Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Când și cum se plantează semințele pentru gazon

Când și cum se plantează semințele pentru gazon

Pentru cei care locuiesc la curte, aspectul îngrijit al acesteia nu este deloc o operațiune simplă, pentru că implică destul de multă muncă.

New Project - 2022-11-29T110548.054
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Noi 2022   •   11:06

Dacă nu ai prea multă experiență în domeniu, te gândești că nu este cine știe ce treabă complicată, mai ales dacă optezi pentru plantarea de gazon. De fapt, lucrurile nu sunt chiar atât de simple, și aici intervenim noi, cu câteva informații pentru tine, pe care te invităm să le citești în rândurile de mai jos.

Când se poate planta gazonul?

În magazinele de specialitate sau pe internet găsești o gamă variată de seminte gazon pe care le poți folosi pentru a-ți aduce la viață curtea casei tale. Specialiștii în domeniu sunt de părere că le poți semăna oricând, cu excepția perioadelor când afară este foarte frig sau, dimpotrivă, temperatura exterioară este foarte ridicată. Undeva între 10 și 30 de grade Celsius ar fi cel mai bine. Lunile martie – mai sau chiar august – octombrie sunt cele mai bune. În orice caz, nu trece la plantarea semințelor dacă afară plouă, pentru că riști ca acestea să se deplaseze în sol și iată cum apar acele insule în gazon pe care nimeni nu le îndrăgește.

Alege mereu cele mai bune semințe

Vrei ca peluza ta să aibă un aspect cu adevărat profesionist? Atunci trebuie să acorzi fiecărei etape importanța cuvenită. Și, pentru că tot aveam în vedere plantarea gazonului, îți sugerăm să apelezi mereu la seminte profesionale gazon – sunt cele mai bune, pe care trebuie să le plantezi uniform.

Irigare, dar nu în exces

În primele săptămâni după ce au fost plantate, semințele au nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a germina. Atenție, asta nu înseamnă că trebuie să uzi în exces gazonul, pentru că riști apariția unor ciuperci sau a mucegaiului, și astfel toată munca ta s-a cam dus pe Apa Sâmbetei. Pentru a fi cel mai sigur de reușită, un sistem de irigare inteligent, prin care poți doza mai ușor cantitatea de apă necesară, te va scuti de multe neplăceri.

Plantarea gazonului în funcție de anotimp

Aminteam ceva mai sus despre faptul că poți planta semințele pentru gazon în anumite perioade. Acum, vom încerca să îți prezentăm avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele, pentru ca tu să o alegi pe cea mai bună pentru a-ți îndeplini visul de a avea parte de o peluză verde și sănătoasă.

Primăvara gazonul crește cel mai repede

Dacă optezi pentru plantarea semințelor în lunile de primăvară, trebuie să știi că aceasta este perioada în care acesta se dezvoltă cel mai repede. Uneori, doar la o lună de zile de când ai pus semințele acestea au germinat rapid și deja poți trece la tunderea peluzei pentru prima oară. Totuși, există și un dezavantaj, și anume buruienile. Și acestea au acum cel mai bun mediu pentru a se dezvolta, așa că trebuie să te preocupi periodic de tot ce ține de îndepărtarea lor.

Toamna solul își păstrează mai ușor umiditatea

Sunt unii specialiști în domeniu care susțin că plantarea semințelor pentru gazon ar trebui să se facă toamna, pentru că există mai multe avantaje: temperaturile sunt încă favorabile, solul își păstrează mult mai bine umiditatea, nu mai sunt prezente buruienile și chiar în cazul în care apare și înghețul, dacă ai apucat să semeni, gazonul tău nu va fi afectat. Evident, există și unele părți mai puțin bune, cum ar fi faptul că semințele nu germinează la fel de repede precum primăvara, și nici creșterea ierbii nu este la fel de rapidă.

Tipuri de gazon pentru curtea ta

Există mai multe tipuri de gazon, și de aici trebuie să pornești înainte de a trece la plantarea semințelor. Prin urmare, hai să vedem care sunt acestea, pentru ca tu să știi exact de care semințe să cauți.

Gazonul sport

Este cel care se potrivește perfect pentru o curte în care se vor desfășura multe activități sportive. Mai exact, dacă în familia ta există copii și/sau animale de companie, acesta este cel pentru care trebuie să optezi, deoarece se reface rapid și are o rezistență ridicată la călcare.

Gazonul englezesc

Are mai mult un rol estetic și se recomandă să fie utilizat de cei care vor să își transforme curtea în ceva care te lasă de-a dreptul fără cuvinte. Peluza ta va fi acoperită cu o iarbă deasă, cu fir lung și subțire, și care îi va oferi un aspect de-a dreptul spectaculos.

Gazonul rustic

Are avantajul că se pretează foarte bine să fie plantat pe toate tipurile de sol, se comportă foarte bine la temperaturi extreme, și nici nu este nevoie să te preocupi atât de mult pentru îngrijirea lui.

Recomandări de la specialiști

Pentru ca gazonul tău să aibă un aspect frumos și îngrijit, de un verde viu, trebuie să ai grijă la multe detalii. Printre acestea se află și tunderea corectă a lui. Cel mai bine te ajută un robot de tuns iarba, deoarece reușești să tai exact cât este nevoie pentru ca iarba să nu fie afectată. În plus, nu uita și de un pulverizator cu îngrășământ, pentru a-i oferi peluzei tale tot ce are nevoie pentru a se dezvolta așa cum trebuie.

La fel ca în cazul grădinii de legume, fii foarte atent și la buruieni, care nu trebuie lăsate să se dezvolte. Un erbicid aplicat așa cum trebuie face adevărate minuni, dar fii atent ca nu cumva acesta să afecteze și dezvoltarea gazonului tău. Nu este prea complicat să ai parte de o peluză frumoasă, doar că este nevoie de multă implicare din partea ta.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close