Consiliul Concurenței analizează, împreună cu Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), două tranzacții cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte că ar fi încălcat legislația, au declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentanții Consiliului Concurenței.
Anterior, oficialii ANRE declaraseră că Autoritatea a demarat o investigație în cazul a două tranzacții suspecte încheiate pe OPCOM și a cerut ajutorul Consiliului Concurenței în această anchetă.
"Sunt raportate două tranzacții suspecte. ANRE este în discuții în acest moment cu Consiliul Concurenței pentru a analiza aceste tranzacții. Președintele ANRE a luat legătura cu cei de la Consiliul Concurenței ca împreună să desfășurăm o investigație în legătură cu aceste contracte", au spus oficialii reglementatorului.
ANRE a demarat această anchetă în urma unei sesizări potrivit căreia contractele ar fi fost încheiate la un preț mai mare decât ar fi normal.
"Dacă OPCOM, care este operatorul pieței, ne sesizează și el alte tranzacții suspecte, cu siguranță și acolo vom începe controlul, investigația", au precizat reprezentanții ANRE.
Aceștia au refuzat să precizeze care sunt tranzacțiile și companiile anchetate. "Este o investigație în curs și nu putem da nume. Este vorba de tranzacții încheiate și pe PZU (Piața pentru Ziua Următoare — n.r.)", au mai spus oficialii autorității.
"Sunt doar suspiciuni momentan. Nu avem nicio confirmare. Bursa este liberă și acolo se întâlnește cererea cu oferta, din acest motiv avem nevoie de ajutorul Consiliului Concurenței", au adăugat aceștia.
Prețurile pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare — PZU, n.r.) a bursei de energie OPCOM au ajuns în aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an.
România a înregistrat în zilele de 15 și 23 ianuarie 2017 cel mai mare preț al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.
Cel mai mare preț în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.
Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că prețul mare de pe piața spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacționat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul țării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piața spot se mai tranzacționează o altă cantitate de 3,4 TWh.
Pe piețele la termen, prețul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.