Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum să găsești mărimea ideală a ochelarilor de soare

Cum să găsești mărimea ideală a ochelarilor de soare

Ochelarii de soare sunt accesorii care te ajută să arăți bine, dar și dispozitive optice care te feresc de efectul razelor UV asupra ochilor și pleoapelor. Alegerea ochelarilor potriviți este importantă din mai multe perspective. Dacă lentila nu este de calitate, riști să ai probleme cu vederea.

New Project (1)
Cum să găsești mărimea ideală a ochelarilor de soare Sursa foto: pexels.com
de Georgiana Adam    |    16 Ian 2023   •   15:28

La fel de importantă este mărimea ochelarilor. Dacă nu sunt pe măsura ta, resimți discomfort, nu vezi bine și nici nu arăți cool. Determinarea dimensiunii potrivite pentru tine nu este ușoară, în special când alegi o pereche cu alt design decât cel cu care erai obișnuit. De aceea, este important să știi cum să găsești mărimea ideală pentru tine. 

Cum interpretezi cifrele de pe ochelarii de soare

Fie că vrei să cumperi o pereche de ochelari Polaroid de damă sau un alt tip de ochelari pentru femei sau bărbați, trebuie să știi să identifici mărimea corectă. Nu poți face acest lucru dacă nu știi ce înseamnă cifrele de pe interiorul brațului. În general, se folosește sistemul cu 3 numere. De exemplu, poți vedea o notare de genul 50-18-140. Numerele exprimă, în ordine:

  • Lățimea lentilelor (50, în exemplu) - distanța orizontală a lentilei în punctul său cel mai amplu; se mai numește și “dimensiunea ochilor.” 
  • lățimea punții nazale (18, în exemplu) - lățimea elementului de legătură dintre lentile. Se situează între 14 și 24 mm și este importantă atât pentru stabilitatea ochelarilor, cât și pentru confortul resimțit la așezarea lor pe nas. 
  • lungimea brațelor (140, în exemplu) - brațele au rolul de a menține ochelarii pe fața ta. Lungimile obișnuite sunt 135, 140 și 145 mm. 

Pe unii ochelari poți vedea și numărul corespunzător înălțimii lentilei. Deși aceasta variază în funcție de marcă sau model, dimensiunea obișnuită este de 32-38 mm.

Cum afli ușor ce mărime ți se potrivește

Cel mai simplu mod de a afla care este mărimea ochelarilor de soare ideală este să verifici informațiile de pe o pereche folosită, care ți s-a potrivit perfect. Numerele pe care ți le-am explicat mai sus se regăsesc, de obicei, pe brațul stâng al ochelarilor. Ține însă cont că fiecare producător creează ochelari diferiți, astfel că numerele specifice unuia ar putea fi irelevante pentru ochelarii fabricați de celălalt. 

Folosește un card de credit pentru măsurare

Cardul de credit este foarte util pentru plăți, dar se poate folosi și pentru măsurători. Majoritatea cardurilor au 85.60 mm × 53.98 mm. Lățimea unui card și cea a unei lentile de dimensiuni medii are aproximativ aceeași valoare. Poți determina mărimea ochelarilor potriviți pentru tine așezând cardul sub sprâncene, cu latura mai scurtă pe orizontală, și sprijinindu-l de pe podul nasului. Așează-te în fața oglinzii sau utilizează camera telefonului pentru a vedea unde se oprește colțul exterior al cardului. 

Dacă acesta este cu mult dincolo de colțul ochiului, atunci ai nevoie de ochelari mărimea S. Dacă marginea cardului corespunde colțului ochiului, atunci ai nevoie de mărimea M. Dacă marginea cardului nu ajunge la marginea exterioară, atunci ai nevoie de ochelari mărimea L. 

Cum alegi ochelarii de soare în funcție de forma feței

Dacă fața ta se încadrează în tipul pătrat, atunci alege ochelari de soare cu margini rotunjite. Evită ochelarii cu colțuri drepte sau pătrățoși. 

Dacă ai un chip lung sau o bărbie ascuțită, alege ochelari cu lentile late sau mari. Modelele sport moderne și cele tip aviator sunt indicate în acest caz. 

Ochelarii dreptunghiulari sunt perfecți pentru fețele rotunde, cu condiția să nu fie prea mici. Modelele retro sau vintage arată bine pe o față rotundă. 

Găsirea ochelarilor de soare potriviți nu este dificilă. Ține cont de informațiile de mai sus și vizitează un magazin online sau offline de profil.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close