Randamentul lor depinde de starea în care se află şi de gradul de uzură la care au ajuns. Îţi prezentăm cele mai comune patru semne pe care ţi le oferă roţile maşinii tale cu privire la necesitatea schimbării anvelopelor:
Adâncimea benzii de rulare
Banda de rulare este partea anvelopei aflată tot timpul în contact cu suprafaţa de drum. Ridurile sau striaţiile confecţionate din fabrică ajută maşina să-şi menţină aderenţa în funcţie de sezonul sau infrastructura pentru care au fost realizate. Pe măsură ce creşte numărul de kilometri parcurşi, banda de rulare se uzează uniform, iar şanţurile îşi pierd din adâncime. Pentru a veni în întâmpinarea şoferilor, producătorii de anvelope au montat martori de uzură sub forma unor bumbi de cauciuc, uneori coloraţi, care devin vizibili când banda de rulare măsoară mai puţin de 1.6 milimetri înălţime. Acesta este un minim absolut sub care nimeni nu îţi mai garantează eficienţa anvelopelor, aşadar trebuie să le înlocuieşti cât mai curând. În cazul camioanelor, limita minimă legală este de 3 milimetri.
Data fabricaţiei
Pe lângă uzura fizică, anvelopele îşi pierd din eficienţă şi din cauza îmbătrânirii. Pentru a cunoaşte data fabricării fiecărei roţi în parte trebuie să ştii să interpretezi informaţiile înscrise pe flanc. Dintre acestea, indicele DOT îţi arată sub forma a patru cifre numărul săptămânii (primele două) şi anul fabricaţiei (ultimele două). Spre exemplu, dacă eşti în 2022 şi DOT-ul cauciucurilor tale arată 4017, înseamnă că au fost fabricate în săptămâna a 40-a a anului 2017, aşadar la sfârşitul anului vor împlini 5 ani şi trebuie să te pregăteşti de înlocuire. Anvelopele îmbătrânite se schimbă chiar dacă au suficientă bandă de rulare, deoarece nu mai oferă randament optim. Dacă roţile maşinii tale sunt prea vechi, este momentul să comanzi un set nou de anvelope Bridgestone de la cauciucurijante.ro.
Uzură neuniformă
Atunci când apar diferenţe de uzură de la o roată la alta înseamnă că ai probleme la sisteme de direcţie sau de frânare şi trebuie să te îndrepţi către service pentru a le remedia. În funcţie de cât de repede realizezi acest aspect se poate impune înlocuirea. Dacă nu intervii la timp şi roţile de pe o parte sunt mai uzate decât celelalte, aderenţa maşinii este pusă în pericol. Acest lucru se simte îndată ce ridici mâna de pe volan la viteză mică, prin deplasarea maşinii într-o anumită direcţie. Cu cât mergi mai mult cu sistemele de direcţie sau frânare defecte, cu atât vei aplica o presiune suplimentară pe anvelope, pe care va trebui să le înlocuieşti mai frecvent.
Explozii, cuie, crăpături pe flanc
Unul dintre cele mai evidente semne cu privire la înlocuirea anvelopelor poate fi provocat de accidente, treceri peste obiecte contondente sau obstacole voluminoase. Orice tăietură pe flanc sau pe banda de rulare duce la imposibilitatea continuării deplasării. Pe lângă faptul că va trebui să montezi roata de rezervă, anvelopa tăiată trebuie schimbată. La fel, dacă apar crăpături pe partea laterală a cauciucului, înseamnă fie că este îmbătrânit peste măsură, fie a fost deteriorat în urma unui şoc. Rezultatul este acelaşi: trebuie înlocuit.
Cu excepţia unui accident în urma căruia are de suferit doar o roată, anvelopele trebuie înlocuite în seturi de 4 sau minim 2. Nu poţi monta un cauciuc nou împerecheat cu unul uzat, deoarece maşina va căpăta o diferenţă de nivel. Pentru eficienţă maximă, întreaga forţă a vehiculului trebuie distribuită uniform pe cele patru roţi. Urmăreşte periodic semnele de mai sus, în special înainte de a pleca la un drum lung şi înlocuieşte pneurile la timp pentru a călători în siguranţă.