Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele simptome care ar trebui consultate de un specialist: a psihiatru și/sau psiholog. Experții îndeamnă oamenii să nu întârzie să caute ajutor. O criză psihică poate afecta pe oricine și, mai rău, la orice vârstă. Iar dacă aceste afecțiuni nu sunt tratate la timp sau corespunzător, consecințele pot fi chiar tragice.
OMS prezice că în următorii ani problemele mentale vor fi cea mai mare provocare de sănătate pentru societate. În urmă cu câțiva ani, un studiu realizat pe un eșantion de 10.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani, a constatat că aproape o cincime fusese diagnosticată cu o tulburare mintală din grupul 18 (inclusiv depresie, schizofrenie, tulburări de anxietate, dependență de o substanță psihoactivă etc.). 10% dintre respondenți s-au luptat cu nevroză. În același timp, din cauza pandemiei, oamenii de știință estimează că prevalența problemelor mentale este acum mult mai mare decât înainte.
Există multe situații în care un psiholog sau un psihiatru ne poate ajuta atunci când nu mai putem face față singuri: pierderea bruscă a unui loc de muncă, moartea unei persoane dragi, plecarea partenerului, boală în familie, divorț, violență din partea unei rude sau unor străini.
A devenit ceva obișnuit să mergem la un psiholog pentru a vorbi pe canapea și la un psihiatru pentru pastile. Și deși ne gândim mai des la un psiholog în contextul depresiei, tulburărilor de anxietate sau altor tulburări psihice, acest specialist ne va ajută și atunci când pur și simplu avem o dispoziție depresivă, lipsă de energie sau ne retragem din viața socială.
Un psihiatru, în schimb, poate fi consultat atunci când sunt suspectate tulburări psihice grave, dar și în situații cărora nu le putem face față, cum ar fi schimbarea locului de muncă și stresul asociat cu acest fapt, separarea de partener sau decesul în familie. Dacă medicul apreciază că un consult psihologic va aduce mai multe beneficii, cu siguranță va îndruma pacientul către un psiholog. Unul din cele mai recomandate, pentru cei din zona capitalei este cabinet psihologic - Simona Constantin.Toți cei ce vin aici se pot bucură de o evaluare cuprinzătoare a stării de sănătate mentală.
La psihiatru, în schimb, mergem când este necesar să combinăm metodele de tratament - terapia psihologică cu farmacoterapia. S-a dovedit că, de exemplu, antidepresivele sunt mai eficiente atunci când farmacoterapia este susținută de psihoterapie. De asemenea, un psihiatru poate dori să consulte un psiholog cu pacientul său atunci când el sau ea suspectează sau identifică o tulburare de adaptare sau de personalitate.
Cum să te pregătești pentru o vizită la un psihiatru și psiholog
De obicei, un consult la psiholog sau psihiatru nu este o decizie spontană, ci o intenție pe care pacientul o are de ceva timp. Potrivit experților, merită să te observi și să notezi tot ceea ce-ți provoacă anxietate, precum și întrebările pe care ai dori să le adresezi unui psiholog sau psihiatru. Nu căuta un diagnostic al bolii pe internet pe baza simptomelor observate - cu siguranță este mai bine să aflii diagnosticul direct de la un specialist. Atenție însă, un psiholog nu este medic însă. Așa că, dacă dorești ceva pentru o afecțiune mai gravă, trebuie să mergi la psihiatru, care este medic. El îți poate recomanda inclusiv analize de sânge, analize imagistice (de exemplu, RMN sau CT) sau o opinie a unui alt specialist.
Modul în care funcționează mintea noastră este strâns legat de felul în care se simte corpul nostru. Aceste informații pot fi importante și atunci când se alege farmacoterapia – psihiatrul trebuie să știe ce medicamente ia pacientul pentru a nu provoca interacțiuni.
Nu-ți fie frică. Un psiholog și un psihiatru nu vor judeca! Frica de a fi evaluat descurajează adesea pacienții să consulte un psiholog sau un psihiatru. Totuși, aceștia înțeleg îngrijorările pacienților, pentru că în timpul întâlnirii se pun adesea întrebări care servesc la evaluarea alegerilor lor de viață. Totul poate conta.
Și pentru că am oferit mai sus un exemplu de cabinet, te asigurăm de faptul că psihologul Simona Constantin din cadrul psihoplan.ro, este pregătit să pună întrebările potrivite. Limbajul corpului și semnalele pe care pacientul le trimite între cuvinte sunt și ele importante, dar nu are ochi cu raze X, nu poate citi gândurile. De asemenea, merită subliniat că psihologul este legat de principiul confidențialității, așa că toate informațiile care vor fi furnizate specialistului vor rămâne în cabinet. Spunem asta pentru că pacienții au adesea îndoieli în această privință.
Specialiștii ne îndeamnă să nu venim târziu la consult fie psihiatric, fie psihologic. Să ne amintim că depresia netratată provoacă modificări structurale mai mari la nivelul creierului, care se traduc prin dificultăți în tratament și un risc mai mare de recidivă, ca să nu mai vorbim de riscul de sinucidere, care este un element inerent al depresiei și al multor boli psihice.
Cum să ajuți o persoană dragă care nu vrea să meargă la un psihiatru sau la psiholog
Nu poți face o programare pentru un pacient care nu este de acord să consulte un specialist - medicul nu are dreptul de a diagnostica în lipsă sau fără acordul pacientului. Asta înseamnă că nu putem face nimic? Dacă ne pasă foarte mult, putem aranja o vizită psihoeducativă în numele nostru pentru a afla ce poate simți pacientul, cum să-l ajutăm, cum să-l sprijinim.
Criza psihică are multe nume. Unei persoane care suferă trebuie să i se dea un semn clar că poate conta pe noi. Cu toate acestea, nu trebuie să folosim argumente precum: „Ești bolnav, începe tratamentul”, „Fă ceva cu tine însuți”, „Apucă-te de terapie”. Acest lucru nu va face decât să înrăutățească situația - va crea vinovăție suplimentară. Mai bine să te concentrezi pe mesaje și acțiuni pozitive. Dacă vedem că pacientul nu poate să-și facă singur o programare, îl putem convinge să facă asta în cel mai blând mod posibil.
Totuși, dacă vedem că persoană iubită se află într-o criză psihică încât vrea să-și ia viața sau amenință viața sau sănătatea altor persoane, nu trebuie să ezităm să chemăm organele abilitate în acest sens.