Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Organizarea bucătăriei: soluții și trucuri practice

Organizarea bucătăriei: soluții și trucuri practice

Bucătăria este un loc de reîntâlnire, unire și experimentare, unde se consumă chiar și cele mai amuzante întâmplări de familie. Fiecare dintre noi și-a imaginat, cel puțin în faza incipientă a proiectării, că acest spațiu ne va induce o stare cel puțin asemănătoare cu aceea sugerată de revistele de profil.

New Project (6)
Organizarea bucătăriei: soluții și trucuri practice Sursa foto: unsplash.com
de Georgiana Adam    |    18 Aug 2022   •   14:22

Prin urmare, având în vedere importanța sa în ecosistemul familial, bucătăria are nevoie de maximă atenție și trebuie să fie proiectată astfel încât să răspundă nevoilor de funcționalitate și design. Chiar și marii bucătari ne învață că secretul succesului mâncărurilor bune depinde inclusiv de curățenia și organizarea bucătăriei. Să vedem, așadar, cum putem face posibile toate acestea.

Eliberarea mobilierului și sortarea obiectelor

Primul pas în reușita acestei „revoluții” este curățarea spațiului. În primul rând, toate obiectele trebuie să fie atent inspectate și evaluate, pentru a înțelege care sunt de folos și care ar trebui să fie îndepărtate. Putem constata astfel că multe lucruri pot căpăta o nouă viață cu puțină imaginație și răbdare.

Al doilea pas – la fel de important ca primul – constă în efectuarea unei igienizări atente a tuturor suprafețelor și spațiilor de stocare, astfel încât bucătăria să ne poată oferi senzația de nou.

Chiar dacă poate părea ușor exagerat, în această primă etapă se recomandă evaluarea atentă a instalațiilor de alimentare cu apă, electricitate și gaz, precum și evaluarea capacității hotei de a evacua mirosurile și umiditatea. Dacă sunt necesare investiții în recondiționarea instalațiilor, acum este momentul potrivit pentru a le reda funcționarea optimă.

Planificarea investițiilor

În funcție de urgențe și necesități, demersul de a reorganiza bucătăria ar putea însemna, inevitabil, chiar și investiții: nu este neapărat necesară înlocuirea mobilierului sau a electrocasnicelor. În schimb, atunci când constatăm nevoia stringentă, corpurile noi de mobilier sau achiziția de accesorii pentru depozitarea alimentelor sunt mai mult decât bine-venite.

Este recomandată evitarea aglomerării excesive a bucătăriei cu obiecte potențial utilizabile – pentru ca amenajarea acestui spațiu să aibă efectul dorit, dar și pentru a evita cheltuielile inutile, este indicată evaluarea atentă a fiecărei nevoi de investiție.

Organizarea spațiului

Acest demers se poate realiza dacă spațiile sunt împărțite atent și obiectele sunt așezate astfel încât să fie ușor accesibile. Așadar, spațiile de stocare de la înălțime pot păstra obiectele relativ ușoare – precum vesela, paharele, manualele de utilizare a electrocasnicelor, cărțile de gătit, unele accesorii. Pentru un plus de eficacitate, este indicat ca la înălțime mare, în zone mai greu accesibile, să depozităm obiecte pe care le utilizăm mai rar.

În mobilierul situat sub suprafețele de lucru putem așeza și obiecte mai grele, cum ar fi vasele de gătit, electrocasnicele, materiale de curățenie sau recipiente cu ingrediente conservate (dacă nu avem la dispoziție o debara).

În mod uzual, blatul ar trebui să fie liber de orice fel de obiecte, însă, dacă spațiul este restrâns, acesta poate găzdui unele electrocasnice utilizate frecvent sau recipientele de condimente. În concluzie, este bine însă ca această zonă să fie cât mai liberă cu putință, pentru a ne asigura spațiu suficient de acțiune.

Trucuri simple pentru o bucătărie încântătoare

Prima regulă a investițiilor este aceea de a folosi accesorii de depozitare calitative. Acestea au atât avantajul unui design atrăgător, cât și pe acela de a păstra în condiții optime orice alegem să depozităm în ele. Un truc important în materie de achiziții pentru bucătărie este acela de a evita obiectele care doar „dau bine”, fără a fi foarte practice. În plus, ori de câte ori utilizăm ceva, acel lucru trebuie să fie bine curățat ulterior și pus la locul său, pentru a păstra ordinea și curățenia.

În definitiv, o bucătărie curată și organizată este un izvor de bucurie pentru toți cei ce îi calcă pragul, deopotrivă gazde și oaspeți. Prin urmare, efortul investit în acest scop nu este zadarnic, iar demersul poate fi materializat cu succes din dorința autentică de schimbare în bine.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close