Înainte de achiziționarea sau închirierea unui apartament la parter cel mai bine este să te informezi cât mai bine din mai multe surse dar și de la prietenii sau cunoscuții care dețin o astfel de locuință.
De asemenea, în acest demers, de mare ajutor se pot dovedi website-urile de anunturi imobiliare din România și agenții imobiliari care pot să identifice locuințele în funcție de așteptările pe care viitorii cumpărători le au. De astfel, experiența pe care o au aceștia este un avantaj pentru clienții care îi contractează.
Criteriul care va domina întotdeauna în procesul de închiriere sau achiziție a unui apartament este bugetul alocat, iar imediat după acesta se poziționează locația și etajul la care se află apartamentul. Se adaugă bineînțeles și proximitatea magazinelor, sau infrastructura. Cu siguranță, toți cumpărătorii își doresc să locuiască într-o zona liniștită, cu acces la transportul în comun, scoli, centre de divertisment și relaxare.
În general, cumpărătorii evita să vizioneze un apartament situat la parter sau la ultimul etaj.
Oare de ce este atât de controversat subiectul locuinței la parter?
Cu siguranță poate fi vorba și despre o percepție greșită sau neinformare cu privire la avantajele și dezavantajele posibile.
Ce avantaje oferă o locuință la parter?
Făcând o scurtă trecere în revistă, s-a observat că persoanele care locuiesc la parter au posibilitatea de a-și supraveghea mai bine copiii, care se pot juca liniștiți în fata blocului. De asemenea, este un plus pentru stăpânii animalelor de companie care simt nevoia de activitate fizică mai multă. Se pot lua în calcul și beneficiile asupra muncii de acasă, context în care o camera cu vedere la spațiul verde, poate deveni biroul de lucru perfect.
Parterul este o variantă foarte bună pentru cei care nu își permit sau nu doresc să cumpere un aparat de aer condiționat pentru timpul verii, când temperaturile devin extrem de ridicate și greu de suportat. Nu este o noutate faptul că la parter este mereu mai răcoare față de celelalte etaje.
Locuință situată la parter este ideală pentru persoanele care nu sunt atrase de ideea de a face mișcare sau care au locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic. Prin urmare, lipsa scărilor se poate incadra la avantaje. De asemenea, parterul poate fi o buna opțiune pentru claustrofobi, aceștia evitând lifturile.
Economisirea banilor este un alt beneficiu, întrucât apartamentele de la parter sunt de regulă mai ieftine după cum se poate observa la o analiză a anunțurilor de vânzări sau inchirieri apartamente. Cu banii economisiți, se poate decora locuința în funcție de gusturile cumpărătorului sau ținând cont de tendințele în design interior sau se pot achiziționa electrocasnice.
Locuințele la parter au și dezavantaje?
În categoria minusurilor se poate include senzația lipsei de intimitate. Cumpărătorul va fi nevoit să apeleze permanent la draperii și automat vă diminua luminozitatea camerelor. Lipsa luminii naturale constituie clar un dezavantaj care determină consumul suplimentar de electricitate. Un alt dezavantaj poate fi un grad al securității mai scăzut, dată fiind poziționarea locuinței. Date fiind avantajele și dezavantajele locuinței la parter se poate afirma că alegerea vă consta în cerințele pe care cumpărătorul se axează, pe nevoile sale și pe bugetul de care dispune. De aceea, tot mai multe persoane aleg să locuiască în chirie, până ajung să își cumpere propria locuință, pentru a încerca toate variantele existente.