Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Analiză de costuri: Centralele pe peleți față de alte sisteme de încălzire

Analiză de costuri: Centralele pe peleți față de alte sisteme de încălzire

Încălzirea pe peleți are mai multe avantaje pe care le puteți avea în vedere, iar costurile reprezintă un avantaj destul de important.

New Project
Analiză de costuri: Centralele pe peleți față de alte sisteme de încălzire Sursa foto: freepik.com
de Georgiana Adam    |    21 Iul 2023   •   14:40

În unele țări din Europa de Vest precum Germania și Austria există o tradiție solidă în ceea ce privește soluțiile de încălzire, dar și producerea de apă caldă menajeră, toate aceste lucruri fiind bazate pe deșeurile de lemn prelucrate la nivel local. Există așadar un interes destul de mare pentru încălzirea pe peleți.

Ce avantaje oferă centralele pe peleți?

Pentru a face o alegere cât mai inspirată, trebuie să aveți mai multe lucruri în vedere, astfel încât să găsiți centrala cea mai potrivită. În acest fel, trebuie să considerați anumite criterii în ceea ce privește alegerea voastră. Imediat ce țineți cont de aceste criterii, vă trebui să aveți în vedere și avantajele oferite de o astfel de centrală.

O centrală peleți vă oferă un randament foarte bun de ardere. Acest lucru este datorat peleților, aceștia având o densitate mare, dar și un grad scăzut de umiditate. În acest fel, peleții vor putea arde la temperaturi mult mai mari, dar și în proporție de 90%. De asemenea, peleții mai ies în evidență și prin faptul că oferă în orice moment căldura ridicată de care este nevoie, dar și o căldură constantă de care are nevoie orice locuință pentru că persoanele care locuiesc sau își desfășoară activitatea în interior să se simtă cât mai bine.

Mai țineți cont și de faptul că peleții sunt un combustibil ecologic, dar și standardizat, precum și certificat. Aceștia sunt realizați din comprimarea, precum și din deshidratarea deșeurilor lemnoase. Arderea peleților produce o cantitate foarte mică de dioxid de carbon. Cenușa care rămâne în urma arderilor poate fi folosită ca îngrășământ pentru plante.

Dacă este să vorbim despre automatizare, acesta este un alt avantaj foarte important în ceea ce privește o astfel de centrală pe peleți. Ea funcționează automatizat, pe baza unui microprocesor. Arderea este în acest fel controlată electronic, astfel încât să se asigure un plus în ceea ce privește confortul termic, dar și parametrii pe care îi doriți. Mai aveți în vedere și că autonomia este una ridicată, această autonomie fiind în funcție de capacitatea rezervorului extern de peleți.

Întreținerea este și ea un motiv pentru care multe persoane au în vedere o astfel de centrală. În acest fel, la doua-trei zile, această centrală poate fi curățată de cenușă fină rezultată în urma arderii care are loc în cazanul de oțel. În acest fel, se asigură o foarte bună funcționare a acestei centrale. Mai aveți în vedere și faptu că pe piață se mai găsesc și centrale cu o funcție de autocurățare. În acest fel, daca veți avea în vedere o astfel de centrală, veți avea parte și de un plus de confort în ceea ce privește utilizarea ei.

Costul inițial al unei centrale pe peleți ar putea fi o problemă, dar cu toate acestea, trebuie să aveți în vedere faptul că doar costul inițial este crescut. Investiția inițială este una mai mare decât în cazul unei centrale obișnuite pentru combustibil solid. Costurile se amortizează însă în câteva sezoane. Aveți grijă să achiziționați peleții doar din locuri în care puteți fi siguri de faptul că peleții sunt de calitate. În acest fel, veți evita achiziționarea unor peleti care nu sunt satisfăcători din punctul de vedere al calității.

Mai puteți avea în vedere și spațiul de depozitare al centralei și anume că peleții vor ocupa spațiu, deci ar trebui să luați și acest lucru în considerare atunci când doriți achiziționarea unei centrale pe peleți.

Sunt mai convenabile centralele pe peleți?

Având în vedere și situația geopolitică actuală și anume o situație destul de imprevizibilă, putem vorbi deja despre faptul că această situație este una destul de incertă în special în ceea ce privește transportul de energie sigură, dar și ieftină. Acesta este motivul pentru care un număr din ce în ce mai mare de persoane au început să aibă în vedere centralele pe peleti, acestea fiind eficiente și din punctul de vedere al costurilor.

La nivel mondial, guvernele din întreaga lume sunt deja nevoite să ia o serie de măsuri, astfel încât să se bucure de mai multă siguranță din punctul de vedere al energiei.

Cât consumă un cazan pe peleți?

Consumul centralei termice depinde așadar de o serie de factori. Trebuie să aveți în vedere de exemplu numărul de ore în care veți folosi acest cazan pe peleți.

De exemplu pentru o casă de 150 de metri pătrați cu o izolație exterioară bună, consumul de peleți minim va fi 1,4 kg/h, maxim de 5,46 kg/h, iar mediu de 3,43 kg/h. Prețul mediu în acest moment este undeva la aproximativ 4 lei/kg. Acest preț mediu poate însă varia destul de mult în funcție de momentul cumpărării, de aceea trebuie să aveți și acest lucru în vedere.

În situația unui consum de peleți pentru 6 ore pe zi, considerând o putere medie, atunci pe zi vor fi consumate cam 20.5 kg de peleti, iar acest lucru vă însemna că vă vor costa în jur de 82 de lei pe zi, ceea ce pe timp de o lună prețul total va ajunge la 2460 de lei.

Dacă consumul de peleți este pentru o perioadă de 10 ore, atunci veți avea nevoie de un număr de 34.3 kg de peleti pe zi, lucru care vă duce la un cost de 137 de lei pe zi, iar costul total lunar vă fi în acest caz 4116 lei. Aveți în vedere așadar că aceste date sunt însă destul de aproximative, de aceea pentru a stabili niște date mai exacte, trebuie să țineți cont de mai multe lucruri.

Printre lucrurile pe care le puteți considera, astfel încât să stabiliți un preț cât mai corect îl reprezintă construcția casei. De asemenea, vă mai interesează și temperatura exterioară, precum și alți factori ce pot fi avuți în vedere. Prețul pentru peleți mai variază și în funcție de momentul cumpărării acestora. Aveți în vedere așadar că peleții sunt mai scumpi iarna, dar și mai ieftini vara.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close