Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Beneficiile cartofilor dulci și rețete pe care trebuie să le încerci

Beneficiile cartofilor dulci și rețete pe care trebuie să le încerci

Cartofii dulci sunt asemănați foarte des cu combinația dintre cartofii dulci și morcovi.

beneficiile cartofilor dulci si retete pe care trebuie sa le incerci
Beneficiile cartofilor dulci și rețete pe care trebuie să le încerci
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Apr 2022   •   14:23

Cel mai cunoscut tip de cartof dulce este cel portocaliu, însă acesta este disponibil și în alte culori. Cartoful dulce este originar din America Centrală.

Deși multă lume încă privește reticent asupra cartofilor dulci, un motiv întemeiat fiind și prețul mult mai mare față de cei normali, aceștia sunt tot mai consumați.

Românii au început să aprecieze și să consume tot mai des cartof dulce, fapt pentru care acum putem să-l găsim în toate supermarketurile. În oferta Lidl, dar și a celorlalte magazine, vom putea găsi cartofi dulci la raionul de legume-fructe. Acesta mai poate fi găsit și la raionul congelate, sub forma cartofilor pentru prăjit.

Beneficii cartof dulce

Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase cu un conținut bogat în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. 

Conținutul de fibre și antioxidanți va stimula creșterea bacteriilor intestinale și te vor ajuta să ai un intestin sănătos. 

În urma unor studii realizate pe animale, cercetătorii au descoperit că antocianinele și alți antioxidanți aflați în compoziția cartofului dulce ne pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer. 

În plus, cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, care ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor. Totodată, beta-carotenul poate fi transformat în vitamina A, care sprijină sprijină sănătatea sistemului imunitar. 

Specialiștii spun că un cartof dulce de mărime medie are aproximativ 540 miligrame de potasiu.

Cartofii dulci sunt bogați și în carbohidrați, 100 de grame având aproximativ 85 kcal.

Chiar dacă sunt dulci, nutriționiștii recomandă cartoful dulce și diabeticilor. Potrivit acestora, acesta are un indice glicemic chiar mai mic decât cartofii albi sau roșii. 

Datorită multiplelor beneficii pe care aceștia le aduc organismului nostru, nutriționiștii îi recomandă tot mai des. 

Cum poate fi consumat cartoful dulce

Cartoful dulce este o legumă ușor de introdus în alimentația zilnică. El poate fi folosit în aceleași rețete ca și cartoful clasic, însă gustul acestuia va oferi o aromă mai intensă preparatului. 

Clasicii cartofi prăjiți trebuie să fie printre primele rețete pe care le încerci. Taie cartofii dulci și prăjește-i în ulei încins, vei descoperi că aroma lor dulceagă se îmbină perfect cu textura crocantă. 

O altă rețetă foarte gustoasă este cea a cartofilor la cuptor. Pentru o obține un miez moale și o suprafață crocantă îți recomandăm să fierbi puțin cartofii în apă și apoi să-i bagi la cuptor la minim 200 de grade. Oprește cuptorul după ce cartofii au prins o crustă crocantă deasupra. 

Piureul de cartofi dulci este de asemenea pe lista de preparate pe care trebuie să le încerci. Pentru această rețetă poți folosi doar cartofi dulci sau poți să-i combini și cu cartofi normali. În cazul în care îi combini, rezultatul nu va fi la fel de dulce și de aromat.

O altă specialitate este supa cremă de cartofi dulci. Pentru o aromă mai intensă poți folosi și alte legume în prepararea acesteia. Peste supa cremă de cartofi dulci poți să presari semințe de susan sau chiar și bacon prăjit (crocant). 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close