Antena 3 CNN Economic Companii Vodafone şi Orange ar putea subvenţiona Cosmote, RCS&RDS şi Telemobil

Vodafone şi Orange ar putea subvenţiona Cosmote, RCS&RDS şi Telemobil

Vodafone şi Orange ar putea subvenţiona Cosmote, RCS&RDS şi Telemobil
27 Ian 2009   •   16:39

Reprezentanţii Vodafone şi Orange susţin că forma finală a proiectelor de decizie privind tarifele de interconectare avantajează Cosmote, RCS şi Telemobil, care vor primi o subvenţie din partea lor.
"Reglementarea tarifelor de interconectare pentru Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS era absolut necesarã. Cu toate acestea, ne-am fi aşteptat ca atingerea simetriei tarifelor sã se producã încã din 2009, şi nu din iulie 2010. Credem cã aceste întârzieri genereazã un dezechilibru pe piaţa telefoniei mobile. Cei trei operatori primesc astfel o subvenţie, ceea ce poate fi consideratã o decizie favorizantã, mai ales în contextul economic actual", au declarat oficialii Vodafone România.
Orange România consideră că forma finalã a proiectelor de decizie nu rezolvă în totalitate problema. "Aceasta încã mai creeazã avantaje pentru anumiţi operatori care activeazã deja de zece ani pe piaţa localã a telecomunicaţiilor", au afirmat reprezentanţii companiei.
Autoritatea Naţionalã pentru Comunicare (ANC) a anunţat, marþi, cã prima etapã de reducere a tarifelor de interconectare practicate de Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS va intra în vigoare la 1 aprilie, cu douã luni peste termenul propus iniţial, respectiv 1 februarie.
Astfel, de la 1 aprilie, Cosmote România şi Telemobil vor practica un tarif de 0,064 euro/minut, iar RCS&RDS de 0,0721 euro/minut. În prezent, tarifele de interconectare solicitate de Cosmote România, Telemobil şi RCS&RDS sunt de 0,082 euro/minut, respectiv 0,0801 euro/minut şi 0,0743 euro/minut, potrivit calculelor ANC efectate pe baza cursului de schimb din 19 noiembrie 2008.
Tariful de interconectare reprezintã suma plãtitã de un operator pentru ca abonaţii acestuia sã apeleze alţi clienţi din alte reţele.
Forma finalã a deciziei ANC privind tarifele de interconectare pentru operatorii mobili va fi transmisã Comisiei Europene şi autoritãţilor de reglementare din celelalte state membre. Aceştia pot trimite României observaţii în acest sens în termen de o lunã de la notificare.
ANC anticipeazã cã ajustarea tarifelor de interconectare va determina scăderea cu 25-30% a facturilor clienţilor operatorilor de telefonie mobilã, în urmãtorii trei ani.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: orange
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close