Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce este o certificare OHSAS 18001 în managementul siguranței muncii?

Ce este o certificare OHSAS 18001 în managementul siguranței muncii?

Siguranța muncii devine esențială pentru multe companii, astfel încât tot mai multe din ele integrează și un sistem de management al siguranței.

o_1f1fp1r8l1e8a1lga19cm8cm1vjub.jpg
de Georgiana Adam    |    23 Mar 2021   •   16:52

La fel ca și altele, cel al sănătății și securității la locul de muncă poate fi certificat. Dar ce înseamnă de fapt termenul de certificare? Ce se poate imagina prin definiția termenului de certificare? 

Între timp, ISO 18001 a fost înlocuit de standardul ISO 45001 valabil la nivel global – iar în continuare poți afla toate informațiile despre „vechiul” OHSAS 18001.

Termenul de conformitate descrie procesul care verifică anumite cerințe care sunt plasate pe un proces, un produs, un sistem sau o persoană, în vederea stabilirii exact a gradului de îndeplinirii acestora. O evaluare a conformității poate fi efectuată de diferite organisme. O declarație a producătorului este o opțiune pentru evaluarea conformității. O altă opțiune este ca evaluarea conformității să fie efectuată de un organism de certificare independent. 

IsoStandard – Organism național de certificare sisteme de management: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 45001, ISO 22000, ISO 27001

Noțiuni de bază

Protecția angajaților este esențială și ar trebui să se ia în calcul de fiecare companie. Prin urmare, scopul standardului este de a reduce accidentele și riscurile pentru sănătate în mediul de lucru. ISO 18001 se bazează pe principiul îmbunătățirii continue și prevede introducerea unui sistem al sănătății și securității. Principiul îmbunătățirii continue este implementat pe baza ciclului PDCA :

Plan : Politică de siguranță, planificare

Do : implementare și funcționare

Check : verificarea și certificarea

Act : revizuirea managementului

Scopul este de a afla și analiza punctele periculoase și de a evalua riscurile posibile. Condiția preliminară pentru introducerea cestui sistem este documentarea scrisă a unei politici de securitate și sănătate în muncă în care compania formulează obiective și specificații referitoare la sănătatea și securitatea ocupațională și elaborează măsuri de implementare. În același timp, trebuie să se asigure că resursele necesare pentru implementare sunt disponibile și că angajații au calificările necesare.

Procesul de certificare

Certificarea conform OHSAS 18001 este acordată de o autoritate independentă de monitorizare după controlul reușit în contextul unui audit. Certificatul este valabil trei ani. Următorii pași sunt necesari pentru certificare:

  • Pre-audit (opțional)

  • Examinarea documentelor necesare

  • Audit de certificare

  • Eliberarea certificatelor

  • Audituri de supraveghere

  • Recertificare

OHSAS 18001 și ISO 45001

ISO 45001 este noul ISO 18001 , un nou standard internațional pentru managementul securității și sănătății în muncă. După ce primul proiect de standard (DIS 1) a fost respins, un al doilea proiect este în desfășurare. Publicația finală a noului standard este planificată pentru primul trimestru al anului 2018. Printre altele, noului standard i se va oferi o „structură de nivel înalt” care facilitează o mai bună compatibilitate cu alte standarde precum ISO 9001 sau ISO 14001.

Este planificat ca standardul să înlocuiască actualul standard OHSAS 18001. Până la clarificarea finală, companiile care sunt deja certificate OHSAS sau intenționează să introducă pentru prima dată un sistem de management al securității și sănătății în muncă sunt sfătuiți să continue să lucreze conform standardului OHSAS.

Care sunt domeniile de aplicare pentru certificare?

Dacă ai efectuată o certificare OHSAS 18001 pentru managementul securității și sănătății în muncă, aceasta este o certificare de sistem. Dar pote fi certificae și alte zone. Descoperă mai jos o prezentare generală a diferitelor tipuri de certificare.

  • Certificarea produsului

În certificarea produsului, îndeplinirea cerințelor de calitate pentru un produs este verificată de un organism independent.

  • Certificarea sistemului:

O certificare a sistemului există atunci când conformitatea cu cerințele unui standard sau alte reglementări este verificată de către o terță parte independentă.

  • Certificarea personalului: 

Dacă oamenii sunt certificați, organismul independent verifică competența persoanelor pe baza cerințelor de calitate definite.

Isostandard este organism național de certificare acreditat internațional in UK. Serviciile oferite de Isostandard, adică certificarea sistemelor de management ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 ISO 27001 sau ISO 22000, se ridică la cele mai înalte nivele de exigență de pe piața romanească. Cu Isostandard procesul de certificare este lin, rapid și la cele mai mici prețuri din România.

Certificare ISO (Agentie de certificare) adresa: Șoseaua Giurgiului 1, București - Telefon 0728 522 552

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close