. I-a mai antrenat acolo pe Bastian Schweinsteiger, Franck Ribery sau Arjen Robben.

Ce a câștigat cu această formație

Acestea sunt trofeele cucerite cu Bayern:

  1. 1 x Campionatul Mondial al Cluburilor
  2. 1 x Supercupa Europei
  3. 3 x titlul în Germania
  4. 2 x Cupa Germaniei

Probabil cel mai mare regret al său este că nu a câștigat Liga Campionilor cu această echipă.

Epoca Manchester City

Vorbim de o epocă din moment ce este la al 8-lea sezon de când este la cârma acestei formații și se pare că va mai urma încă unul. În vara lui 2016 a ajuns la Manchester City, echipa la care de altfel a stat cel mai mult până în momentul de față.

I-a antrenat în trecut pe Vincent Kompany, David Silva sau Sergio Aguero. Și acum dispune de niște fotbaliști extraordinari precum Bernardo Silva, Kevin de Bruyne sau Erling Haaland. A revoluționat clubul, cu care a câștigat prima Liga a Campionilor din istoria acestei formații.

Palmaresul cu "Cetățenii"

A câștigat aceste trofee cu gruparea engleză:

  1. 1 x Liga Campionilor
  2. 1x Supercupa Europei
  3. 1 x Campionatul Mondial al Cluburilor
  4. 6 x titlul în Anglia
  5. 2 x Cupa Angliei
  6. 4 x Cupa Ligii Angliei
  7. 2 x Supercupa Angliei

În întreaga carieră de antrenor a cucerit 38 de trofee, doar legendarul Sir Alex Ferguson având un palmares mai bogat ca tehnicianul catalan.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close