Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 7 probleme dermatologice asociate expunerii la soare

7 probleme dermatologice asociate expunerii la soare

Cu toții așteptăm cu nerăbdare vacanța și iubim să stăm la plajă. Cu toate acestea, nu trebuie să neglijăm problemele dermatologice asociate cu expunerea la soare.

Barbat la plaja
Sursa foto: Pexels
de Georgiana Adam    |    11 Aug 2021   •   16:46

Radiațiile ultraviolete ne afectează pielea în orice anotimp, chiar și atunci când ne expunem pentru o durată scurtă de timp la soare. De aceea, este foarte important să urmăm cu strictețe sfatul specialiștilor cu privire la metodele de protecție solară, oricând ieșim din casă, nu doar în vacanță. Principalele metode de protecție sunt crema solară, evitarea expunerii în orele de vârf și vestimentație adecvată. În caz că nu le folosești, iată care pot fi consecințele:

Arsuri solare

Arsurile solare sunt o problemă cu care se confruntă multe persoane anual, mai ales, atunci când merg în vacanță la mare. Persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt mai susceptibile la astfel de situații. Arsurile solare pot fi extrem de severe și provoacă înroșirea pielii, usturime și dureri. De asemenea, în funcție de durata expunerii și de intervalul orar în care are loc statul la soare, gradul de severitate poate varia. Spre exemplu, în intervalul orar 10-16, razele ultraviolete sunt mai puternice în țara noastră. Cu alte cuvinte, nu trebuie să stai o zi întreagă la plajă ca să te alegi cu o arsură solară. Te poți confrunta cu această problemă și după o expunere de scurtă durată la radiații puternice.

Piele uscată

O altă problemă legată de expunerea la soare este deshidratarea pielii. Temperaturile ridicate deshidratează pielea prin transpirație, iar radiațiile ultraviolete distrug uleiurile naturale din piele care mențin hidratarea optimă. Astfel, pielea va deveni mai uscată și mai aspră la atingere. De asemenea, pot apărea descuamări la nivelul pielii. 

Riduri

Radiațiile UV produc mutații genetice la nivelul celulelor pielii, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură. Pielea persoanelor care nu se protejează corect de soare îmbătrânește mai repede. Ridurile sunt prima dată vizibile la nivelul feței, mai ales, în jurul ochilor, tenul fiind cel mai expus la factorii de mediu și la soare. De aceea, sfatul specialiștilor este să utilizăm cremă de protecție solară pe ten de fiecare dată când ieșim din casă, indiferent de anotimp și de climă. Radiațiile UV afectează și pe timpul iernii, dar, și atunci când este înnorat. 

Pete pigmentare

Petele pigmentare sunt pete pe piele care apar din cauza expunerii prelungite la soare. Acestea diferă în dimensiuni, formă și intensitatea culorii și pot fi prezente în orice zonă a corpului: ten, umeri, brațe. Petele pigmentare se ivesc în urma producției excesive de melanină, substanța responsabilă de pigmentarea (colorația) pielii. 

Alunițe

Alunițele reprezintă leziuni benigne (necanceroase), ușor proeminente, care apar la nivelul pielii. Acestea se pot observa în orice zonă a corpului, au formă rotundă sau ovală și dimensiuni variabile. Deși, acestea nu sunt ceva care ar trebui să te îngrijoreze, expunerea excesivă la soare le poate face periculoase. Adresează-te medicului, dacă observi modificări la nivelul unei alunițe, cum ar fi secreții, sângerări, descuamări, modificări de formă, culoare și mărime, dacă este asociată cu durere sau mâncărimi sau dacă a apărut după vârsta de 20 de ani.

Erupție polimorfă la lumină

Erupția polimorfă la lumină sau fotosensibilitatea reprezintă erupțiile cutanate care apar la nivelul pielii, după expunerea la soare. Aceasta se manifestă prin înroșirea pielii și apariția unor leziuni maculo-papulare roșii, care pot prezenta vezicule pline cu lichid, durere, mâncărimi sau înțepături.

Cancer de piele

O problemă majoră legată de expunerea la radiații ultraviolete este cancerul. Radiațiile UV sunt un factor de risc important în ceea ce privește diferite cancere de piele: melanomul, carcinomul cu celule scuamoase și carcinomul bazocelular. Și razele UVA și UVB și arsurile solare cresc riscul de a dezvolta cancer de piele. Melanomul, deși este o formă rară de cancer, este asociat cu risc ridicat de deces.

Așadar, expunerea la soare se asociază cu multiple probleme dermatologice. Urmează, întotdeauna, sfaturile specialiștilor cu privire la protecția împotriva radiațiilor solare și mergi la medic dacă observi semnele unei afecțiuni dermatologice.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close