Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Căderea părului după naștere. Cauze și sfaturi recomandate

Căderea părului după naștere. Cauze și sfaturi recomandate

Creșterea părului are loc în cicluri. Pe când unele fire de păr de pe scalp cresc în mod activ, altele se află într-o stare de repaus. În cele din urmă, firele aflate în faza de repaus cad și apar unele noi în locul lor.1.

caderea parului dupa nastere cauze si sfaturi recomandate
Căderea părului după naștere. Cauze și sfaturi recomandate
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Oct 2022   •   15:31

Acest ciclu se schimbă în diferite momente ale vieții. De exemplu, în timpul sarcinii, un număr mai mare de fire se află în etapa de creștere, lucru care contribuie la un păr mai bogat și mai sănătos. Însă, după naștere, acest lucru se poate schimba.

Cauzele căderii părului după naștere

În timpul sarcinii, nivelul de estrogen din corp crește până va atinge maximul în apropierea momentului nașterii. Acest lucru duce la apariția unei serii de schimbări, inclusiv a ciclului de creștere a părului. Așadar, nu vor cădea la fel de multe fire de păr ca înainte.

În perioada de după naștere, nivelul de estrogen va începe să scadă. Astfel, toate aceste fire de păr “în plus” vor cădea în același timp în perioada postpartum. Corpul va începe să se recupereze, așadar pierderea firelor de păr ar putea fi mai intensă.

Această intensitate poartă numele de efluviu telogen. La începutul acestei perioade de cădere, poți observa un volum mare de fire de păr căzute la duș. În cazul persoanelor cu părul lung, pierderea poate fi considerabilă.

Durata căderii părului după naștere

Poți începe să ai de-a face cu pierderea părului postpartum la 1-6 luni după naștere. Din fericire, fenomenul nu este unul permanent. Deși căderea părului poate persista până la 18 luni, multe femei observă o îmbunătățire mult mai curând.

În general, căderea părului de acest tip are loc în primul an de după naștere. Fenomenul atinge intensitatea maximă în luna a patra, iar apoi pierderea începe să încetinească.

Sfaturi pentru ameliorarea căderii părului după naștere

Deși căderea părului postpartum nu poate fi prevenită, poți apela la diferite sfaturi pentru a face experiența mai ușoară.

Alege produse pentru căderea părului

Bebelușul va necesita foarte mult timp și atenție, așa că cel mai probabil nu vei putea dedica ore întregi părului. Totuși, nu va trebui să neglijezi rutina de îngrijire.

Poartă-te foarte delicat cu părul, pentru a preveni pierderea unui număr și mai mare de fire. Spală părul cu șampon doar atunci când este necesar și folosește balsam, dar și un pieptene cu dinții rari pentru a minimiza încurcarea sa.2 Poți încerca produsele din gama Anaphase+, cu formulă specială dedicată căderii părului.

Îngrijește-ți părul cu grijă

Încearcă să nu îți coafezi părul excesiv și îngrijește-l într-un mod cât mai delicat. Dacă utilizezi instrumente pe bază de căldură, setează o temperatură cât mai mică. Evită cât mai mult posibil uscătorul de păr, ondulatorul sau placa. De asemenea, ia o pauză de la orice procedură chimică. Amână vopsitul, șuvițele, ondulatul sau îndreptarea permanentă până la oprirea căderii.

Un alt lucru pe care îl poți face este să eviți anumite coafuri. Acestea includ cozile foarte strânse sau alte moduri de a-ți aranja podoaba capilară care exercită o presiune mare asupra firelor. Astfel, poți contribui la micșorarea cantității de păr pierdute.

Folosește vitamine

Oferă-i corpului tău nutrienții potriviți. Îți poți menține părul sănătos cu ajutorul unei alimentații potrivite și echilibrate. Poți discuta cu medicul tău și despre opțiunea de a lua în continuare vitamine prenatale.

Căderea părului după naștere este un fenomen perfect normal1, așa că nu ar trebui să te îngrijorezi când observi că pierzi câteva fire de păr. Printr-o îngrijire delicată a părului și o dietă sănătoasă, poți contribui la o minimizare a acestor simptome. Însă, dacă ți se pare că ai de-a face cu o cădere neobișnuită a unei cantități foarte mari de păr, discută cu medicul tău și vezi dacă poate fi vorba despre alte probleme.

Referințe:

  1. “Coping with Postpartum Hair Loss.” Cleveland Clinic, Cleveland Clinic, health.clevelandclinic.org/postpartum-hair-loss/. Published June 24, 2022. Accessed August 22, 2022.
  2. Maria Masters, Contributing Writer/Editor. “Postpartum Hair Loss.” What to Expect, WhattoExpect, www.whattoexpect.com/first-year/postpartum-health-and-care/postpartum-hair-loss/. Published February 22, 2022. Accessed August 22, 2022.
×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close