Antena 3 CNN Conținut plătit Cum alegem gresia porțelanată de calitate superioară

Cum alegem gresia porțelanată de calitate superioară

Georgiana Adam
5 minute de citit Publicat la 14:11 03 Mar 2022 Modificat la 14:11 03 Mar 2022
cum alegem gresia portelanata calitate superioara
Cum alegem gresia porțelanată de calitate superioară

Începând cu acele timpuri, arta fabricării plăcilor s-a dezvoltat de-a lungul erei mesopotamiene și tehnicile de producție au fost perfecționate în mod continuu, iar stilurile de design au evoluat de-a lungul următoarelor câteva milenii, prin intermediul romanilor, grecilor antici, locuitori ai imperiul persan, indian. Raj, etc, toți contribuind în arta proiectării, producției și finisării de plăci din piatră și lut, plăci ce mai târziu vor deveni plăci de gresie.

Cu toate acestea, utilizarea plăcilor ceramice și porțelanate moderne a luat avânt la sfârșitul anilor 1800, când oameni ca Minton Hollins au adus în prim plan fabricarea plăcilor de gresie porțelanată, o lovitură pentru mișcarea Art Deco, plăcile de ceramică porțelanate nemaifiind rezervate exclusiv clădirilor publice mărețe și a reședințelor celor bogați, devenind un element obișnuit în locuințele din întreaga lume.

Ce este gresia porțelanată?

Înainte de a decide cum vom alege plăcile de gresie porțelanată, să vedem de fapt ce sunt si cum sunt fabricate acestea. 

Plăcile de gresie porțelanată sunt realizate din argilă foarte densă, care este arsă la temperaturi extrem de ridicate începând de la 1.200 °C și ajungând până la 1.400 °C, temperaturi de prelucrare chiar mai mari decât temperaturile la care sunt realizate plăcile standard din gresie ceramică.

Acestea au o structura uniforma și neporoasă, o rezistență foarte mare la șocuri și factori de abraziune externi, calități care le fac ideale pentru spațiile cu temperaturi care oscilează și sunt o opțiune foarte fiabilă pentru soluțiile de încălzire prin pardoseala. În general, plăcile porțelanate au aceleași grosimi ca și plăcile ceramice, dar de obicei sunt mai grele. De asemenea, acestea vin intr-o gama mai variată de forme, stiluri și culori comparativ cu plăcile ceramice.

Cum alegem plăcile de gresie porțelanată de calitate superioară

Țineți cont de specificațiile plăcilor de gresie

Primul pas în cumpărarea plăcilor de gresie este sa alegem plăcile potrivite în funcție de încăperea în care le vom utiliza. Astfel, în camere precum baia sau bucătăria, vom alege placi neporoase, rezistente la apa, pete, impact si cu strat anti-alunecare.

Alegeți gresia porțelanată de la un producător de top

Plăcile de gresie porțelanată de pe piața nu sunt toate de aceeași calitate. Astfel, noi va recomandam sa cumpărați plăci de gresie de la producători de top din țări cu tradiție în acest domeniu. 

Plăcile produse în Italia la Atlas Concorde sau Caesar Ceramics spre exemplu sunt un etalon al calității în acest domeniu. Pe stoneware.ro găsiți astfel de placi ceramice aduse direct prin comanda de la producător din Italia, pana la domiciliul dumneavoastră. Mai multe detalii despre modele, preturi si transport găsiți pe secțiunea oferte.

Alegeți plăcile de dimensiunea potrivită spațiului dumneavoastră

Plăcile de gresie, din punct de vedere al designului, sunt o alegere individuală. De aceea o placă de gresie porțelanată care ar putea sa placa unei persoane, alteia i s-ar părea extravaganta, sau din contra, prea simpla. Aceasta desigur, este farmecul propriei noastre personalități și explică de ce există atât de multă diversitate incredibilă atunci când vine vorba de alegerea unui stil, a unei culori sau a unui finisaj de gresie pentru a vă înfrumuseța casa.

Cu toate acestea, sunt aspecte importante de care trebuie sa ținem cont, care nu țin neapărat de stilul nostru, ci mai mult de mărimea și designul camerei în care dorim sa instalam plăcile de gresie, astfel încât toate elementele din camera respectivă sa creeze o armonie și un tot unitar. 

Un lucru de reținut (totuși există si excepții de la această regulă) este să cumpărați plăci de gresie porțelanată, în raport cu spațiul pe care îl aveți. 

Astfel ca într-o zonă foarte mare, cum ar fi o bucătărie/living în plan deschis, putem instala plăci de format foarte mare. 

Dacă aveți o baie de dimensiuni medii, este de preferat să alegeți o gresie de dimensiuni medii care să se potrivească, iar cele mai mici camere vor arăta cel mai bine cu plăci mai mici, cum ar fi cele în stil mozaic.

Alegeți gresia de culoarea potrivită 

Culoarea și textura plăcilor dau tonul când vine vorba de designul unei camere, fiind o modalitate populară de a aduce o pată de culoare în bucătării, băi sau livinguri. 

Înainte de a va decide asupra unei culori de gresie, țineți cont de culorile existente în cameră, de stilul și de volumul de trafic pe care o sa-l aveti în camera respectivă.

 Iată câțiva pași care vă vor ajuta să decideți culoarea perfectă a plăcilor pentru proiectul dvs. de modernizare a locuinței.

Culorile plăcilor de pardoseală în nuanțe deschise, cum ar fi crem și pasteluri, pot face o cameră mică să pară mai mare. Culorile deschise ale faianței sunt alegeri foarte bune pentru o baie de serviciu sau un hol îngust sau a unei camere întunecoase.

 Culorile închise ale plăcilor de pardoseală, arată cel mai bine în zone extinse, cum ar fi bucătăriile cu un plan deschis și multă lumină.

Creați un impact puternic alegând culori care sunt opuse pe roata spectrului de culori. De exemplu, într-o cameră de zi în care obișnuiți sa aveti activități dinamice, de distracție, contrastați de exemplu plăcile de gresie de culoare bun-roșcat cu o culoare albastru intens a peretelui pentru a da energie camerei. Într-o cameră în care vreți sa să va relaxați, alege culori care sunt una lângă alta pe roata culorilor. Culorile de ton asemănător vor crea un sentiment de liniște.

Chitul de rosturi potrivit

Un aspect important de care sa ținem cont este faptul ca liniile de chit de rosturi au impact important asupra aspectului final al unei camere placate cu plăci de gresie.

Un chit de rosturi cu o nuanță de culoare puternic contrastantă cu gresia, utilizat la plăci de gresie mai mici, vor face ca acea camera să pară mai mica decât este. 

Astfel pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare, este de preferat sa utilizăm un chit de rosturi de o nuanță apropiată cu cea a plăcilor.

O zonă în care este de preferat sa alegeți plăci de gresie de dimensiuni reduse este în interiorul cabinei de duș. Mai multe linii de chit înseamnă o aderenta mai bună și șanse de alunecare mult mai mici, așa încât alegerea unei plăci mici sau mozaic pentru această zonă, chiar într-o baie placata cu plăci de gresie mari este un compromis excelent.

×
Parteneri
x close