Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cele mai comune 6 probleme dentare care impun un tratament de ortodonție

Cele mai comune 6 probleme dentare care impun un tratament de ortodonție

Sănătatea dentară are un impact puternic asupra stării generale de sănătate. Totodată, este și un factor estetic, care te poate face să îți recâștigi încrederea în tine și în forțele proprii, mai ales dacă este vorba despre probleme vizibile, care pot fi remediate.

cele mai comune 6 probleme dentare care impun un tratament de ortodontie
Cele mai comune 6 probleme dentare care impun un tratament de ortodonție Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    29 Dec 2022   •   08:41

Prima vizită la medicul stomatolog, în acest sens, poate fi un pas major pentru oricine. Tratamentele sunt, de cele mai multe ori, de durată și pot fi costisitoare. Cu toate astea, e important să faci acest prim pas dacă suferi din cauza uneia sau mai multor probleme prezentate în cele ce urmează:

Malocluzia dentară

Foarte mulți pacienți se gândesc mai degrabă la aspectul estetic decât la factorii ce țin de sănătate, atunci când iau în calcul un tratament ortodontic. Malocluzia sau mușcătura incorectă este, însă, o problemă comună și se poate manifesta în două feluri: supramușcătură (cănd dinții superiori îi ”încalecă” pe cei inferiori) sau submușcătură (când dinții inferiori sunt dispuși în așa fel încât, atunci când muști, se suprapun peste cei superiori). Severitatea malocluziei poate fi diferită de la o persoană la alta și poate duce la complicații precum deteriorarea gingiilor sau a dinților frontali. În cazul submușcăturii, diagnosticul poate fi chiar de prognatism mandibular și poate afecta inclusiv experiența degustării mâncării, având, totodată, riscuri crescute privind deteriorarea dinților și manifestarea durerii. Un aparat dentar invisalign poate remedia astfel de probleme.

Mușcătura deschisă

Deși este tot o problemă de malocluzie, mușcătura deschisă este un diagnostic unic. Pacienții care suferă de această afecțiune au un spațiu deschis în partea frontală a dinților laterali, iar acest lucru afectează mușcătura. Spațiul este vizibil și afectează masticația și vorbirea. Cea mai des întâlnită complicație a acestei afecțiuni este apariția tulburărilor articulațiilor temporomandibulare, care se manifestă prin dureri cronice ale acestor articulații. Așadar, în cazul în care te confrunți cu astfel de probleme, este timpul să te interesezi cat costa un aparat dentar și să îți programezi vizita la medicul ortodont.

Dinții ”înghesuiți”

Spațiile foarte mici dintre dinți sau chiar suprapunerea acestora sunt probleme dentare care ar trebui remediate. În primul rând, îngreunează curățarea corectă a dinților, lucru care poate duce deopotrivă la apariția cariilor și la halenă (respirație urât mirositoare). De altfel, placa dentară și înlăturarea parțială a resturilor de mâncare pot duce inclusiv la instalarea gingivitei.

Dinții distanțați

La polul opus față de situația prezentată anterior, unii pacienți pot avea de suferit din cauza spațiilor prea mari dintre dinți. Considerentele estetice sunt primele pe care le iau în considerare acești pacienți, fără a ști neapărat că o astfel de problemă poate duce la sensibilizarea și inflamarea gingiilor și, implicit, la apariția afecțiunilor gingivale.

Vorbirea afectată 

Numeroase anomalii dentare pot duce la apariția problemelor de vorbire și la întâmpinarea dificultăților de a pronunța anumite sunete și cuvinte. Șuierăturile sau murmurul specifice ar dispărea dacă dinții ar fi repoziționați într-o poziție normală. Tocmai de aceea, foarte mulți pacienți aleg tratamentul ortodontic pentru a remedia această problemă.

Aspectul estetic

Cu siguranță, oricine admiră o dantură perfect aliniată. Așa-zisul ”zâmbet de Hollywood” se obține, adesea, în urma tratamentelor ortodontice. Poți apela la medicul stomatolog chiar și atunci când nu suferi de o problemă dentară ce îți periclitează sănătatea, strict din considerente estetice. Poți opta pentru aparat dentar invizibil, dacă preferi o variantă mai discretă. În orice caz, chiar și atunci când problemele nu sunt majore, tratamentul ortodontic îți poate îmbunătăți considerabil sănătatea orală și te poate ajuta să previi apariția eventualelor complicații.

Indiferent dacă iei în calcul vizita la ortodont din motive ce țin de sănătate sau din considerente estetice, un consult te aduce cu un pas mai aproape de a remedia problema înainte ca aceasta să evolueze și să îți afecteze sănătatea.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close