Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum schimbă noile tehnologii vizitele la dentist: ce așteptări să ai de la stomatologia modernă

Cum schimbă noile tehnologii vizitele la dentist: ce așteptări să ai de la stomatologia modernă

femeie-stand-la-birou-cu-un-pahar-in-mana
Sursa foto: unsplash.com
20 Iun 2024   •   12:05

Datorită progreselor tehnologice și investițiilor continue în dezvoltarea medicală din domeniul stomatologiei, vizitele în cabinetele de specialitate asigură experiențe confortabile pentru pacienți, indiferent de problemele sau afecțiunile dentare existente.

De altfel, aparatura de profil și tehnologiile de ultimă generație îmbunătățesc nu doar diagnosticarea și tratamentele, ci și relația pacientului cu medicul stomatolog. Iată cum anume stomatologia modernă susține vizitele la dentist și ce așteptări să ai mai exact, odată ajuns în scaunul medicului specialist.

Diagnostic precis și rapid cu ajutorul imagisticii digitale

Noile tehnologii de imagistică, precum radiografiile digitale panoramice și scanările 3D, oferă imagini detaliate ale structurilor dentare și maxilare, permițând diagnosticarea.

precisă și rapidă a afecțiunilor dentare. Un diagnostic corect ajută, mai apoi, la aplicarea unui tratament confortabil și personalizat, cu rezultate durabile.

Tratament fără durere și minim invaziv 

Prin folosirea microscopului și a laserului dentar, poți beneficia de asistență medicală modernă pentru tratamente minim invazive și mai puțin dureroase.  

Laserul și microscopul pot ajuta la eliminarea țesutului cariat, cu mai multă precizie și într-un timp mai redus. Laserul este folosit și pentru curățarea și dezinfectarea pungilor parodontale, stimulând vindecarea gingiilor și reducând inflamația. Mai mult, microscopul a devenit o componentă nelipsită în tratamentele de canal, dar și în realizarea altor proceduri în care se urmărește protejarea țesutului sănătos, în vederea salvării dinților aflați în diverse stadii de degradare. 

Restaurări rapide și precise cu tehnologia CAD/CAM

Tehnologia CAD/CAM (Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing) permite crearea rapidă și precisă a restaurărilor dentare, cum ar fi coroanele sau fațetele. Un scaner digital captează imagini detaliate ale dinților pacienților, eliminând necesitatea amprentelor tradiționale, adesea inconfortabile. În plus, restaurările pot fi create în aceeași zi, eliminând necesitatea vizitelor multiple la stomatolog.

Posibilitatea monitorizării sănătății orale de la distanță 

Telemedicina devine din ce în ce mai prezentă în stomatologie, permițând pacienților să comunice cu medicii stomatologi de la distanță și să primească sfaturi în timp real, în vederea menținerii sănătății orale.

În acest context, pacienții pot primi consultații inițiale sau urmărire post-tratament prin intermediul videoconferințelor, economisind timp și resurse, așa cum explică și dentistry.co.uk. Tot prin intermediul telemedicinei este posibilă monitorizarea sănătății orale și transmiterea rezultatelor imagistice sau a altor investigații medicale către medicul stomatolog, pentru evaluare.

Ce așteptări să ai de la vizitele la stomatolog

Datorită tehnologiilor moderne specifice domeniului, ai toate motivele să te aștepți la o experiență personalizată și confortabilă, adaptată stării tale de sănătate orală. De la scanările digitale rapide și precise, până la tratamentele minim invazive cu laser, vizitele la stomatolog sunt acum mai puțin stresante și mai eficiente.

În plus, după cum am văzut deja, tehnologiile moderne, cum ar fi CAD/CAM sau imprimarea 3D, permit realizarea rapidă și precisă a tratamentelor dentare. Pe scurt, te bucuri de mai puține vizite la dentist.

Stomatologia modernă a avansat semnificativ datorită investițiilor constante în dezvoltarea de tehnologii care să ajute la diagnosticarea și tratarea rapidă, eficientă și confortabilă a celor mai des întâlnite afecțiuni dentare.

Astfel, în prezent, vizita la medicul stomatolog este una mai confortabilă și mai plăcută, bazată pe comunicarea deschisă cu personalul medical. Pe scurt, ai toate motivele să te programezi pentru un consult stomatologic de rutină care să te ajute să menții sănătatea cavității orale pe termen lung.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close