"Nu avem nici un motiv să gândim că nu am acţionat corect sau de o manieră ilegală în Iran," declara Joe Kaeser, directorul financiar al Siemens.
Societatea de Apărare a Poporului Ameninţat, un grup pentru apărarea drepturilor omului din Germania, a declarat că producătorul de echipament de telecomunicaţii Nokia Siemens Networks (NSN) "a contribuit substanţial la reprimarea opoziţiei iraniene."
NSN este un joint venture între Siemens şi producătorul finlandez Nokia.
NSN a recunoscut anul trecut că tehnologia pe care a vându-o în Iran în 2008 ar putea fi folosită la monitorizarea apelurilor, dar a negat că ar putea contribui şi la cenzurarea internetului.
De altfel, conglomeratul german a anunţat că va respinge orice alte comenzi viitoare ale Iranului, pe fondul eforturilor internaţionale de a impune noi sancţiuni contra republicii islamice pentru programul său nuclear.
Germania este unul dintre cele şase state care încearcă să convingă Teheranul să renunţe la proiectul său atomic, dar şi unul din cei mai mari exportatori către Iran în pofida a trei seturi de sancţiuni ONU.
De altfel, cancelarul german Angela Merkel declara marţi că Iran este în criză de timp dacă doreşte să evite alte sancţiuni.
În acelaşi timp, preşedintele Siemens, Peter Loescher , arăta că cel mai mare conglomerat industrial din Europa este conştient de sensibilitatea subiectului de a face afaceri în Iran.,
Consiliul Siemens a hotărât în octombrie să nu mai accepte comenzi din Iran, dar cele în curs vor fi respectat, arăta acesta.
Siemens are vânzări anuale de 500 milioane de euro în Iran, anume 0.7 procente din totalul mondial al companiei.
Antena3.ro