Antena 3 CNN Economic Companii Vânzarea A & D Pharma a încins cele mai mari fonduri de investiţii din lume: lupta dintre CVC Capital Partners, Bridgepoint şi alţi investitori ar putea aduce o tranzacţie de până la 300 milioane euro

Vânzarea A & D Pharma a încins cele mai mari fonduri de investiţii din lume: lupta dintre CVC Capital Partners, Bridgepoint şi alţi investitori ar putea aduce o tranzacţie de până la 300 milioane euro

Adrian Mirsanu
10 minute de citit Publicat la 19:37 24 Aug 2011 Modificat la 19:37 24 Aug 2011
Vânzarea A & D Pharma a încins cele mai mari fonduri de investiţii din lume: lupta dintre CVC Capital Partners, Bridgepoint şi alţi investitori ar putea aduce o tranzacţie de până la 300 milioane euro
Foto: adplayers.ro
CVC Capital Partners - unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume, Bridgepoint, fond de investitii cu portofoliul plasat in Europa, si alti investitori se afla in faza accesului in camera de date a grupului A & D Pharma, cea mai mare companie de pe piata farma din Romania, au declarat surse apropiate procesului de vanzare.

Intrarea in camera de date a celor 3 – 4 investitori ajunsi in aceasta faza, potrivit surselor citate, inseamna ca procesul de vanzare a trecut de etapa ofertelor preliminare, neangajante, iar acum se afla in proceduri de due diligence (evaluare – n.r.), potentialii cumparatori avand acces la informatii detaliate despre companie, pas necesar pentru structurarea ofertelor finale pentru achizitia A & D Pharma.

Sursele citate spun actionarii A & D Pharma au mandatat pentru vanzarea pachetului majoritar banca de investitii Unicredit CA IB Romania are mandatul de vanzare pentru pachetul majoritar al grupului A & D Pharma. Valoarea tranzactiei este de ordinul sutelor de milioane de euro si depinde atat de marimea pachetului vandut, cat si de multiplii de evaluare aplicati EBITDA (castigul inaintea platii taxelor, dobanzilor si amortizarii), respectiv nivelul datoriilor companiei. Potrivit ultimelor informatii disponibile, A & D Pharma are un EBITDA de minim 50 mil. Euro, iar multiplii luati in calcul pentru evaluarea companiei pot merge de la 5 pana la 10 sau chiar 12, in functie de asteptarile de pret pe care le au vanzatorii, respectiv potentialii cumparatori. Plecand de la aceste date, neconfirmate insa de reprezentantii companiei, valoarea A & D Pharma ar putea fi stabilita intre circa 250 mil. Euro si peste 500 mil. Euro, ceea ce ar insemna in zona mediana o evaluare intre 350 si 400 mil. Euro. Pachetul scos la vanzare este majoritar, care ar putea ajunge pana la aproximativ 70%, caz in care tranzactia ar putea ajunge la 250 – 280 mil. Euro. De asemenea, specialistii de pe piata de fuziuni si achizitii afirma ca avand in vedere ca A & D Pharma ofera pozitia de lider de piata atat pe segmentul de distributie (prin Mediplus), cat si pe piata farmaciilor (prin Sensiblu), este posibil ca in stabilirea pretului final sa fie luata in calcul si plata unui premiu de catre cumparator. Calculele finale vor depinde in mare masura de ce vor gasi investitorii in camera de date a companiei, adica cat de profitabila este compania, care sunt efectele politicii de taieri de costuri (cost cutting – engl.) duse pana acum, ce balast lasa in bilant operatiunile A & D Pharma din strainatate, insa in final va conta daca vanzatorii vor fi dispusi sa accepte una dintre ofertele inaintate.

Mai multe surse confirma ca in camera de date a A & D Pharma se afla atat CVC Capital cat si Bridgepoint, numarul celor ajunsi in aceasta faza a tranzactiei fiind de 3 – 4 investitori. Apoi, unele surse spun ca pe aceasta lista scurta de cumparatori se afla numai fonduri de investitii, printre ei gasindu-se si un fond de investitii de talie regional care nu are expunere pe Romania si doreste sa intre. In schimb, alte surse sustin ca pe lista se afla si un investitor strategic, aici vehiculandu-se nume precum ale distribuitorului Celesio (Germania), unul dintre cei mai mari din Europa, sau ale retailerului Super-Pharm, prezent in regiune in Polonia.

De asemenea, sursele citate spun ca procesul de vanzare a pornit din grupul celor trei actionari libanezi, Walid Abboud, Roger Akoury si Michel Eid, care impreuna detin circa 70% din companie, in timp ce francezul Ludovic Robert nu ar dori deocamdata sa isi faca existul din businessul A & D Pharma. In varianta cea mai pesimista, este posibil ca vanzarea sa vizeze doar detinearea a doi dintre cei trei libanezi, caz in care de asemenea se vinde un pachet majoritar, de peste 51% din companie.

Contactati telefonic, reprezentantii A & D Pharma neaga insa ca exista un proces de vanzare.

“Nu se intampla nimic. Nu avem un proces formal de vanzare. Nu avem nici o oferta pentru companie. Este adevarat ca aproape mereu am avut investitori care s-au interesat de A & D Pharma”, este raspunsul lui Robert Popescu, CEO A & D Pharma.

“Au fost oferte nonstop. Acum nu este cazul”, afirma si Roger Akoury, unul dintre actionarii A & D Pharma.

Insa declaratiile venite de la A & D Pharma privind inexistenta unui proces de vanzare sunt contrazise din mai multe directii de surse de pe piata de fuziuni si achizitii. “Procesul de vanzare a trecut de ofertele neangajante, iar acum este vorba de circa 3 – 4 investitori care se afla in camera de date a A & D Pharma”, afirma surse din piata.

Mai mult, pasii facuti in ultima vreme indica de asemenea intentia de vanzare. Astfel, in luna martie, actiunile grupului A & D Pharma Holdings NV au fost delistate de la bursa din Londra, in conditiile in care valoarea bursiera a companiei ajunsese la 190 mil. Euro comparativ cu 400 mil. Euro in momentul listarii, octombrie 2006, pe fondul crizei economice care a afectat toate bursele lumii. Dar, in paralel, privita din punct de vedere operational, compania a crescut puternic, vanzarile consolidate majorandu-se de la 247 mil. Euro in 2005 pana la un nivel de peste 300 mil. Euro numai in prima jumatate a anului 2010, conform ultimelor date disponibile. Pentru anul trecut, unele surse indica un nivel al vanzarilor in jurul valorii de 700 mil. euro, in timp ce un raport al analistilor bancii austriece Erste estima vanzarile din 2010 la 592 mil. Euro, adica o crestere de peste 11% fata de anul anterior.

De asemenea, compania are un ritm de crestere anual de doua cifre (double digit – engl.) si a ajuns la un alt ordin de marime al afacerii, care dublat de un potential clar de dezvoltare in special pe piata farmaciilor, o transforma intr-o tinta perfecta de achizitie chiar daca acum fuziunile si achizitiile in ansamblu sunt la valori modeste, iar criza a avut un efect de depreciere a activelor. Piata de farma a fost insa rezilienta la criza, cea mai buna dovada ca operatorii de profil au raportat in ultimii ani cresteri de business de doua cifre.

Si in interiorul companiei, au fost luate mai multe masuri de taieri de costuri, de reorganizare a personalului si a activelor companiei, astfel incat A & D Pharma sa isi imbunatateasca profitabilitatea.

Cine sunt fondurile – gigant in lupta de la A & D Pharma

CVC Capital Partners este unul dintre cele mai mari fonduri globale de investitii si a fost fondat in 1981 la Londra ca o subsidiara a gigantului financiar american Citigroup sub numele de Citicorp Venture Capital. In 1993, managementul acesteia a cumparat businessul de la Citigroup si l-a redenumit CVC Capital Partners. Administreaza in contul a peste 300 de investitori institutionali, de stat, respectiv investitori privati. Cea mai mare pondere o au investitorii americani, canadieni si britanici, iar ca tipuri de investitori in special fondurile de pensii si fondurile suverane de investitii.

De-a lungul timpului a facut investitii de peste 28 mld. $, iar angajamentul investitorilor fata de fondurile inchise de investitii pe care le administreaza CVC Capital Partners depaseste 44 mld. $. In ceea ce priveste politica pentru Europa a CVC Capital Partners, aceasta vizeaza o investitie minima de 150 mil. Dolari in companii cu pozitii solide de piata, cash flow stabil, premise atractive de crestere organica sau prin achizitii, respectiv capacitatea de a obtine randamente mari in raport cu capitalul investit. Cu un portofoliu global sofisticat si extrem de diversificat de la activitati postale, loterie, telecom, print, advertising sau energie pana la retail, farma sau chiar celebra afacere Formula 1, preluata in 2006 de la Bernie Ecclestone, CVC Capital Partners este prezent din 2009 si pe piata berii din Romania dupa preluarea operatiunilor de pe pietele din Europa centrala si de est de la AB Inbev. In sectorul medical, in luna martie a acestui an a cumparat liderul de profil din Spania – Capio Sanidad, care opereaza o retea de 20 de spitale si centre de sanatate, cu vanzari de 551 mil. Euro si EBITDA de 110 mil. Euro in 2010.

Un alt fond de investitii puternic angrenat in cursa pentru achizitia A & D Pharma este Bridgepoint, al carui portofoliu este in Europa si Turcia. Cu un background de 25 de ani, Bridgepoint are la active investitii de circa 15 mld. Euro pana acum. Bridgepoint este un “specialist” in farma, trecandu-si pe lista opt achizitii pe continent: Aenova (Germania, investitie facuta in 2005), Alliance Medical (Marea Britanie, tranzactie de 141 mil. Euro in 2007), Care UK (Marea Britanie, tranzactie de 491 mil. Euro in 2010), Clinical Solutions (Marea Britanie, tranzactie de 79 mil. Euro in 2005), Diaverum (Suedia, achizitionat in 2007), Terveystalo (Finlanda, tranzactie de 312 mil. Euro in 2009), Turnstall (Marea Britanie, tranzactie de 667 mil. Euro in 2008), cea mai proaspata achizitie fiind din acest an – Medipole Sud Sante din Franta. Ca gama de activitati, acopera un spectru larg de segmente ale businessului medical, de la retele de servicii cu pozitie de lider de piata pana la nise privind echipamente medicale.

Bridgepoint se focuseaza pe companii, a caror valoare se situeaza intre 200 mil. Euro si 1 mld. Euro. De asemenea, investitorii in Bridgepoint sunt preponderent din America de Nord, Marea Britanie si Europa, cu toate ca exista si investitori din Asia, in timp ce pe categorii de investitori fondurile de pensii, cele suverane de investitii, firmele de asigurari sunt cei mai importanti investitori.


Sursa: Compania, raport Erste Bank
Nota: Pentru 2010 si 2011, valorile reprezinta estimari facute de analistii Erste Bank. Indicatorii sunt exprimati in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IAS)


Cine este A & D Pharma

In 2009, ultimul bilant consolidat anual al A & D Pharma facut public indica un profit net de 19 mil. Euro fata de o pierdere de 2,3 mil. Euro in anul anterior, iar numarul angajatilor era in scadere cu 200 de angajati pana la 3.254 de oameni. Pentru 2010, compania nu a facut publice la nivel consolidate rezultatele.

Analistii Erste Bank estimau ca profitul net al A & D Pharma pentru 2010 la 27,5 mil. Euro, in crestere cu 48% fata de anul anterior, respectiv un EBITDA de 49,2 mil. Euro, mai mare cu 20% fata de 2009. De asemenea, pe langa o profitabilitate in crestere, compania inregistra o crestere a lichiditatilor si o regresie a pozitiei de indatorare. Astfel, analistii austrieci notau ca in prima jumatate a anului trecut, lichiditatile companiei ajungeau la 20,7 mil. Euro comparativ cu circa 16 mil. Euro la inceputul anului, in timp ce datoriile erau in usoara scadere de la 77 mil. Euro in anul anterior la 76,1 mil. Euro la jumatatea anului 2010. Intre timp, nivelul sau de indatorare s-a modificat din nou dupa contractarea unui credit de 150 mil. Euro in decembrie 2010, aranjat de Unicredit, Erste si BCR. Imprumutul scadent in decembrie 2013, a fost luat pentru refinantarea unui imprumut din 2009, in valoare de 100 mil. Euro, in timp ce alte fonduri au fost folosite pentru alte proiecte ale companiei.

De asemenea, analistii Erste estimau o valoare a A & D Pharma pentru finele anului trecut de 245 mil. Euro, din care equity value (valoarea companiei din care se scad datoriile) de circa 180 mil. Euro.

A & D Pharma este o afacere fondata in 1994, care dispune in prezent de patru linii de business: Sensiblu – cel mai mare lant de farmacii de pe piata romaneasca, Mediplus – liderul pietei de distributie, divizia de marketing & sales –care opereaza structuri de vanzari si marketing pe pietele din regiune, respectiv Anima – brand sub care grupul farma a inceput sa dezvolte de anul trecut incoace o retea de clinici private, segmentul cu cea mai mare crestere de pe piata farma. Ultimele informatii publicate pe site-ul companiei arata ca Sensiblu opereaza o retea formata din peste 240 de farmacii, Mediplus, cel mai mare distribuitor de medicamente are acoperire nationala cu o retea de peste zece depozite, un centru national de logistica si spatii de stocare de circa 28.000 de metri patrati. Divizia de marketing & sales a A & D Pharma opereaza o platforma regionala de vanzari si marketing la nivel local si pe piete din regiune precum Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia si Bulgaria, care a devenit “varful de lance” al extinderii in regiune a grupului farmaceutic, campanie in care s-au bifat si achizitiile in strainatate ale liderului sectorului local de farma. Anima, cel mai nou business al A & D Pharma opereaza cu o retea de clinici private in noua locatii din Capitala, iar in tara prin intermediul unor clinici partenere.

Pe o piata a farmaciilor, estimata la 5.500 – 6.000 de farmacii, Sensiblu concureaza cu alte retele mari precum Catena, Dona, City Pharma, Richter sau HelpNet, in timp ce in piata de distributie concureaza cu nume precum Fildas Trading (controlata de Anca Vlad, care detine si lantul de farmacii Catena), Polisano sau Farmexpert.

Actionarul principal al A & D Pharma este vehiculul de investitii Sograno, inregistrat in Olanda, care detine 59% din grupul farma, conform ultimelor date disponibile.

 

×
x close