Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum să alegeți corect formula de lapte pentru bebeluș

Cum să alegeți corect formula de lapte pentru bebeluș

Pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a bebelușului, nu există hrană mai bună decât laptele mamei. Deși uneori poate avea nevoie de puțin ajutor pentru a se prinde corect de pieptul mamei, bebelușii știu de la sine cum să se hrănească cu laptele matern.

cum sa alegeti corect formula de lapte pentru bebelus
Cum să alegeți corect formula de lapte pentru bebeluș
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Aug 2022   •   13:40

Se consideră că laptele mamei este hrana perfectă pentru sugar, deoarece este o hrană completă, cu cantitățile perfect echilibrate de nutrienți și cu consistența ideală în orice parte din zi.

Astâmpără setea și foamea bebelușului și îi susține creșterea, așa că mămicile sunt încurajate să își alăpteze copiii atât timp cât se simt confortabil și au această posibilitate, asta însemnând chiar mai bine de 2 ani.

Dacă nu există această posibilitate, atunci bebelușii ar trebui hrăniți la sân măcar în primele 6 - 12 luni de viață. Există și situații în care mămicile nu își pot alăpta bebelușii, mai ales când suferă de o boală cronică sau se află sub un tratament medicamentos.

Într-o astfel de situație, părinții sunt sfătuiți să opteze pentru formule de lapte praf care au o compoziție foarte asemănătoare cu cea a laptelui matern, care pot susține dezvoltarea copilului, oferindu-i totodată nutrienții și necesarul caloric. Nu se va oferi bebelușului lapte de vacă în primul său an de viață, deoarece îi poate irita stomacul, cauzându-i pierderi de sânge prezente în scaun.

Alegerea unei formule de lapte pentru sugari

În general, există trei tipuri majore de formule de lapte praf, și anume formule pe bază de lapte de vacă, formule din soia și formule specializate. Le puteți găsi într-o farmacie online sau o farmacie fizică, dar și în magazine.

Cel mai important este să primiți recomandare din partea medicului personal înainte de a opta pentru o formulă de lapte, mai ales dacă aveți nevoie de o formulă specializată. Este posibil să fiți nevoiți să jonglați cu mai multe tipuri de formule de lapte până când copilul va accepta această hrană fără probleme și veți observa că îi priește și îi susține creșterea.

Formule pe bază de lapte de vacă

Formulele pe bază de lapte de vacă reprezintă aproximativ 80% din formulele vândute astăzi. Deși acest tip de formulă conține lapte de vacă în compoziția sa, laptele a fost modificat foarte mult pentru a deveni sigur pentru sugari. Mai precis, laptele de vacă este tratat prin încălzire și alte metode pentru ca proteina să devină mai digerabilă și mai puțin potențial alergenă.

De asemenea, se adaugă mai mult zahăr din lapte, și anume lactoza, pentru a se obține o concentrație egală cu cea a laptelui matern, iar grăsimea naturală a laptelui este îndepărtată și înlocuită cu uleiuri vegetale care sunt mai ușor digerate de sugari. Formulele pentru sugari din lapte de vacă sunt îmbogățite cu fier.

Dacă mămicile au născut la termen, atunci bebelușii au suficiente rezerve naturale de fier pentru a-și satisface nevoile în primele 4 până la 6 luni. După 6 luni însă, bebelușul are nevoie de puțin fier suplimentar în dieta sa, iar formulele de lapte praf fortificate cu fier reprezintă o modalitate de a îndeplini această cerință.

După împlinirea vârstei de 6 luni, poate începe și diversificarea, deși multe mămici încep această etapă de la vârsta de 4 luni. Diversificarea este o altă ocazie bună pentru a-i furniza bebelușului fierul de care are nevoie.

De reținut că laptele matern sau formula de lapte ar trebui să fie sursa principală de hrană a bebelușului până la 1 an. Formula de lapte va continua să îi ofere copilului toți nutrienții de care are nevoie.

Pe de altă parte, în etapa de diversificare, are loc o expunere la diferite tipuri de mâncare bebeluși, ceea ce îl ajută pe micuț să se obișnuiască cu noi gusturi și texturi, îi modelează gusturile pentru tot restul vieții și îl susține să dobândească abilitatea de a se hrăni cu mâncare solidă.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close