Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cumperi pentru a da în chirie? Câteva informații esențiale despre investițiile imobiliare

Cumperi pentru a da în chirie? Câteva informații esențiale despre investițiile imobiliare

Pot investițiile imobiliare să îți ofere viața fără griji la care visezi? Află în cadrul acestui articol cum poți produce venit pasiv din cumpărarea unui apartament.

cumperi pentru a da in chirie cateva informatii esentiale despre investitiile imobiliare
Cumperi pentru a da în chirie? Câteva informații esențiale despre investițiile imobiliare
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Apr 2022   •   15:48

Probabil că visăm cu toții, măcar din când în când, la libertatea financiară. Să putem face ce vrem, fără să ne gândim îngrijorați la nota de plată. Să călătorim și să ne fructificăm pasiunile, în loc să blocăm mai bine de jumătate din programul nostru pentru muncă. Ei bine, investițiile imobiliare te pot ajuta să atingi acest obiectiv, atunci când sunt făcute cu cap și cu un plan clar pe termen lung.

Investițiile nu sunt o chestiune de noroc, ci mai degrabă de strategie. E nevoie să te informezi constant despre domeniul în care îți dorești să „intri” și să fii atent la oportunitățile ce se creează pe piață. În cazul imobiliarelor, dar nu numai, e important să estimezi atât randamentul, cât și riscurile la care te expui prin achiziționarea unui apartament.

Investițiile imobiliare – merită efortul?

Întrebarea este, într-o anumită măsură, retorică – sau subiectivă, cel puțin. Investițiile imobiliare sunt privite ca unele dintre cele mai sigure surse de venit pasiv – fiindcă devalorizarea nu le afectează substanțial. Asta nu înseamnă însă că odată ce dai în chirie un apartament, viața ta va fi „lapte și miere”. Căutarea chiriașilor și selectarea lor, lucrările ocazionale de modernizare și fluctuația pieței sunt aspecte pe care ar trebui să le cântărești înainte de a lua decizia de a investi.

Totuși, să ne oprim puțin la aspectele tehnice ale unei investiții imobiliare. Unul dintre cele mai importante aspecte, atunci când alegi să cumperi o locuință-investiție, este să alegi orașul și zona în care se va afla.

Dacă îți propui să te muți în România și ai vrea să investești în imobiliare într-un stat european, poate cea mai sigură opțiune e să alegi un oraș cu potențial mare de închiriere. București, Iași, Timișoara, Cluj, Brașov și Sibiu sunt orașe în care chiriile sunt o practică foarte comună. Fiind orașe universitare sau cu potențial turistic, acestea beneficiază de un flux constant de persoane ce caută un domiciliu temporar sau permanent în oraș.

S-ar putea să ți se pară mai simplu să iei un apartament în același oraș în care locuiești, însă aceasta nu este o limitare obligatorie. Mai ales dacă vei opta pentru închiriere în regim hotelier, vei putea colabora cu agenții care să facă toată treaba în locul tău.

Ce tip de apartament este preferat pentru investițiile imobiliare

Dacă atunci când cumperi un apartament propriu pornești de la nevoile tale și ale familiei, în cazul investițiilor procesul este puțin diferit. Va trebui să ai în vedere care sunt chiriașii pe care ți-ai dori să îi atragi în locuința pe care o vei închiria.

Din datele oferite de statistici, majoritatea românilor optează pentru apartamente cu 1 sau 2 camere. Dacă te întrebi de ce, ei bine, motivele sunt simple:

  • Cei mai mulți chiriași caută aceste opțiuni pe piață. Aceștia sunt de obicei tineri și nu au nevoie de foarte mult spațiu;

  • Costurile sunt mai mici, atât pentru chiriași, cât și pentru tine, ca proprietar. Dimensiunea apartamentului influențează semnificativ prețul final, așa că vei înclina să cauți ceva care să se încadreze în bugetul propus. De asemenea, majoritatea persoanelor care stau în chirie caută opțiuni cât mai convenabile pentru bugetul lor.

Asta nu înseamnă însă că un apartament cu 3 sau 4 camere nu poate fi închiriat. Cu siguranță există persoane interesate și de aceste opțiuni. Ba chiar mai mult, aceștia sunt de regulă „chiriași de cursă lungă”, așa că nu va trebui să îți faci prea des griji cu plasarea de anunțuri.

Închiriere în regim hotelier sau contract de închiriere?

Odată cu digitalizarea tot mai evidentă a vieții cotidiene, am început să privim și investițiile imobiliare din perspective noi. Dacă până acum a investi într-un apartament însemna să îl cumperi, amenajezi și apoi să îl scoți pe piața închirierilor, noi modalități de a obține venit pasiv devin tot mai populare.

Una dintre acestea este închirierea în regim hotelier – în special prin intermediul platformelor precum Airbnb sau Booking. Această variantă de închiriere poate să fie mai rentabilă, cu condiția să ai un flux constant de chiriași.

Spre exemplu, să presupunem că îți cumperi un apartament cu două camere în Iași. Zona este preferabilă, amenajarea modernă iar condițiile de cazare premium. La o simplă căutare pe Airbnb, poți observa că prețul mediu pe noapte, pentru Iași, este de 276 lei. Dacă apartamentul tău va fi ocupat pentru o medie de 16 zile pe lună, asta ar însemna un venit de aproape 4416 lei/lunar, din care va trebui să scazi impozitul și cheltuielile aferente întreținerii locuinței.

Sună interesant, nu e așa?

Un alt beneficiu al închirierii în regim hotelier este că mobilierul sau electrocasnicele nu se vor uza la fel de repede ca în cazul închirierii pe termen lung. Astfel, va fi mai ușor să păstrezi aspectul proprietății, fiindcă te vei ocupa în mod constant de curățenie și întreținere.

Totuși, există și o mică problemă în cazul acestei opțiuni de investiție. Fiindcă chiriașii sunt ocazionali, nu ai nicio garanție că locuința ta va fi rezervată în mod regulat. Din acest punct de vedere, un contract de închiriere pe termen lung s-ar putea să fie mai sigur. Acesta îți asigură un venit constant, lună de lună, pe toată perioada agreată.

Decizia corectă și nivelul de risc pe care ți-l asumi depinde doar de tine. Cert este că investițiile imobiliare reprezintă o strategie de obținere de venit pasiv pe termen lung. Fiindcă suma investită este destul de mare, vei avea nevoie de câțiva ani pentru amortizarea acesteia. Ce trebuie să faci, așadar, este să analizezi cu atenție obiectivele financiare pe care ți le-ai propus și resursele de care dispui, iar dacă investițiile imobiliare se dovedesc rentabile pentru tine, să treci la treabă!

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close