Cristoph Lindinger, managing partner al firmei de avocatura austriece Schoenherr – unul dintre playerii importanti ai regiunii, este de parere ca trendul de crestere economica va veni in Europa pe axa Nord Est – Sud Est.
“Mai intai, cresterea va veni dinspre Polonia, statele baltice, Cehia, Slovacia spre sud – estul Europei si pietele din Romania, Bulgaria, Serbia. Regiunea aceasta a Europei este clar ca va reveni la crestere. Romania are un potential bun de dezvoltare atata vreme cat este de lucru in infrastructura, cat nu este vorba de un grad asa mare al datoriei raportat la PIB (Produsul Intern Brut – n.r.)”, explica Lindinger.
“Nimeni nu stie cand aceasta revenire a economiei se va produce. Nici Trichet nu stie, recent spunea asta si guvernatorul central al Austriei. Vorbeam zilele trecute cu Andreas Treichl (presedintele Erste, proprietarul BCR – n.r.). Regiunea are un potential fantastic, dar nu se stie cand se va termina criza. Unii vorbesc de un double dip, in care ultima linie este flat (ceea ce ar insemna ca un nou val al crizei ar duce la o scadere a economiei si o stagnare pentru mai multi ani la un nivel scazut pana sa se reia cresterea economica – n.r.)”, afirma Lindinger.
In opinia acestuia, Europa ar trebui sa se orienteze in contextual actual mai mult spre Turcia, una dintre cele mai dinamice economii ale lumii.
“Cred ca Turcia este foarte importanta pentru Europa in contextual actual. Turcia este o piata mare, cu o crestere foarte rapida a economiei”, puncteaza Lindinger.
Biroul de la Bucuresti, al doilea la incasari dupa Viena. Marja neta locala: 30%
Biroul de la Bucuresti al Schoenherr este unul dintre cele mai mari ca volume de business in reteaua cu acoperire regionala a casei austriece de avocatura.
“Bucurestiul este pe locul al doilea la venituri absolute dupa Viena. Urmeaza Varsovia, Praga, Belgrad, Sofia. La Instanbul, am deschis anul trecut si creste foarte repede. In Romania, cel mai bun an ca incasari a fost 2009, a urmat o scadere in 2010. Anul acesta, speram sa obtinem un nivel comparabil cu cel de anul trecut, daca nu o usoara crestere. Marja neta a biroului de la Bucuresti este de circa 30%”, spune Lindinger.
Potrivit acestuia, incasarile de anul trecut ale biroului din Bucuresti au fost de peste 7 mil. euro.
Schoenherr a deschis biroul sau la Bucuresti in 1996, urmand primul val de investitori austrieci care veneau in Romania, Agrana si Brau Union ce isi faceau intrarea in sectoare precum industria zaharului sau cea a berii. Anii 2004 – 2005 au dus insa investitiile austriece la valori record in Romania, in conditiile in care OMV a preluat cea mai mare companie din Romania – Petrom., iar Erste a semnat achizitia celei mai mari banci locale – BCR. De asemenea, in industria asigurarilor seria de achizitii a Vienna Insurance Group, ajuns unul dintre liderii pietei de profil, a crescut volumele de business alaturi de celelalte companii austriece incasarile Schoenherr, care se bucura de asemenea si de un portofoliu important de clienti locali si internationali. Biroul de la Bucuresti al Schoenherr a ajuns astfel la 15 ani dupa intrarea pe piata sa aiba o echipa de aproximativ 55 de avocati, condusa de Sebastian Gutiu, si sa fie un jucator de top 10 la nivelul firmelor de avocatura de business din Romania, unde primele pozitii sunt detinute de catre Tuca, Zbarcea & Asociatii, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si Musat & Asociatii.