Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 5 lucruri pe care trebuie sa le știi despre mașini

5 lucruri pe care trebuie sa le știi despre mașini

Chiar dacă ai obținut ușor permisul de conducere, mai există o serie de lucruri pe care trebuie să le înveți despre cum se întreține și cum se conduce o mașină, pentru a te bucura de ea cât mai mult timp.

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre masini
5 lucruri pe care trebuie sa le știi despre mașini
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Dec 2022   •   15:06

Uneori înveți din experiențele neplăcute, dar noi vrem să-ți dăm o mână de ajutor și să-ți dezvăluim câteva detalii importante, pentru a evita astfel de situații nedorite. Așadar, dacă vrei să devii un șofer mai priceput, iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre mașini.

Când se montează anvelopele de iarnă

Nu este specificată nicăieri o dată anume de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii, ci doar condițiile în care mașina trebuie să fie echipată cu ele. Mai precis, dacă te deplasezi pe un drum public acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, sau temperaturile sunt sub - 7°C, este obligatoriu să ai anvelopele de iarnă instalate pe mașină.

Cum astfel de condiții apar la noi doar în sezonul rece, este de preferat să schimbi anvelopele din timp, înainte ca vremea să te ia prin surprindere.

Recomandarea noastră este ca, atunci când se apropie iarna, să-ți comanzi niște anvelope de iarnă de la Euromaster și să le montezi pe roți când temperaturile încep să scadă constant sub pragul de 7 grade. De regulă, se întâmplă aceasta pe la jumătatea lunii noiembrie, astfel că atunci este momentul propice pentru a schimba anvelopele de vară cu anvelopele de iarnă.

Când se face revizia tehnică

Spre deosebire de Inspecția Tehnică Periodică, revizia tehnică a mașini nu este obligatorie, dar este necesară pentru a prelungi durata de viață a vehiculului. Această revizie trebuie să fie făcută cu regularitate, iar în cartea tehnică a mașinii vei găsi recomandări clare făcute de producător.

În general, mașina trebuie dusă în service pentru revizie atunci când se parcurge numărul de kilometri menționați în cartea tehnică mașinii, sau anual, chiar dacă mașina nu a parcurs numărul de kilometri recomandați în cartea tehnică. 

Cât de des se spală mașina

Mulți șoferi trec cu mașina pe la spălătorie „din an în Paște”, bazându-se mai mult pe ploaie pentru a curăța praful și noroiul de pe caroserie. Evident că nu procedează corect, pentru că mașina trebuie curățată cu regularitate, chiar dacă pare curată. Particulele microscopice de praf pot afecta vopseaua, provocând mici zgârieturi, nemaivorbind de noroiul lăsat să se usuce pe caroserie.

Pentru a evita astfel de neplăceri, mașina trebuie spălată cel puțin de două ori pe lună, atât la exterior cât și la interior. În sezonul rece, sunt necesare drumuri mai dese la spălătorie, din cauza noroiului, nisipului și sării împrăștiate pe carosabil.

De ce e importantă menținerea presiunii în anvelope

În cartea tehnică, dar și pe fața anvelopelor, vei găsi specificații referitoare la presiunea optimă de rulare. Este bine să ții cont de acestea și să verifici periodic presiunea în anvelope, având grijă ca aceasta să fie permanent în parametrii corespunzători.

Dacă presiunea este mai mică, anvelopele se uzează mai repede și în același timp se îngreunează tracțiunea. Aceasta va duce la creșterea consumului de combustibil și la cheltuieli mai mari.

De cealaltă parte, o presiune prea mare în anvelope scade aderența pe șosea și face mașina mai greu de controlat.

Cum se completează lichidul de răcire

Este normal ca nivelul lichidului de răcire să scadă odată cu trecerea timpului, de aceea acesta trebuie completat regulat. Trebuie să verifici periodic vasul de expansiune, iar dacă nivelul lichidului cu motorul rece este aproape de pragul minim, este cazul să îl completezi.

În acest caz, se folosește lichid de aceeași culoare cu cel din sistemul de răcire, care se toarnă în vasul de expansiune. Acesta nu se umple complet, ci având în vedere cele două semne care marchează nivelul minim și cel maxim. Ideal este ca nivelul lichidului să fie undeva la jumătate între cele două semne, și să nu depășească niciodată limita maximă.

Acestea sunt 5 din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe orice șofer care nu dorește ca mașina să-i ofere surprize neplăcute.

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close