“Este important sa ne uitam la toate ofertele din Europa in ultima perioada la companii deja listate. Toate s-au facut cu discount fata de pretul dinainte de anuntul tranzactiei. De ce? Pentru ca investitorii spun: acesta era pretul intr-o anume zi; daca acum compania vrea sa-mi ia o parte din bani, trebuie sa-mi arate un castig imediat. Ultimul lucru pe care-l vor investitorii e sa piarda bani”, a declarat Angelo Morganti, directorul departamentului de finantare corporativa pe piata de actiuni in cadrul Renaissance Capital si managing director in cadrul biroului din Londra.
El a adaugat ca desi estimarile din prezent sunt ca pretul titeiului va creste, ceea ce in mod normal, ar insemna profituri mai mari pentru Petrom, nu este o certitudine ca asa vor sta lucrurile, iar investitorii au devenit foarte conservatori in aceste momente.
“Toate acest lucruri, faptul Petrom are un potential mare, ca este o companie foarte bine condusa sunt recunoscute de investitori. Dar pe de alta parte nu este o siguranta ca pretul petrolului va creste, ca situatia se va imbunatati. Investitorii straini spun: acum actiunea este la pretul X, pentru ca eu sa nu pierd bani, trebuie sa fiu “on the safe side” si sa iau un discount, astfel incat daca plucrurile merg rau sa nu pierd bani. Investitorii institutionali sunt extrem de conservatori, mai ales in conditiile actuale de piata”, a adaugat Morganti.
Potrivit acestuia, investitorii straini asteapta sa fie “recompensati” si pentru faptul ca isi asuma riscul de a intra pe o piata mica, cum este cea din Romania.
“Investitorii se gandesc ca isi isi asuma riscul de a intra pe o piata care nu e foarte lichida. Media zilnica a tranzactiilor cu actiuni Petrom este 300.000 de euro, iar cand se uita la OMV vad ca e 6 milioane de euro. De ce este important acest lucru: daca preturile merg in jos, investitorii trebuie sa-si lichideze partial pozitiile si unde credeti ca este mai usor sa lichidezi o pozitie, pe o piata care are tranzactii de 300.000 de euro sau pe una unde se fac 6 milioane de euro?”, spune Angelo Morganti.
Daca vrei sa-i atragi pe acesti investitori, nu poti sa le ceri un premium, afirma oficialii Renaissance Capital, amintind si de exemplul recent al majorarii de capital pe care a derulat-o OMV, actionarul majoritar al Petrom, si care a trebuit sa ofere un discount de 10% fata de pretul de la Bursa din ziua anterioara anuntarii ofertei.
Reprezentantii Renaissance au tinut sa precizeze ca acesta este doar un exemplu.
“Eu nu spun ca va fi un discount. Noi vom face tot posibilul pentru a nu avea un discount, tot ce spunem este ca toate ofertele de pana acum s-au facut cu discount si investitorii asta asteapta”, a precizat Morganti.
Victor Cionga, consultantul Renaissance Capital in Romania, a adaugat la randul lui acesta este modul in care gandesc investitorii si “nu-i putem forta sa cumpere”.
“Este o piata a cumparatorilor si noi trebuie sa vedem cum gandesc acestia. Fie ca ne place, fie ca nu, asta e realitatea”, a spus Cionga.
Acesta a adus in discutie si faptul ca statul vinde doar un pachet minoritar, care nu ar schimba balanta de putere in cadrul Petrom, motiv pentru care de altfel, aceasta oferta se adreseaza doar investitorilor institutionali de portofoliu si nu si jucatorilor strategici.
“De ce ar plati un premium pentru un pachet minoritar? Un premium se plateste doar cand este la mijloc un pachet majoritar sau cand este o lupta pentru control Sa luam exemplul actiunilor Oltchim, al caror pret a explodat in ultimele luni. Lupta a fost pentru cine ajunge primul la pragul de 33% pentru a nu se putea vota conversia datoriilor in actiuni. Acolo a fost o batalie pentru blocarea controlului. In mod normal nu se da un premium, se da un discount pentru ca investitorii trebuie sa vada o crestere de valoare”, a mentionat Victor Cionga.
Oficialii Renaissance Capital au mai spus ca oferta Petrom va pune Romania pe harta marilor investitori si nu ar trebui sa conteze doar suma de bani care se va obtine acum, pentru ca daca statul are asteptari prea mari acum, acest lucru va afecta si celelalte privatizari pe care vrea sa le deruleze.
”Nu trebuie sa te uiti doar la beneficiul pe termen scurt, ci trebuie sa vezi care sunt beneficiile pentru Romania in viitor. Nu trebuie sa te gandesti doar la banii pe care-i faci cu aceasta oferta, ci trebuie sa te uiti si la celelalte privatizari pe care vrei sa le faci”, a declarat Angelo Morganti.
Statul a anuntat pana acum doar un pret maxim pentru oferta Petrom, de 0,46 lei/actiune, acesta fiind nivelul maxim la care titlurile s-au tranzactionat la Bursa in ultimul an. Si acest pret maxim a fost stabilit, spun intermediarii, pentru a nu indeparta potentialii investitori.
“Daca am fi pus pretul maxim la 0,7 lei nu am mai fi avut cu cine sa discutam”, afirma Cionga.
La Bursa, actiunile Petrom se tranzactioneaza in prezent la 0,387 lei/actiune, cu circa 16% sub pretul maxim anuntat. Detaliile ofertei au fost anuntate in mod oficial pe 7 iulie, iar cu o zi inainte ultimul pret de la Bursa a fost de 0,398 lei/actiune. Analistii de la unele dintre cele mai mari grupuri financiare din regiune au declarat ca se asteapta ca pretul final al ofertei Petrom sa fie cu 15-20% sub pretul maxim anuntat de stat.
Si unii dintre brokerii locali, chiar fosti concurenti ai rusilor de la Renaissance Capital in procesul de selectie a intermediarului ofertei, considera ca “viseaza” cei care cred ca s-ar putea plasa sute de milioane de euro la preturi semnificativ mai mari decat evaluarile curente.
“Au existat dezbateri si cu privire la reperul stabilit de pretul maxim de 0,46 lei/actiune si la faptul ca investitorii (macar cei individuali) nu beneficiaza de un discount fata de pretul din piata; dar de ce ar trebui ca statul sa faca un cadou investitorilor prin pretul ofertei? oare un detinator privat, precum OMV sau un fond de investitii, nu ar incerca sa obtina cel mai bun pret posibil? Iar asta ca sa nu mai discutam de dezbaterile care considera ca, dimpotriva, pretul este mult prea mic si care viseaza ca s-ar putea plasa sute de milioane de euro la preturi semnificativ mai mari decat evaluarile curente”, a precizat, in cadrul unui editorial, Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Actiunile Petrom au scazut in ultima perioada la Bursa, pe o tendinta generala de scadere, aparute pe fondul informatiilor privind o posibila extindere a crizei datoriilor suverane in Italia.
“Da, sunt socuri pe care nu le poti controla. Indiferent de momentul pe care-l alegi pentru oferta, nu poti sa fii 100% sigur ca nu vor fi socuri externe. Noi suntem optimisti in privinta ofertei si nu credem ca socurile externe pot avea un impact semnificativ”, a spus Angelo Morganti, adaugand ca de mare ajutor a fost decizia recenta a Fitch de a trece din nou ratingul Romaniei in categoria “investment grade”.
Reprezentantii Renaissance Capital nu au oferit nici o informatie despre evolutia subscrierilor in cadrul ofertei pana in acest moment, mentionand doar ca investitorii institutionali subscriu de regula in ultimele zile.
Oferta Petrom se va incheia vineri, pe 22 iulie. Statul are timp pana miercuri sa anunte un pret minim sub care nu va dori sa vanda actiunile. Oferta este considerata ca fiind incheiata cu succes, daca se vor vinde minimum 80% din titlurile oferite. Consortiul care intermediaza vanzarea este format din Renaissance Capital si societatile de brokeraj locale EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.