Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Mierea de Manuka, 7 motive pentru care să o alegi ca imunoprotector pentru copii și adulți

Mierea de Manuka, 7 motive pentru care să o alegi ca imunoprotector pentru copii și adulți

Produsă în Noua Zeelandă și Australia din nectarul arborelui de Manuka, mierea de Manuka este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut, având chiar o eficienţă mai mare decât în cazul anumitor antibiotice sintetice.

mierea de manuka 7 motive pentru care sa o alegi ca imunoprotector pentru copii si adulti
Mierea de Manuka, 7 motive pentru care să o alegi ca imunoprotector pentru copii și adulți
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Aug 2022   •   12:23

Atunci când cumpărăm miere de Manuka, trebuie să știm că nu avem în mână un simplu produs apicol, ci un elixir unic, a cărui activitate antibacteriană nu poate fi regăsită în niciun alt tip de miere.

Spre deosebire de mierea crudă obișnuită, mierea de Manuka are un conținut foarte ridicat de metilglioxal (MGO) – substanța activă ce o califică pentru utilizare în scop medical. Această substanță se găsește și în alte tipuri de miere, însă în cantități mult mai mici.

Studiile au demonstrat că acest tip de miere monofloră, unică în lume, are proprietăți neobișnuit de puternice - antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii, antifungice – fiind extrem de eficientă în susținerea sistemului imunitar.

Există numeroase moduri prin care acest superaliment ne poate menține sănătatea. În acest articol, vom evidenția cum anume mierea de Manuka susține sistemul imunitar, prevenind îmbolnăvirile la copii și adulți.

  1. Stimulează producţia de celule cu rol de apărare a organismului

Mierea de Manuka are proprietatea de a stimula producția de citokine – molecule de natură proteică cu rol de transmitere a informațiilor între celulele sistemului imunitar (leucocitele) – care luptă cu inflamaţia din corp și agenții infecțioși, având un rol inclusiv în apărarea antitumorală și împotriva șocului septic. De aceea se recomandă și pentru infecțiile acute și cronice.

Studiile au arătat inclusiv că mierea de Manuka, consumată cu regularitate, poate crește numărul de limfocite și neutrofile - tipuri specifice de celule albe din sânge cu rol de protecţie împotriva agenților patogeni – ajutând la creșterea imunității organismului nostru.

Asigură nutrienți esențiali pentru lupta împotriva agenților patogeni

Acest superaliment este bogat în antioxidanți, aminoacizi, minerale (calciu, fier, potasiu, cupru, zinc, sodiu) și vitamine din grupa B, esențiale pentru buna funcţionare a sistemului nostru imunitar. Cu 1 linguriță de miere de Manuka consumată zilnic (nerecomandată copiilor mai mici de 12 luni) sau o dată la două zile, ne putem menține organismul în formă maximă pentru a ne apăra împotriva agenților patogeni.

Mierea de Manuka ne ferește de răceală, gripă și infecții respiratorii

Proprietăţile antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antiseptice şi antiinflamatorii ale mierii de Manuka o transformă într-un apărător de nădejde al sistemului imunitar. Durerile de gât, febra, răceala, gripa, bronșita, astmul, sinuzita, probleme care apar odată cu răcirea vremii, pot fi prevenite și ameliorate apelând la tratamentul naturist cu acest tip de miere. Virusul gripal, care produce anual mii de decese în întreaga lume, este inhibat de mierea de Manuka, arată cercetările efectuate de Laboratorul de Biologie Moleculară a Agenților Infecțioși al Universităţii din Nagasaki – Japonia.

Tratează problemele aparatului respirator

Cu miere de Manuka putem trata eficient și infecțiile aparatului respirator, precum sinuzita laringita, amigdalita, bronșita și nu numai. Rezultat al creșterii bacteriilor, aceste afecțiuni pot duce la dificultăți de respirație și febră. Mierea de Manuka are un rol important în tratarea infecţiilor respiratorii cronice, inhibând dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice, care provoacă cele mai grave infecții.

Tratează durerile de gât și tusea

Mierea de Manuka este un remediu foarte bun și în cazul unei simple dureri de gât. Prin compoziția și consistenţa sa, aceasta formează o barieră de protecție cu rol dezinfectant şi antibacterian, ajutând la calmarea durerii, respectiv, la reducerea inflamației din gât. În plus, efectul său expectorant ajută la fluidificarea şi eliminarea secreţiilor bronşice (cauza declanșării tusei), fiind de un real ajutor în cazul tusei.

Mierea de Manuka are un puternic efect antioxidant

Poluarea, radiațiile, fumatul și pesticidele din alimente pot produce radicali liberi ce cresc riscul de apariție a bolilor grave, favorizând, totodată, îmbătrânirea celulelor și a întregului organism. Prin efectul său antioxidant extrem de puternic, mierea de Manuka protejează organismul împotriva radicalilor liberi, jucând un rol foarte important în tratarea stresului oxidativ, în prevenirea îmbătrânirii premature şi a bolilor cauzate de radicalii liberi.

Combate infecțiile bacteriene și fungice

Considerată cel mai puternic antibiotic natural şi singura miere medicinală din lume, mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene ieșite din comun, fiind utilizată cu succes în tratarea unui spectru larg de microorganisme bacteriene și fungice, cum ar fi: Staphylococcus aureus, Helicobacter Pylori (ulcere stomac), Streptococcus faecalis, E.coli, Citrobacter freundii, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Streptococcus pyogenes, Methicillin- Staphylococcus aureus (MRSA) – infecții de spital, Vanocomycin – Enterococci (VRE).

Având în vedere proprietățile de neegalat ale acestui tip de miere, nu este de mirare că pe rafturile magazinelor apar din ce în ce mai multe branduri de miere de Manuka. Iată și câteva sfaturi care te vor ajuta să faci cea mai bună alegere la raft:

  • Citește cu atenție eticheta produsului pentru a verifica țara de origine și factorul bioactiv al mierii (MGO/ UMF).

  • Dacă ai dubii, solicită buletinele de analize care confirmă factorul bioactiv. Spre exemplu, mierea de Manuka ce provine din Noua Zeelandă trebuie testată în conformitate cu Standardele Oficiale ale Guvernului Noii Zeelande.

  • Alege mărci premiate internațional pentru calitate. Anual se desfășoară competiții internaționale în care sunt chemați experți din toată lumea pentru a evalua calitatea mierilor înscrise în competiție. Una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale este London Honey Awards, în cadrul căreia mierile trec atât printr-o serie de teste de laborator, dar și prin teste organoleptice pentru a le determina calitatea.

Acordă așadar atenția cuvenită alegerii unei mărci de miere de manuka de calitate pentru a putea beneficia din plin de proprietățile unice ale acesteia.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close