Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum scapi de accentul balcanic atunci când vorbești în limba engleză? Cinci modalități eficiente

Cum scapi de accentul balcanic atunci când vorbești în limba engleză? Cinci modalități eficiente

Ți s-a întâmplat vreodată să auzi pe cineva vorbind în limba engleză și imediat să îți dai seama că este un român sau că vine dintr-o țară balcanică? Ei bine, acest lucru se datorează unui accent tipic apărut datorită sunetelor pregnante din limbile materne.

cum scapi de accentul balcanic atunci cand vorbesti in limba engleza cinci modalitati eficiente
Cum scapi de accentul balcanic atunci când vorbești în limba engleză? Cinci modalități eficiente
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2023   •   13:58

Vestea bună este că accentul poate fi modificat, estompat și chiar eliminat cu ajutorul exercițiilor potrivite.

Dacă te pregătești pentru un job nou, pentru o călătorie sau pentru obținerea unei certificări internaționale, ca de exemplu Cambridge English, atunci sugestiile de mai jos sigur îți vor fi de folos. În cazul în care ai nevoie de cursuri de limba engleză, centrul lingvistic Twinkle Star pune la dispoziția doritorilor de toate vârstele cursuri pentru toate nivelurile de pregătire. 

Pentru început, va fi foarte util să fii conștient de 2 elemente: 1. Sunetele limbii engleze sunt diferite de cele din limba română. 2. Ordinea cuvintelor în propoziție diferă în limba engleză față de limba română.   Soluții ușoare pentru a elimina accentul balcanic 1.În engleză, combinația de „th” (de exemplu, „the”, „this”, etc.) este foarte populară - iar românii o stâlcesc adesea.

Soluția este simplă – pronunță sunetul astfel încât vârful limbii să atingă ușor dinții în timp ce sunetul este emis. Este mai bine să exagerezi la început cu limba lipită de dinții de jos, astfel încât să te obișnuiești mai repede.

2.O altă problemă este legată de „r”-ul englezesc, care este complet diferit de cel întâlnit în limba română. Pentru o pronunție bună, este nevoie să rotunjești ușor buzele și să ridici vârful limbii spre cerul gurii (fără a-l atinge, puțin mai adânc decât atunci când pronunți „l" ), iar în acest fel „r”-ul va fi mult mai englezesc. 

3.În engleză, vocalele sunt adesea reduse mult, în timp ce consoanele sunt pronunțate destul de accentuat.

4.Remediază „-ing” și „-ng” - terminație foarte comună. Este vorba despre acel „n nazal”. Modalitatea practică este să spui „n” fără a expira aerul pe nas.

5.Accentuarea cuvintelor dintr-o propoziție. În general, un accent mai clar trebuie acordat: substantivelor, verbelor (nemodale), adjectivelor și adverbelor, precum și oricărui cuvânt pe care îl considerăm important. Shadowing - tehnica perfectă pentru îmbunătățirea pronunției în limba engleză Shadowing (tradus drept umbrire), este o tehnică simplă, versatilă și extrem de eficientă. Pe scurt, ideea este de a urmări cu acuratețe pronunția unui vorbitor nativ.

Cea mai la îndemână variantă este urmărirea unui videoclip în care o persoană vorbește în limba engleză, iar tu îi poți vedea clar fața, iar astfel îi poți imita expresiile faciale. Astfel vei putea observa când un nativ deschide gura larg și când când o rotunjește, iar prin imitație vei deprinde și tu tehnicile necesare.

Este important ca videoclipul să fie destul de interesant pentru a nu te plictisi. Discursurile sau chiar filme cu mult dialog pot fi bune. Podcasturile pot fi, de asemenea, la îndemâna oricui, chiar dacă nu poți vedea mimica vorbitorilor, pentru unii dintre noi pot fi mai potrivite.

În ceea ce privește îmbunătățirea pronunției, la cursurile de engleză, fie că acestea sunt online sau offline, poți citi împreună cu profesorul și te poți implica în dialoguri cu colegii de grupă.  Ar fi util să înregistrezi prima ta conversație, pentru ca la finalul cursului să poți reasculta pentru a măsura progresul. Dacă nu îți dai seama dacă pronunția ta este sau nu corectă, poți apela la un mic truc.

Înregistrează-te atunci când pronunți un cuvânt, iar apoi compară pronunția ta cu cea a unui vorbitor nativ. Poți utiliza orice aplicație de traducere care are integrată și citirea cuvintelor. Dacă nu ești mulțumit, repetă până ajungi să ai pronunția perfectă.  Ascultă și transcrie După cum bine se știe, cheia pronunției corecte este ascultarea. Doar că acum îți propunem o abordare puțin diferită. Pur și simplu scrie ceea ce auzi. Va fi dificil la început, poate chiar înspăimântător, dar va deveni mai ușor cu timpul.

Pentru a scrie ceva, mai întâi trebuie să auzi corect și, evident, să înțelegi. Acest lucru îți va permite să înveți să distingi diferite sunete specifice limbii engleze. În acest mod vei putea conștientiza modul în care transpunem în scris anumite sunete și alăturări de litere în engleză.  Dacă pronunția îți dă bătăi de cap sau dacă vrei să îți îmbunătățești nivelul general de limba engleză, alege cursul potrivit din oferta educațională a centrului lingvistic Twinkle Star: www.twinklestar.ro. 

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close