Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Europaleții și logistica internațională

Europaleții și logistica internațională

Logistica internațională a devenit extrem de importantă pentru transportul eficient al mărfurilor de la producător la client.

europaletii si logistica internationala
Europaleții și logistica internațională
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2023   •   14:14

Astfel că, europaleții au și ei o importanță deosebită în acest proces, ei fiind motivul pentru care marfa ajunge întreagă și în siguranță la client.

Europaleții au anumite standarde de dimensiune pe care trebuie să le respecte, de obicei acestea sunt de 80 cm x 120 cm, realizați dintr-un lemn care este durabil pe o perioadă îndelungată de timp. Datorită acestor standarde, transportul este atât feroviar, maritim, cât și rutier.

Logistica internațională beneficiază de anumite avantaje datorită folosirii europaleților la transportul mărfurilor. Astfel, optimizează spațiul ceea ce duce la micșorarea prețurilor mărfii în timpul transportului.

Rolul europaleților în transportul internațional

Aspectele esențiale pentru transportul unor europaleți la nivel internațional sunt:

  • Conformare – aceștia trebuie să respecte dimensiunile impuse, astfel putând manevra europaleții într-un mod eficient și rapid, și să existe mai mult loc pentru aceștia în containere.
  • Eficiența și mânuirea – în momentul transportului internațional, manevrarea paleților trebuie să fie efectuată cu ajutorul echipamentelor speciale pentru manevrare, astfel, eficiența va fi la cote maxime.
  • Siguranța mărfurilor – europaleții oferă o suprafață uniformă și plană pentru asigurarea transportului într-un mod sigur pentru marfă, ca aceasta să se deterioreze.
  • Rezistența și reciclarea – aceștia pot să fie reciclați și reutilizați datorită materialului din care sunt confecționați. Lemnul fiind unul durabil și rezistent, va putea fi folosit pentru o perioadă de timp.
  • Gruparea mărfurilor – marfa este organizată și grupată pentru a nu fi un haos în container. În acest fel, marfa poate să fie transportată într-o cantitate mai mare și mult mai eficientă, iar costurile sunt reduse semnificativ.
  • Supravegherea europaleților – prin folosirea europaleților standardizați procesul de supraveghere este mult mai benefic și eficient pentru transportul internațional al mărfurilor.

Acorduri și regulamente internaționale

Reglementările și acordurile internaționale reprezintă un mediu echitabil, complex și sigur pentru transportul internațional al mărfurilor. Cele mai importante dintre acestea sunt:

  • CISG - Convenția Națiunilor Unite privind Contractele de Vânzare Internațională de Mărfuri, reprezintă convenția internațională care stabilește contractele de vânzare pentru mărfuri în diferite zone ale țării.
  • CMR - Convenția Internațională privind Transportul Rutier de Marfă reprezintă transportul internațional rutier de mărfuri. CMR stabilește acordurile în cazul pierderii mărfii, cum se rezolva un litigiu sau obligațiile pe care transportatorul le are.
  • Convenția Internațională privind Transportul Maritim de Mărfuri (Convenția Hamburg) – această convenție de la Hamburg se ocupă cu stabilirea unor reguli privind transportul maritim al mărfurilor, limitarea de răspundere și ce proceduri există pentru asigurare.
  • Convenția Internațională privind Transportul Aerian de Mărfuri (Convenția Varșovia și Protocolul Montreal) – aceste două convenții se ocupă cu răspunderea în cazul întârzierii sau pierderii mărfurilor în spațiul aerian.
  • AFC - Acordul privind Facilitarea Comerțului este reglementat de către Organizația Mondială a Comerțului (OMC). AFC se ocupă cu realizarea unui proces mult mai ușor pentru procedurile vamale și comerțul internațional.
  • CIM - Convenția privind Contractele de Transport Internațional de Mărfuri pe Calea Ferată se ocupă cu regulile privind transportul mărfurilor pe calea ferată și răspunderea transportatorilor în cazul unor pierderi.

Acești europaleți sunt importanți în logistica internațională prin facilitățile și beneficiile pe care aceștia îi oferă pe decursul procesului de transport al mărfurilor.

Articol susținut de Escargo.ro, o companie cu capital 100% românesc, prezentă pe piața națională din 1992, cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul ambalajelor din lemn.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close