Antena 3 CNN Economic Companii Statul şterge datoriile companiilor naţionale printr-o ordonanţă de urgenţă din 2006

Statul şterge datoriile companiilor naţionale printr-o ordonanţă de urgenţă din 2006

2 minute de citit Publicat la 18:41 31 Mai 2010 Modificat la 18:41 31 Mai 2010
Statul şterge datoriile companiilor naţionale printr-o ordonanţă de urgenţă din 2006
În plină criză, Parlamentul şterge datorii la bugetul statului de 8,3 miliarde de euro pentru 34 de companii naţionale. Ziarul Puterea dezvăluie că parlamentarii au adoptat o ordonanţă de urgenţă care scuteşte unele companii de obligaţiile fiscale datorate şi amânate cu doar o zi înainte ca preşedintele să anunţe măsurile de austeritate.

În 2006, aceeaşi ordonanţă nu a putut fi pusă în practică pentru că Uniunea Europeană condiţionase ştergerea datoriilor cu o restructurare a companiilor datornice. Cabinetul Boc a invocat ordonanţa în timpul discuţiilor cu FMI, iar de această dată Uniunea Europeană şi-a dat acceptul.

Este vorba despre Ordonanţa 128/2006 privind măsuri pentru diminuarera arieratelor bugetare, care taie datoriile actuale şi amânate pentru a le rezolva problemele economice.

Printre companiile care vor fi scutite de obligaţiile la stat se numără Termoelectrica Bucureşti, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu, Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, Compania Naţională a Huilei Petroşani (are cea mai mare datorie la buget dintre toate - 195.318.009.490.000 lei vechi), Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Deva, Compania Naţională ?Romarm?, Compania Naţională de Căi Ferate CFR Bucuresti.
Parlamentarii spun că actul nu şi-a produs efectele la apariţia în 2006 pentru că Uniunea Europeană impunea ca orice ştergere a datoriilor unei companii să presupună şi o restructurare a activităţii.

Acum, Guvernul a scos la înaintare propunerea către FMI şi Uniune, cu pretextul crizei economice, iar cele două organisme au acceptat ca ordonanţa să fie aplicată.

?Ordonanţa avea drept scop îndeplinirea acelor criterii impuse de UE, ca toţi agenţii economici cu capital de stat pentru care se solicită ştergere de datorii să îndeplinească procedural un proces de restructurare în vederea eficientizării activităţii în baza căreia i se accepta ştergerea. Guvernul însă nu a îndeplinit acele proceduri până la 1 ianuarie 2007 cum i s-a solicitat?, a declarat preşedintele Comisiei pentru servicii şi industrii de la Cameră, Iulian Iancu, citat de Puterea.

?Acum, în schimb, intrând în plin proces de criză, Guvernul şi-a dat seama că are acest instrument şi l-a invocat în procesul de analiză cu FMI şi UE şi s-a admis să fie aprobată, promovată, dar nu în alte valori decât cele din 2006. Deci nu s-au putut face modificări la cifrele iniţiale, cele de când Guvernul Tăriceanu a dat Ordonanţa. Ea a obţinut avizul Comisiei de buget-finanţe din Parlament?, mai spune Iancu.

România a împrumutat 20 de miliarde de euro de la FMI şi Comisia Europeană pe care i-a folosit, în ceea mai mare parte, Banca Naţională. Acum, Guvernul adoptă măsuri de criză şi impune, printre altele, reducerea salariilor din aparatul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Antena3.ro

×
x close