Sistemul Național de Transport este aproape de pre-alertă, linepack-ul (care indică ce cantitate de gaze se află propriu-zis în conducte) fiind la 80,2 milioane mc, foarte aproape de indicatorul 81 milioane mc, care aduce prealerta.
La 83 de milioane mc, începe alerta, când există pericolul să explodeze conducte, din cauza presiunii prea mari a gazelor.
Am ajuns aproape de prealertă întrucât este un consum prea mic pentru cantitățile de gaze care se află în conducte. Marea industrie energointensivă este aproape închisă cu totul, cu ultimul mare consumator, Azomureș, sistând de curând producția.
Nici populația, nici sistemele de termoficare nu consumă prea mult, fiind cald pentru această perioadă.
Prin urmare, avem suficiente gaze încât să și exportăm: 0,6 milioane de metri cubi pleacă în Ungaria. Importul se menține la niveluri reduse, din Bulgaria intrând 3,8 milioane de metri cubi (sunt contractele în derulare ale traderilor).
Producția locală este de 24 milioane metri cubi, din depozite, care sunt pline la 87% din capacitate, se extrag 7,1 milioane metri cubi.
"Sunt mari consumatori de gaz ca Azomureș care au anunțat că opresc producția pentru că prețul gazelor este unul prea mare și nu sunt competitivi.
Desigur că această decizie are impact asupra economiei și asupra balanței comerciale. Dar prețul nu îl stabilește statul, ci companiile implicate în negociere", a spus ministrul Economiei, Radu Oprea.
Cel mai mare consumator dintr-o economie este industria chimică. Noi, în prezent, nu mai avem funcțional niciun combinat chimic. Azomureș tocmai ce a anunțat că închide din nou producția, după doar două luni după ce redeschisese, după un an întreg în care nu a produs nimic.
Conducerea fabricii de îngrășăminte a anunțat că prețul gazului este încă foarte mare și că politicile statului nu sprijină industria, potrivit economedia.ro.