Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ochii copilului meu sunt aliniați corect? Cum să identifici strabismul la copii

Ochii copilului meu sunt aliniați corect? Cum să identifici strabismul la copii

Sănătatea vizuală a copilului tău este esențială pentru dezvoltarea lui optimă și pentru succesul său în activitățile zilnice și școlare.

oftalmolog
Ochii copilului meu sunt aliniați corect? Cum să identifici strabismul la copii
de Georgiana Adam    |    11 Iun 2024   •   10:36

Strabismul, o afecțiune oftalmologică în care ochii nu sunt aliniați corect, poate avea un impact semnificativ asupra vederii și dezvoltării copilului tău. În acest articol, vom explora cum poți identifica strabismul la copii și ce acțiuni poți face pentru a gestiona această problemă oftalmologică.

Ce este strabismul și de ce este important să fie diagnosticat precoce?

Strabismul este o afecțiune în care ochii copilului nu sunt aliniați corespunzător și privesc în direcții diferite. În acestă situație, vederea binoculară nu se dezvoltă normal, copilul privește monocular, cu fiecare ochi pe rând. Dacă strabismul este prezent doar la un singur ochi, de cele mai multe ori duce la apariția ambliopiei (ochiul leneș) dacă nu este tratat în mod corespunzător, cât mai devreme de la debutul strabismului. 

O vizită la o clinică de oftalmologie copii pentru diagnosticul precoce și tratamentul adecvat este o măsură importantă pentru a minimiza impactul negativ al strabismului asupra vederii și funcționării ochilor copilului tău. Cu un tratament prompt, îi asiguri o vedere sănătoasă și corectă copilul tău. 

Cum poți identifica strabismul la copilul tău?

La nou-născuți, este destul de comun să observăm deviații strabice intermitente în cadrul dezvoltării normale a vederii. Aceste deviații pot apărea în contextul în care bebelușul învață să vadă cu ambii ochi în același timp și să-și coordoneze mișcările oculare. În primele luni de viață, sistemul vizual al bebelușului se află încă în curs de dezvoltare și poate fi normal ca ochii să nu fie întotdeauna aliniați perfect.

Orice manifestare de strabism la bebelușii cu vârsta de peste 6 luni ar trebui să fie tratată cu seriozitate, deoarece nu este considerată normală și nu trece de obicei fără intervenție medicală. Strabismul în această etapă a dezvoltării poate indica o problemă oculară care necesită atenție și tratament adecvat pentru a preveni complicații ulterioare și pentru a asigura dezvoltarea normală a vederii.

Ce poți face dacă bănuiești că micuțul tău are strabism?

Dacă observi semne sau simptome care te fac să bănuiești că micuțul tău ar putea avea strabism, este important să consulți un oftalmolog pediatru pentru o evaluare completă. Acesta va confirma diagnosticul și va putea recomanda un plan de tratament adecvat în funcție de severitatea și tipul strabismului.

Există mai multe semne și simptome care ar putea indica prezența strabismului la copilul tău. Iată câteva lucruri la care ar trebui să fii atent:

1. Devierea ochilor

Observă dacă ochii copilului tău par să fie aliniați corect sau dacă aceștia se uită în direcții diferite.

2. Vederea dublă

Copiii mai mari pot descrie o dublare a imaginii pe care inițial o pot percepe ca o imagine cu contur neclar.

4. Închide un ochi

Observă dacă al tău copil închide un ochi, clipește excesiv sau afirmă că îi este greu să focalizeze o imagine.

5. Dureri de cap sau oboseală oculară

Fii atent dacă apar durerile de cap sau oboseală oculară, mai ales după activități care necesită concentrare vizuală, cum ar fi cititul sau privitul la ecrane.

6. Adoptă o anumită poziție a capului.

Pentru strabismele care apar doar într-o anumită direcție a privirii, copilul are torticolis, o poziție compensatorie a capului în care preferă să stea pentru a evita vederea dublă. 

Identificare precoce, vedere optimă pentru copilul tău

În concluzie, identificarea și tratamentul precoce al strabismului la copii este crucială pentru astfel vederea este protejată și se dezvoltă normal. Fiind atent la semnele și simptomele strabismului și consultă un specialist în oftalmologie pediatrică. Doar așa poți contribui la menținerea sănătății ochilor și a vederii copilului tău.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close