Antena 3 CNN Conținut plătit Cum se stabilesc prețurile de transfer conform cu legislația din România

Cum se stabilesc prețurile de transfer conform cu legislația din România

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 13:12 02 Mai 2024 Modificat la 13:12 02 Mai 2024
cum se stabilesc preturile de transfer conform cu legislatia din romania
Cum se stabilesc prețurile de transfer conform cu legislația din România

Pentru acestea, reglementările legale prevăd obligativitatea stabilirii unor prețuri comparative cu prețurile practicate între companii independente.

În ceea ce privește dosarul prețurilor, sunt câteva aspecte de care trebuie să se țină cont, menționate de legislația prețurilor de transfer din România. Între acestea, deosebit de importante sunt intervalul de timp la care trebuie refăcut dosarul prețurilor, termenul de întocmire, precum și principiile care trebuie respectate în stabilirea prețurilor de transfer.

Ce acte normative reglementează prețurile de transfer?

Prețurile de transfer reprezintă un aspect esențial al gestionării fiscale pentru companiile cu operațiuni internaționale și entități afiliate. În România, conform legislației fiscale în vigoare, există anumite termene, obligativități și principii pe care companiile trebuie să le respecte în ceea ce privește stabilirea și documentarea prețurilor de transfer.

În țara noastră, legislația prețurilor de transfer este reprezentată de Ordinul 442/2016 privind conținutul dosarului prețurilor de transfer, la care se adaugă prevederile generale din Codul fiscal și Codul de procedură fiscală. Pe lângă acestea, ANAF emite periodic Lista marilor contribuabili, companii mari cărora li se aplică un anumit regim fiscal și pentru care este obligatoriu să întocmească dosare de prețuri de transfer, documentația care susține și justifică prețurile stabilite pentru tranzacțiile comerciale între entitățile afiliate.

Obligativitatea întocmirii anuale a dosarului pentru prețurile de transfer

Responsabilitatea întocmirii dosarului de prețuri de transfer revine marilor contribuabili, care desfășoară tranzacții cu entități afiliate, inclusiv companiile mamă și filialele lor sau alte entități care fac parte din același grup de companii. Valoarea acestor tranzacții trebuie să depășească un prag de semnificație prevăzut de lege și este variabil, în funcție de tipul de tranzacție.

Astfel, se va întocmi dosarul prețurilor de transfer pentru tranzacții peste 200.000 euro (la cursul de schimb al BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal), dacă este vorba despre dobânzi încasate/plătite pentru serviciile financiare; peste 250.000 euro, pentru tranzacţiile care vizează prestări de servicii; și de sume peste 350.000 euro, în cazul achiziţiilor/vânzărilor de bunuri corporale sau necorporale.

Dosarul de prețuri de transfer trebuie întocmit anual și trebuie să fie disponibil pentru prezentare în cazul unei inspecții fiscale. De asemenea, este important să se reevalueze și să se refacă dosarul de prețuri de transfer atunci când apar modificări semnificative în tranzacțiile sau în circumstanțele care ar putea influența prețurile stabilite. Termenul de realizare a dosarului prețurilor de transfer coincide cu data stabilită pentru depunerea declarațiilor anuale privind impozitul pe profit, pentru fiecare an fiscal.

Pentru celelalte companii, care nu sunt incluse în lista marilor contribuabili publicată de ANAF, și care au tranzacții între entități afiliate, a căror valoare depășește pragurile de semnificație menționate anterior, vor întocmi și prezenta dosarul prețurilor de transfer numai la solicitarea organului fiscal, în cadrul unei acțiuni de inspecție fiscală. Deci nu este obligatoriu în alte cazuri.

În ambele situații, atât pentru marii contribuabili, care trebuie să îndeplinească dosarul anual, cât și pentru celelalte companii care au tranzacții semnificative ca valoare, între entități afiliate, un parteneriat cu o firmă de consultanță în domeniul prețurilor de transfer are un rol esențial atât pentru conformitatea legală, cât și pentru evoluția financiară a companiei. NOA Group oferă consultanță, asistență și reprezentare în fața autorităților fiscale în materie de prețuri de transfer.

Avantajele colaborării cu specialiști pentru dosarul de prețuri de transfer

În conformitate cu legislația fiscală românească și standardele internaționale, stabilirea prețurilor de transfer trebuie să respecte principiul prețului de piață. Acest principiu implică stabilirea prețurilor care ar fi fost convenite între părți independente în aceleași circumstanțe. În plus, prețurile de transfer trebuie să fie justificate prin studii de comparabilitate și să reflecte costurile de producție sau furnizare a bunurilor sau serviciilor, natura și caracteristicile acestora, condițiile pieței și marginile de profit rezonabile.

Este deci un proces complex, de care specialiștii NOA se ocupă cu deosebită atenție și profesionalism, iar experiența își va spune cuvântul în eficiența și precizia unor dosare în conformitate cu prevederile fiscale.

De asemenea, vei avea studii de comparabilitate temeinic alcătuite, care pot fi aduse ca argumente în susținerea prețurilor de transfer în fața autorităților de control fiscal. Specialiștii NOA vor comunica direct cu organele de control și vor furniza documentația cerută. Este deci un mod simplu, fără bătăi de cap, prin care antreprenorii se pot asigura de conformitate cu legea și tranzacții profitabile între entitățile afiliate.

×
Etichete: advertorial
Parteneri
x close