“Pana la urma guvernul este cel care decide daca sa plaseze actiunile sau nu luand in calcul informatiile privind pretul furnizate de intermediar. Pe scurt, intermediarul spune “se poate obtine pretul X avand in vedere conditiile de piata actuale, guvernul spune <da> si intermediarul merge mai departe cu plasarea ofertei”, au mentionat sursele citate.
Pregatirea ofertei este la un stadiu incipient, potrivit altor surse din piata, consortiul care intermediaza vanzarea este acum in plin proces de strangere de informatii despre companie. Vanzarea este pregatita de rusii de la Renaissance Capital, alaturi de brokerii locali de la EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.
Inainte de a iesi pe piata cu oferta Petrom, intermediarul trebuie sa faca operatiunile de due diligence, de evaluare a companiei, sa sondeze interesul investitorilor si sa intocmeasca prospectul. Dupa aceea, oferta va trebui sa fie promovata in fata investitorilor, iar in final sa fie stabilit pretul si actiunile sa fie vandute daca statul decide sa mearga mai departe.
Avand in vedere marimea companiei Petrom, oferta va fi promovata in principalele capitale financiare europene dintre care nu au cum sa lipseasca Londra si Frankfurt, si posibil in Statele Unite, daca va exista un interes suficient de mare din partea investitorilor americani.
Investitorii vor putea tranzactiona actiunile Petrom imediat dupa inchiderea ofertei, dar surse apropiate consortiului spun ca de regula plasamentele de acest gen vizeaza investitorii care fac plasamente pe termen mediu, care intentioneaza sa tina actiunile pentru luni, daca nu chiar ani, sustinand in acest mod pretul titlurilor.
Perioada de vara nu este insa de regula recomandata pentru iesirea cu actiuni pe piata, avand in vedere interesul slab al investitorilor in aceasta perioada, de aceea este posibil ca brokerii care intermediaza vanzarea pachetului de la Petrom sa se uite mai curand spre toamna.
“Ofertele in general nu se fac in iulie-august din cauza interesului mai redus al investitorilor in aceasta perioada”, a declarat Bogdan Campianu, directorul piete de capital din cadrul Raiffeisen Capital & Invest (RCI), societatea de brokeraj care a fost implicata pana in prezent in cele mai mari listari de pe piata locala.
Oferta Petrom este asteptata sa aiba o valoare de peste 600 milioane de euro, avand in vedere ca premierul Emil Boc a declarat recent ca pe acest pachet statul va obtine mai mult decat in 2004 cand a predate controlul austriecilor de la OMV. La acel moment, OMV platise 670 milioane de euro pentru 33% din actiunile companiei, realizand ulterior o majorare de capital in valoare de 830 milioane de euro, care i-a permis sa-si majoreze participatia la 51%. Valoarea ofertei, la ultimul pret de azi de la Bursa, este de peste 580 milioane de euro. Actiunile Petrom au inregistrat o crestere puternica de la inceputul anului, aducand investitorilor un castig de 28,4%.
Consortiul condus de Renaissance Capital a castigat la inceputul lunii aprilie mandatul pentru intermedierea ofertei Petrom, luand o surprinde piata, in conditiile in care in faza finala oferta consortiului condus de banca rusa de investitii a fost mai bine cotata decat a unora dintre cele mai mari grupuri financiare ale lumii precum Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura sau consortiul ING - UBS.
Rusii au castigat cerand un comision de 0,325%, mult mai redus fata de estimarile pietei. Astfel, potrivit Ministerului Economiei, la o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de success ar fi de circa 1,6 milioane de euro fata de asteptarile pietei, de 4-5 milioane de euro.
Actiunile Petrom sunt detinute de catre grupul austriac OMV in proportie de 51%, urmat de Fondul Proprietatea cu un pachet de 20%, statul prin intermediul ministerului economiei cu 20,6%, iar alte circa 8,2% din titluri sunt detinute de investitorii de la Bursa din Bucuresti.
Petrom, una dintre cele mai mari companii petroliere integrate din Europa de Sud – Est, a realizat anul trecut un profit istoric de 520 mil. Euro la afaceri de 4,4 mld. Euro.