Antena 3 CNN Economic Companii Transelectrica a lansat o aplicație-pilot de estimare a energiei produse de prosumatori

Transelectrica a lansat o aplicație-pilot de estimare a energiei produse de prosumatori

panouri fotovoltaice - getty
Datele furnizate de această aplicaţie au rolul de a veni în ajutorul operatorilor din piaţă. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    11 Aug 2024   •   22:45

Transelectrica a dezvoltat, în colaborare cu Teletrans, filiala de informatică şi telecomunicaţii, o aplicaţie pilot de prognoză a energiei electrice produse de prosumatori, informează compania printr-un comunicat, citat de Agerpres. 

„Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este preocupată de asigurarea bunei funcţionări a Sistemului Electroenergetic Naţional în contextul evoluţiei impactului creşterii semnificative a puterii instalate la prosumatori în reţea. În acest sens, Transelectrica a dezvoltat în colaborare cu Teletrans SA, filiala de informatică şi telecomunicaţii, o aplicaţie pilot de prognoză a energiei electrice produse de prosumatori, ca o iniţiativă a Operatorului Naţional de Transport şi Sistem menită să vină în sprijinul tuturor participanţilor la piaţă", se menţionează în comunicat.

Cum funcționează aplicația

Aplicaţia calculează producţiile estimate la prosumatori atât cu o zi, cât şi cu două zile înainte de ziua de referinţă, la nivel naţional, dar şi la nivelul fiecărui judeţ în parte.

Datele furnizate de această aplicaţie au rolul de a veni în ajutorul operatorilor din piaţă, astfel încât să fie asigurată funcţionarea optimă a Sistemului Electroenergetic Naţional.

Unde se găsește aplicația

Noua aplicaţie-pilot este disponibilă public pe website-ul Transelectrica la adresa https://web.transelectrica.ro/prosumatori/ şi "se află în proces continuu de îmbunătăţire".

„Aşteptăm sugestii de îmbunătăţire la adresa de e-mail [email protected], astfel încât în perioada următoare această iniţiativă a Transelectrica să devină un instrument util cât mai multor părţi implicate şi asupra cărora informaţiile oferite au impact”, mai transmit reprezentanții companiei.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, la sfârşitul lunii mai 2024 puterea instalată la prosumatorii din Sistemul Electroenergetic Naţional a fost de 1.780 MW, iar în viitorul apropiat se aşteaptă o creştere semnificativă a capacităţii instalate a acestora.

×
Citește mai multe din Companii
» Vezi toate știrile din Companii
Cele mai noi știri
Parteneri
x close