Antena 3 CNN Conținut plătit Ce este și cum se desfășoară incinerarea

Ce este și cum se desfășoară incinerarea

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 13:34 28 Iun 2024 Modificat la 13:34 28 Iun 2024
incinerare oblyo
Ceremonie de incinerare | Sursă foto: Oblyo

În România fiecare persoană are dreptul de a decide ce se întâmplă cu trupul său după moarte, ceea ce înseamnă că înhumarea nu reprezintă singura variantă. În ultimii ani cererile de incinerare au început să crească timid dar sigur, ca o dorință de a păstra o mică rămășiță aproape pentru cei dragi, ori ca cenușa rezultată să fie împrăștiată într-un loc special pentru cel trecut în neființă. Apelați la ajutor din partea echipei Memorium dacă vă doriți să organizați și o ceremonie funerară adecvată atunci când optați pentru incinerare umana!

Ce este incinerarea

Incinerarea presupune expunerea trupului fără viață la temperaturi foarte înalte, de aproape 1000 grade Celsius pentru a fi transformat în cenușă. Procedura se realizează într-un spațiu special amenajat, numit crematoriu, care este dotat cu mai multe camere de incinerare și care asigură efectuarea arderii în condiții de maximă siguranță. În prealabil trupul este curățat și igienizat, pentru a preveni riscul de transmitere a diferite boli, iar obiectele metalice, aparatele și alte elemente care ar putea determina reacții periculoase prin expunerea la temperaturi înalte sunt îndepărtate.

Diferențe între incinerare și înhumare

Ambele proceduri reprezintă o modalitate prin care trupul fără viață revine la natură în diverse forme, prin descompunere în pământ sau în cenușă prin ardere. În prezent, înhumarea este singura procedură acceptată de biserică ca fiind corectă, însă din punct de vedere legal cele două sunt egale, iar alegerea rămâne la latitudinea persoanei vizate sau a familiei. Asta înseamnă că persoanele incinerate nu vor avea parte de o slujbă religioasă obișnuită, însă pot beneficia de o ceremonie de adio organizată de casa de servicii funerare pe care familia a delegat-o să se ocupe de întregul proces.

Unde se pot efectua incinerări în România

În prezent, în țară există doar trei crematorii umane unde se practică astfel de proceduri cauza cererii foarte mici de incinerări. Unul se află în București, unul în Cluj și unul în Oradea, iar asta înseamnă că există în egală măsură puține firme de pompe funebre care se ocupă cu onorarea unor astfel de solicitări.

Apelați la ajutor de specialitate în organizarea unei ceremonii de incinerare

Chiar dacă din punct de vedere religios incinerarea nu beneficiază de la fel de multă atenție din parte Bisericii Ortodoxe, familia se poate bucura în continuare de o ceremonie de rămas bun așa cum se cuvine, similare celei de înmormântare, în absența unor reprezentanți ai bisericii de apartenență.

Asta înseamnă că trupul fără viață poate fi supus acelorași proceduri, de la îmbălsămare și toaletare, până la poziționarea în sicriu, pentru ca cei dragi să își poată lua adio în cadrul procesiunii care are loc înaintea incinerării propriu-zise.

Echipa Memorium se va ocupa de toate detaliile organizatorice și logistice în locul dumneavoastră, inclusiv programarea procedurii și negocierea condițiilor de desfășurare în așa fel încât să puteți îndeplini această ultimă dorință fără piedici din exterior. La final, parte din cenușa rezultată vă va fi înmânată într-o urnă aleasă de dumneavoastră în așa fel încât să puteți păstra vie și să purtați cu dumneavoastră amintirea celui plecat la Ceruri oriunde v-ați afla.

Deși este o practică la care creștinii apelează foarte rar, incinerarea se face de cele mai multe ori ca o ultimă dorință a celui plecat la Ceruri, ceea ce înseamnă că familia trebuie să îndeplinească solicitarea. Pentru a vă asigura că toate detaliile sunt puse la punct așa cum se cuvine și că veți putea organiza în prealabil o ceremonie de rămas-bun așa cum se cuvine se recomandă colaborarea cu o firmă de servicii funerare care oferă în portofoliul lor de servicii și această posibilitate.

×
Etichete: advertorial
x close