Antena 3 CNN Economic Companii Reacția Holzindustrie Schweighofer, în urma acuzațiilor de comerț ilegal cu lemn

Reacția Holzindustrie Schweighofer, în urma acuzațiilor de comerț ilegal cu lemn

2 minute de citit Publicat la 15:04 07 Dec 2016 Modificat la 15:04 07 Dec 2016
cherestea.jpg

Compania Holzindustrie Schweighofer este acuzată de comerț ilegal cu lemn. Directorul Word Wildlife Fund România, Csibi Magor, a explicat, într-o intervenție telefonică în emisiunea Obiectiv, realizată de Oana Stancu, că se aștepta la o decizie ceva mai dură din partea comisiei independente care a ajuns la această concluzie.

"Și citez din raportul comisiei: 'Există dovezi clare și convingătoare că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerțul ilegal cu lemn, atât prin acceptarea lemnului ilegal în fabricile sale, cât și prin propriile sale acțiuni din interiorul acestor fabrici”, a explicat Csibi Magor.

“În plus, se mai spune în raport că 'Schweighofer a dezvoltat un sistem de aprovizionare care încurajează supraexploatarea nivelurilor de producție prevăzute legal, pentru a satisface cererile de volum și s-a spus în acest raport că există asocieri cu firme și persoane fizice împotriva cărora s-au adus acuzații puternice de acțiuni ilegale și corupție”, a conchis Csibi Magor.

Dan Bănacu, director general pentru România al Holzindustrie Schweighofer, a explicat, într-o intervenție telefonică în emisiunea Esențial, realizată de Alina Petrescu și Mircea Badea, detaliile acestei situații:

“Certificatul nostru FSC a fost suspendat. În acest moment, FSC ne-a acordat o perioadă de grație, de probațiune, în care vom analiza, împreună cu toate organizațiile interesate, chestiunile puse în discuție.”

“Noi nu exploatăm lemn, noi doar prelucrăm lemn pus pe piață în România. Lemnul este pus pe piața din România, în vânzare, conform normativelor și legislației în vigoare. Acesta este lucrul pe care îl dorim să îl verificăm, este motivul pentru suntem dispuși să facem toate eforturile pentru a clarifica orice urmă de îndoială”, a explicat Bănacu.

În discuție a intervenit și reporterul În Premieră Andrei Ciurcanu, jurnalist implicat în mai multe anchete pe tema comerțului ilegal cu lemn în România.

“Este bine să spunem adevărul – cei de la FSC, prin raportul lor, au confirmat tot ce am investigat noi și au confirmat plângerile făcute de un grup mai mare de ONG-uri, care au spus că Holzindustrie procesează lemn tăiat ilegal din pădurile din România. Această acuzație este una clară și oricât de mult ar vrea să se ferească domnul director, asta s-a confirmat, că Holzindustrie procesează lemn tăiat ilegal din pădurile din România. Este o decizie importantă. Pe de altă parte, eu sunt oarecum surprins de această decizie, pentru că investigația a fost realizată de un panel și board-ul FSC, care este separat de acest panel, a decis să nu suspende în totalitate certificarea FSC. Activitatea companiei Holzindustrie este afectată puternic acum, pentru că majoritatea clienților are pretenția că achiziționează de la partenerul lor un lemn care este procesat din surse sustenabile.”

Iată intervenția integrală:

×
x close