Antena 3 CNN Economic Companii Statul vrea să cumpere înapoi de la OMV rafinăria Arpechim

Statul vrea să cumpere înapoi de la OMV rafinăria Arpechim

Adrian Mirsanu
2 minute de citit Publicat la 18:03 09 Sep 2011 Modificat la 18:03 09 Sep 2011
Statul vrea să cumpere înapoi de la OMV rafinăria Arpechim
Ministrul Economiei, Ion Ariton, l-a anuntat astazi pe Gerhard Roiss, seful OMV – care controleaza cea mai mare companie din Romania, ca statul este interesat sa cumpere rafinaria Arpechim Pitesti, activ la care austriecii au luat decizia sa renunte si au inceput din 2010 operatiunile de inchidere.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, ministrul Ion Ariton a avut astazi o intalnire cu Gerhard Roiss, presedintele OMV, si cu Mariana Gheorghe, CEO Petrom. “In cadrul intalnirii, ministrul Ion Ariton a exprimat dorinta statului roman de a cumpara de la compania OMV Petrom rafinaria Arpechim Pitesti. In acest sens, domnul Gerhard Roiss si-a declarat disponibilitatea de a incepe in cel mai scurt timp negocierile cu statul roman”, se arata in comunicatul ministerului.

Petrom a anuntat in urma cu mai bine de un an ca va inchide Arpechim Pitesti, un activ care i-a produs pierderi, si ca nu au existat cumparatori decisi sa preia rafinaria. Reprezentantii Oltchim, companie de stat aflata in portofoliul ministerului Economiei, au vorbit in repetate randuri de importanta pe care Arpechim o are in ceea ce priveste lantul de furnizare de materii prime catre combinatul chimic de la Ramnicu Valcea.

La Oltchim, actuala conducere in frunte cu directorul Constantin Roibu afirma ca exista un plan de dezvoltare, realizat de firme de consultanta internationale. Este posibil ca aceasta miscare oarecum surprinzatoare anuntata de ministrul economiei sa aiba legatura cu planul de dezvoltare al Oltchim.

Pentru a elimina pierderile din rafinare, Petrom, companie care si-a majorat substantial profitabilitatea in ultimii ani, a luat decizia strategica de a renunta la Arpechim si de a pastra numai rafinaria Petrobrazi, pentru care si-a fixat ca obiectiv ca pana in 2013 sa devina rentabila financiar.

Divizia de petrochimie de la Arpechim a fost vanduta la finele lui 2009 catre Oltchim. Arpechim inseamna insa si costuri de 400 mil. Euro pe care statul roman va trebui sa le suporte pentru lucrarile de decontaminare de pe platforma. Arpechim, ca parte a Petrom, a trecut in mana austriecilor de la OMV in 2004. Timp de cinci ani de la privatizare, contractul incheiat in 2004 de stat cu OMV oblige grupul petrolier austriac sa nu vanda active de baza, precum si alte conditionalitati.

Gerhard Roiss a preluat pozitia nr. 1 in OMV in urma cu aproape jumatate de an. El a mai avut o intalnire astazi cu premierul Emil Boc, dupa ce luna trecuta a fost la Palatul Cotroceni pentru a-I prezenta sefului statului planurile de investitii ale grupului OMV in anii urmatori.

×
x close