Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 3 lucruri la care să fii atent când alegi faianța

3 lucruri la care să fii atent când alegi faianța

Faianța este unul dintre cele mai importante elemente ale proiectului de renovare a unei bucătării sau băi.

3 lucruri la care sa fii atent cand alegi faianta
3 lucruri la care să fii atent când alegi faianța Sursa foto: Shutterstock.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mar 2023   •   17:20

Alegerea corectă a faianței poate face ca spațiul să aibă o estetică armonioasă, însă în etapa de selecție este important să acorzi atenție mai multor aspecte cheie precum rezistența, cromatica, forma, dimensiunea sau porozitatea plăcilor. În acest articol poți descoperi la ce să fii atent atunci când alegi faianța și de ce aceste criterii de selecție sunt importante pentru un proiect de succes.

Dimensiunea, forma și grosimea faianței

Este recomandat să alegi faianța în funcție de spațiul în care o montezi. De exemplu, dacă încăperea care urmează să fie placată este de dimensiuni mari, poți alege formate mai mari ale plăcilor, dreptunghiulare sau pătrate, de 30 x 60 cm sau 25 x 75 cm. În cazul în care camera este mică, este indicat să alegi plăci de faianță de dimensiuni mici, de 7 x 7 cm, cum este mozaicul, sau plăci dreptunghiulare, de 20 x 30 cm. 

Grosimea unei plăci depinde de materialul din care este fabricată și de procesul de prelucrare. Aceasta are o importanță semnificativă, deoarece asigură uniformitatea și planeitatea plăcilor pe întreaga suprafață. Majoritatea plăcilor de faianță au o grosime cuprinsă între 6 și 10 mm, iar alegerea unei variante cuprinse în acest interval poate servi cu succes majorității proiectelor de construcție și renovare. 

Duritatea și rezistența plăcilor

Duritatea și rezistența plăcilor de faianță la umezeală și abraziune reprezintă alte elemente importante cărora trebuie să le acorzi atenție. Fiecare suprafață este caracterizată de eforturi mecanice mai mici sau mai crescute, iar indicele de duritate al faianței trebuie ales în conformitate cu aceasta. De exemplu, există modele fabricate exclusiv pentru interior sau exterior, în timp ce unele plăci pot fi montate în ambele spații. 

PEI (Porcelain Enamel Institute) reprezintă o clasificare care măsoară rezistența la abraziune a plăcilor ceramice cu ajutorul unui dispozitiv cu role abrazive. În funcție de urmele pe care le lasă acest dispozitiv, există 5 stadii de clasificare: 

  • PEI I: plăci potrivite pentru camere cu trafic ușor (baie, dormitor);

  • PEI II: faianță potrivită pentru zone cu trafic moderat (living, balcon);

  • PEI III: plăci ideale pentru pardoseli cu trafic intens (bucătărie, hol);

  • PEI IV: plăci de faianță perfecte pentru spații comerciale cu trafic mediu (birouri);

  • PEI V: faianță potrivită pentru spații comerciale cu trafic intens (magazine, aeroporturi).

Aspectul și textura faianței

Atunci când alegi faianța, aspectul și textura plăcii sunt la fel de importante precum dimensiunea, forma și grosimea acesteia. Trebuie să acorzi o atenție deosebită în alegerea culorii, astfel încât să te asiguri că este opțiunea potrivită pentru stilul pe care vrei să îl obții. Culoarea faianței poate contribui în mare măsură la design-ul final al unui spațiu. Există o mulțime de culori din care poți alege, precum mov, maro, negru, alb, albastru și așa mai departe, cu sau fără modele. De asemenea, există plăci cu structuri ieșite în relief, care îți permit să oferi camerei un design modern și dinamic. 

De asemenea, trebuie să verifici suprafața plăcii de faianță. Aceasta poate fi netedă, texturată, lucioasă sau mată. Aspectul unei plăci de faianță va influența direct atât luminozitatea camerei, cât și ușurința de întreținere. De exemplu, suprafețele lucioase adaugă un plus estetic deosebit locuinței, însă pot scoate foarte ușor în evidență petele și amprentele de pe suprafața lor, mai ales dacă acestea sunt într-o culoare închisă. 

Alegerea faianței potrivite pentru locuință poate fi un proces provocator și complex. Acordă atenție sporită dimensiunii, grosimii, durabilității și aspectului plăcilor pentru a te asigura că achiziționezi cea mai bună variantă pentru proiectul tău!

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close