Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum îl poți ajuta pe cel mic să aleagă sportul potrivit

Cum îl poți ajuta pe cel mic să aleagă sportul potrivit

Există multe beneficii în a încuraja copilul să facă sport de la o vârstă fragedă. Din punct de vedere al sănătății, sportul îl ajută să obțină o mai bună rezistență și sănătate cardiovasculară, îmbunătățirea rezistenței musculare, a echilibrului și a flexibilității

cum il poti ajuta pe cel mic sa aleaga sportul potrivit
Cum îl poți ajuta pe cel mic să aleagă sportul potrivit
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2023   •   11:44

În plus, alături de învățarea lucrului în echipă și a responsabilității, sportul îl ajută să-și dezvolte obiceiuri sănătoase.

Având în vedere aceste beneficii imediate și pe termen lung pe care le oferă sportul, este important să-ți ajuți copilul să aleagă un sport de care să fie interesat și să îi placă. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să alegi, împreună cu copilul, sportul potrivit pentru el.

Prezintă-i cât mai multe sporturi

Găsirea unui sport care să fie pe placul copilului poate fi un proces de durată. Este important să fii atent la indiciile care pot sugera un interes aparte pentru un anumit sport.

Vizionați împreună diferite sporturi sau mergeți împreună la meciuri. Acestea pot fi modalități excelente de a începe. Discutați despre ceea ce îi place în legătură cu fiecare sport, astfel încât să înțeleagă mai bine ce se întâmplă. Dacă nu știi prea multe despre un anumit sport, este important să înveți noțiunile de bază, astfel încât să poți indica cei mai buni jucători sau vedete din competiție și să explici regulile de bază.

Încercați sporturi de echipă și individuale

Atât sporturile de echipă, cât și cele individuale oferă numeroase beneficii copiilor. Așadar, poate fi o idee bună să alegi câte unul din fiecare categorie pe care copilul ar dori să îl încerce.

Dacă va alege să își dedice timpul unui singur sport, unul de echipă poate fi un bun punct de plecare. Acesta oferă beneficii importante, precum: cultivarea spiritului de echipă și a disciplinei sau îmbunătățirea abilităților sociale. De asemenea, cel mic va câștiga mai multă încredere în sine și va avea ocazia să-și facă prieteni noi.

Înainte să decidă dacă vrea să fie un atacant de succes sau să calce pe urmele marilor tenismeni, este bine să investești într-un echipament basic pe care să-l poată utiliza în practicarea diferitelor sporturi. Brandul joma include articole sportive variate din care poți alege outfitul sportiv potrivit activităților sportive pe care copilul va alege să le încerce.

Orientați-vă către sporturi potrivite abilităților naturale

Dacă cel mic prezintă o abilitate naturală pentru un anumit sport, va fi mult mai probabil să se bucure de el și, prin urmare, să îl practice. Așadar, alegerea unui sport care se potrivește abilităților naturale, precum și constituției copilului este foarte importantă.

Dacă copilul este mai corpolent și puternic, atunci un sport precum rugby ar putea să i se potrivească. Dacă are o bună coordonare mână-ochi, propune-i să încerce tenis. Sau, dacă este înalt și atletic, atunci baschetul ar putea deveni sportul său preferat.

Bineînțeles, oricine poate practica orice sport, iar plăcerea și interesul reprezintă principala prioritate. Dar întotdeauna este de ajutor atunci când copilul are un talent natural sau abilități ce îl recomandă pentru un anumit sport.

Sport de contact sau fără contact

Există o varietate de sporturi așa că, în funcție de preferințele și de caracterul copilului, îl poate selecta pe cel care i se potrivește cel mai bine. Dacă este foarte activ, atunci sporturile de contact, cum ar fi rugby-ul și fotbalul, ar putea fi o modalitate excelentă de a elibera o parte din energia suplimentară și de a se juca într-un mediu sigur și supravegheat.

În schimb, dacă copilul este mai liniștit și mai blând, atunci tenisul sau înotul ar putea fi o alegere excelentă pentru început.

Încercați mai multe sporturi diferite

După ce ați redus lista de potențiale sporturi, este timpul să le încerce. Există programe sportive de vacanță care oferă tabere de antrenament de scurtă durată pentru o varietate de sporturi. Acest lucru îi permite copilului să încerce mai multe sporturi diferite timp de câteva zile fiecare.

O astfel de experiență l-ar putea ajuta să-și dea seama rapid de care sport este cel mai atras și pe care ar fi dispus să îl practice.

Identifică sporturile care îl interesează cel mai mult

După ce copilul a încercat câteva sporturi diferite, vei dori să discuți cu el despre care dintre ele i-a plăcut cel mai mult. În calitate de părinte, de multe ori îți vei putea da seama foarte repede ce sporturi îi plac copilului în funcție de sportul despre care vorbește mai des sau despre care pune cele mai multe întrebări sau ale cărui strategii le-a înțeles cel mai bine. Observând aceste detalii, vei putea să identifici rapid cele mai bune sporturi în care copilul să se inițieze.

Așadar, atunci când copiii încep să-și manifeste interesul pentru sport, poate fi greu să identifici din prima sportul potrivit pe care să-l practice cel mic. Cel mai important este să-i fii alături și să fii disponibil pentru a-l ajuta să găsească sportul care se pliază cel mai bine abilităților și intereselor sale.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close