Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cele mai moderne tehnici în tratarea hemoroizilor - fără durere și fără tăieturi

Cele mai moderne tehnici în tratarea hemoroizilor - fără durere și fără tăieturi

medic unsplash.com
Tehnici minim invazive pentru tratarea hemoroizilor | Sursă foto: Unsplash.com
de Georgiana Adam    |    02 Iul 2024   •   16:29

Hemoroizii sau vasele dilatate apărute la nivel anal și rectal, asociate cu dureri la defecație și disconfort persistent, pot beneficia de tratamente non-invazive, fără dureri, tăieturi sau perioade prelungite de recuperare. Progresele înregistrate în ultimii ani în proctologie au redus semnificativ perioada de recuperare, au îmbunătățit confortul pacienților și au crescut rata de succes a tratamentelor.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vene dilatate și inflamate în zona rectală și anală, care pot cauza disconfort, sângerare și mâncărime. Deși cauzele exacte nu sunt pe deplin înțelese, factorii de risc includ constipația cronică, sarcina, obezitatea și un stil de viață sedentar. Pentru a înțelege pe deplin ce sunt hemoroizii, care sunt complicațiile potențiale și ce anume presupune tratamentul, se recomandă întotdeauna consultarea unui medic proctolog.

Teama de a consulta un medic proctolog poate amâna obținerea unui diagnostic și implicit a unui tratament adecvat, ceea ce poate agrava simptomele și poate duce la complicații mai severe.

Tehnici minim invazive pentru tratarea hemoroizilor

În trecut, tratamentele pentru hemoroizi implicau adesea proceduri chirurgicale dureroase și recuperări îndelungate. În prezent, însă, există numeroase tehnici moderne care oferă soluții eficiente și nedureroase. Principalele proceduri menite să îndepărteze hemoroizii includ ligatura cu bandă elastică și scleroterapia.

Ligatura cu bandă elastică

Metoda implică plasarea unei benzi elastice la baza hemoroidului pentru a opri alimentarea acestuia cu sânge și pentru a-l determina astfel să se usuce și să cadă pe cale naturală. Procedura este rapidă (se desfășoară în mai puțin de 5 minute) și minim invazivă, cu un disconfort minim pentru pacient.

Scleroterapia

Scleroterapia constă în injectarea unei soluții chimice în hemoroid, pentru a provoca micșorarea sa. Scleroterapia este eficientă pentru hemoroizii de dimensiuni mici și medii (gradul 1 și 2) și este aproape nedureroasă.

Avantajele tehnicilor moderne

Tehnicile moderne de tratament al hemoroizilor sunt preferate de către specialiști, dar și de către pacienți, deoarece:

- pot reduce semnificativ perioada de recuperare;

- nu provoacă durere;

- gradul de disconfort este unul redus;

- nu sunt necesare incizii (fără tăieturi);

- rezultatele sunt unele durabile, iar riscul de recurență este scăzut.

De ce este importană tratarea hemoroizilor?

Ca orice altă afecțiune, hemoroizii trebuie să beneficieze de tratament, deoarece, în caz contrar, pot determina complicații importante. Fisura anala, o afecțiune care poate coexista cu hemoroizii, este, în anumite situații, o complicație a bolii hemoroidale. Altele pot include:

- tromboza hemoroidală (apare atunci când un cheag de sânge se formează într-un hemoroid extern);

- necroză tisulară (moartea țesutului hemoroidal);

- hemoragie excesivă și prelungită (poate duce la anemie);

- infecții sau abcese (hemoroizii externi, în special cei trombozați, pot deveni infectați);

- paraproctită purulentă.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Pensionarii români au primit decizii de tăiere a pensiilor
x close