Antena 3 CNN Economic Companii Profiturile companiilor de stat cresc, nou semnal că evoluția economică a țării continuă să fie solidă

Profiturile companiilor de stat cresc, nou semnal că evoluția economică a țării continuă să fie solidă

grafic
Companiile de stat joacă un rol esențial in economia României. FOTO: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2024   •   20:15

Companiile de stat joacă un rol esențial in economia României, asigurând stabilitate și contribuind semnificativ la PIB-ul național. Sub Guvernul Marcel Ciolacu, companiile de stat din România au înregistrat performanțe financiare remarcabile în 2023. Primele zece companii de stat au cumulat un profit net de 14,4 miliarde de lei. Această realizare subliniază succesul politicilor economice implementate și importanța sectorului energetic în economia națională.

Companiile de stat reprezintă coloana vertebrală a economiei românești, asigurând servicii esențiale în sectoare critice precum energia, transporturile și infrastructura. Acestea nu doar că generează profituri semnificative, dar joacă și un rol crucial în asigurarea securității energetice, dezvoltării infrastructurii și în menținerea unor prețuri competitive pentru consumatori.

În 2023, sub guvernarea PSD, companiile de stat au înregistrat profituri record. Datele prezentate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) și platforma Termene.ro arată că primele zece companii de stat au cumulată un profit net de 14,4 miliarde de lei, potrivit economedia.ro. Acest succes este rezultatul unor politici economice și strategii de management eficiente de către Executivul Ciolacu, implementate pentru a stimula performanța și competitivitatea.

Companiile din energie, cele mai mari profituri

Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au avut anul trecut cele mai mari profituri. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a înregistrat cel mai mare profit dintre toate companiile de stat, cu un profit net de 6,3 miliarde de lei, în creștere cu 44% față de 2022, potrivit datelor prezentate de economedia.ro. În prezent, capitalizarea pieței locale depășește 40 de miliarde de euro, Hidroelectrica devenind a treia ca dimensiune, în centrul și estul Europei.

Romgaz se menține pe locul doi, raportând un profit net de 2,6 miliarde de lei, în creștere ușoară cu 4% față de 2022. Deși cifra de afaceri a scăzut cu 35%, ajungând la 8,6 miliarde de lei, compania continuă să fie un jucător important în sectorul energetic. Romgaz, alături de OMV Petrom, a anunțat dezvoltarea proiectului Neptun Deep în Marea Neagră, cu o investiție estimată la 4 miliarde de euro, producția de gaze naturale fiind așteptată să înceapă în 2027.

Clasamentul este completat de Nuclearelectrica care a înregistrat anul trecut un profit net de 2,5 miliarde de lei, în scădere cu 10% față de 2022. Totuși, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 17%, ajungând la 7,4 miliarde de lei.
Primele cinci companii din top activează în domeniul energiei, cumulând împreună un profit net de 13 miliarde de lei. 

Guvernul Marcel Ciolacu a susținut și alte companii de stat care au înregistrat profituri semnificative în 2023. Imprimeria Națională, Romsilva și Portul Constanța au contribuit în mod semnificativ la economia națională. Aceste companii nu doar că au generat profituri importante, dar au și facilitat dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor publice.

×
Citește mai multe din Companii
» Vezi toate știrile din Companii
Cele mai noi știri
Parteneri
x close