Frica de înălțime este una dintre cele mai des întâlnite fobii la persoane de toate vârstele și apare fie ca rezultat al unei experiențe neplăcute, fie dintr-o atitudine închisă față de necunoscut. Oricare ar fi motivul din spatele acesteia, singura modalitate prin care poate fi înfrântă este acționarea împotriva ei.
Asta înseamnă că dacă îți dorești să scapi de teamă, este nevoie să te pui într-o situație care o provoacă, să dai piept cu sentimentele negative și, în final, să îți demonstrezi că nu e așa rău cum ți-ai imaginat. Poți începe să faci acest lucru la o intensitate mică, fără riscuri asociate, frecventând o sala de catarare in Bucuresti.
Înțelegerea fricii de înălțime
Primul pas în depășirea oricărei frici este să înțelegi de ce apare și dacă motivele pe care aceasta se fundamentează sunt raționale. De cele mai multe ori, temerile sunt doar convingeri limitative pe care ni le-am creat de-a lungul timpului și le-am consolidat prin simplul fapt că am refuzat să ne expunem la situații care presupuneau experimentarea acestora. În cazul fricii de înălțime, aceasta poate apărea din cauză că de jos lucrurile par înfricoșătoare atunci când privești în sus și, având această convingere, nici măcar nu îndrăznești să descoperi ce se ascunde sus, rămânând astfel cu teama bine înrădăcinată în minte.
Începe cu trasee ușoare de escaladă
Pentru că frica patologică poate distorsiona realitatea, este recomandat să faci pași mici spre a o combate și să eviți sporturile extreme pentru început, astfel încât să nu suferi un șoc în momentul în care te pui în fața faptului împlinit. Sesiunile ușoare de escaladă la interior sunt o metodă excelentă prin care să descoperi faptul că aventurile la înălțime pot fi distractive și chiar benefice atât timp cât îți dai voie să te bucuri de experiență. Escalada este un sport care antrenează atât corpul, cât și mintea, oferă claritate în mișcare și te ajută să înțelegi că ești stăpân pe fiecare pas, lucru ce te va ajuta în lupta ta împotriva fobiei de înălțime.
Pentru ca efortul mental și fizic să fie minim, alege pereții de escaladă cu trasee mai surte si de dificultate scazută, ușor de finalizat pentru a ajunge rapid la final. Fiecare reușită de acest tip îți va consolida încrederea în propriile forțe și adrenalina momentului te va face să îți dorești să crești dificultatea traseului, ajungând cu timpul, să escaladezi nonșalant pereți pe care, la început, i-ai fi privit cu groază.
Găsește un instructor experimentat
Și pentru că în teorie lucrurile par ușoare, ajuns la fața locului s-ar putea să te blochezi la gândul că va fi nevoie să urci la înălțime, într-o activitate în care ești începător. Din acest motiv ai nevoie de un sprijin de încredere pe care să te poți baza la fiecare pas, care să îți ofere motivația de care ai nevoie, dar și care să te învețe cum să escaladezi corect pentru a evita orice risc. Atunci când pornești pe acest drum vei avea nevoie de un instructor cu vastă experiență atât în escaladă, cât și în a-i învăța pe alții cum să practice acest sport, iar la Vertical Spirit te așteaptă numeroși profesioniști cu care vei putea colabora pe termen lung pentru a-ți înfrânge teama și a deveni din ce în ce mai bun într-o activitate pe care nu te-ai fi gândit vreodată că vei ajunge să o practici.
Treci peste orice frică și depășește-ți limitele punându-te în situații care te provoacă. În momentul în care ai trecut peste primul obstacol vei începe să te simți de neînfrânt; acesta este principiul pe care se bazează escalada și pe care vei învăța să îl aplici în viața ta de zi cu zi după ce începi să practici acest sport.