Antena 3 CNN Economic Companii Saab şi-a prezentat declaraţia de insolvenţă

Saab şi-a prezentat declaraţia de insolvenţă

1 minut de citit Publicat la 10:21 20 Feb 2009 Modificat la 10:21 20 Feb 2009
Saab şi-a prezentat declaraţia de insolvenţă
Producătorul suedez de automobile Saab, filială General Motors, şi-a prezentat declaraţia de insolvenţă, premergătoare falimentului propriu-zis. Saab îşi continuă, încă, producţia de autovehicule, informează agenţia EFE. Joi, Saab era în pragul falimentului, după ce GM a ameninţat că renunţă la companie, iar guvernul suedez refuză să ajute societatea.
O întâlnire de urgenţă a conducerii SAAB s-a încheiat fără a decide dacă se va căuta ajutor de la creditori, o mutare cunoscută în Suedia ca "reconstrucţie".
General Motors renunţă la 47000 de angajaţi la nivel global pentru a salva compania mamă şi pentru a asigura congresul că ajutorul federal va salva slujbele americanilor. Compania a ameninţat că renunţă la SAAB, după 20 de ani, dacă nu i se oferă o subvenţie.
?Statul suedez nu este pregătit să deţină fabrici auto?, declara Maud Olofsson, ministrul industriei. Ea a acuzat GM de tactici meschine şi de încercarea de a muta responsabilitatea pentru greşelile sale de management către contribuabilii suedezi.
?Suntem foarte dezamăgiţi de General Motors. Dar nu suntem pregătiţi să riscăm banii contribuabilului. Nu este un joc de Monopoly".
GM a încercat mult timp să facă bani cu fabrica suedeză, dar pierderile au devnit ceva obişnuit în ultimele luni. Fabrica a devenit acum un candidat serios la reducerea cheltuielilor. Saab are 4100 angajaţi în Suedia, cu alţi 10.000 subcontractanţi, în condiţiile în care şomajul a ajuns în ianuarie la 7,3 procente, la o ţară de 9 milioane locuitor.
Suedia este statul occidental care a fost lovit cel mai puternic - economia s-a contractat cu o rată anuală de aproape 20% în al patrulea trimestru. Exporturile contează pentru 55 procente din PIB, din care o mare parte, bunuri industriale şi de transport.
De asmenea, există o mare preocupare pentru sistemul bancar suedez, care abia şi-a revenit după dezastrul de la începutul anilor 90. Swedbank şi SEB sunt foarte expuse în statele baltice, cu economii în cădere. Băncile suedeze au împrumutat 90 de miliarde de dolari Europei de Est, peste 20% din PIB, iar Swedbank a pierdut 90 procente din cotaţia de vârf.
Antena3.ro

×
x close