Antena 3 CNN Economic Companii Profitul Petrom a depăşit aşteptările analiştilor: 417 mil. Euro în primul semestru la vânzari de 2,46 mld. Euro

Profitul Petrom a depăşit aşteptările analiştilor: 417 mil. Euro în primul semestru la vânzari de 2,46 mld. Euro

Profitul Petrom a depăşit aşteptările analiştilor: 417 mil. Euro în primul semestru la vânzari de 2,46 mld. Euro
de Adrian Mirsanu    |    10 Aug 2011   •   10:34

OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca si liderul pietei petroliere locale, a obtinut in primul semestru un profit net de 1,74 mld. Lei (417 mil. Euro), in crestere cu 14% fata de perioada similara a anului trecut, depasind totodata si cele mai optimiste estimarile facute de analisti saptamana trecuta, care in medie vedeau un profit semestrial la 400 mil. Euro, rezultat favorizat de scumpirea titeiului de tip Ural cu 49% in ultimul an si a unei productii de titei in crestere. Daca privim la profitul – record obtinut anul trecut, putem spune ca Petrom se indreapta cu pasi repezi catre stabilirea unui nou – record, avanda in vedere ca la jumatatea anului a “bifat” 80% din castigul obtinut in intregul exercitiu financiar 2010. Proprietarii austrieci nu au tinut insa pasul cu “motorul” lor romanesc de profit inregistrand o scadere de 3% a profitului semestrial pana la 851 mil. Euro, din care contributia Petrom a ajuns la jumatate. Vanzarile OMV au ajuns la 16 mld. Euro, cu 46% mai mari, alimentate de integrarea operatiunii din Turcia - Petrol Ofisi.

Vanzarile subsidiarei locale a grupului austriac OMV au avansat cu 23% fata de perioada ianuarie – iunie 2010  pana la valoarea de 10,27 mld. Lei (2,46 mld. Euro). Analistii romani si straini care au participat la un sondaj realizat saptamana trecuta estimau un nivel al vanzarilor in trimestrul al doilea intre 5,04 mld. Lei (1,2 mld. Euro) si un maxim de 5,95 mld. Lei (1,4 mld. Euro). Petrom a reusit insa sa incaseze in trimestrul al doilea 5,29 mld. Lei (1,26 mld. Euro), cu 20% peste T2 2010, si mai mult fata de primul trimestru al anului.
Compania si-a “blindat” performanta operationala, reusind intr-un an aproape o dublare a fluxului de numerar din exploatare, in conditiile in care in trimestrul al doilea valoarea acestuia este de 2,02 mld. Lei (circa 488 mil. Euro), propulsand rezultatul obtinut in intreg primul semestru pana la 3,28 mld. Lei (aproximativ 785 mil. Euro).

De asemenea, gradul de indatorare al Petrom a scazut in ultimul an de la 15% la 12%, la 30 iunie 2011 compania inregistrand un nivel al datoriilor nete de 2,36 mld. Lei (564 mil. Euro), in contextul in care a contractat in anii anteriori imprumuturi de valori mari de la banci pentru a-si finanta programele de investitii, de circa 1 mld. Euro pe an. Anul viitor, Petrom are un varf de plata de altfel pentru creditele bancare contractate in anii anteriori.

Castigul pe actiune a crescut si el in ultimul an de la 0,0268 lei pe titlu pana la 0,0308 lei pe titlu, adica intr-un ritm de 15%.
Numarul de angajati al grupului a ajuns la 23.693 de angajati, cu 3.000 de angajati mai putini fata de finele primului semestru al anului trecut. Daca privim retrospectiv, la momentul preluarii de catre OMV in 2004, Petrom numara peste 50.000 de angajati.
Volumul de investitii in prima jumatate a anului este in scadere fata de anul trecut cu 15%, valoarea acestuia fiind in perioada mentionata de 1,68 mld. Lei (401 mil. Euro).

Pe divizii, portofoliul de explorare si productie, “driverul” de profit al Petrom, a inregistrat o crestere a volumelor de productie cu 3% in primul semestru pana la 33,7 milioane in echivalent barili petrol (bep). Cresterea mai mare vine din productia de gaze, unde ritmul de avans este de 4% pana la 1,32 mld. Metri  cubi in T2, in timp ce productia de titei si condensate a stagnat in primul semestru.
De remarcat, ca nivelul cheltuielilor de explorare au “explodat” la cote de peste patru ori mai mari fata de perioada similara a anului trecut, valoarea acestora ajungand la 339 mil. Lei (81 mil. Euro) in primele sase luni datorita deprecierii contabile a sondelor de explorare fara rezultat din Romania si a licentei de exploatare din zacamantul Kultuk din Kazahstan. In schimb, investitiile de explorare au avansat cu 81% in T2 fata de perioada similara a anului trecut pana la 96 mil. Lei (circa 23 mil. Euro).

In aceasta perioada, Petrom a raportat descoperirea unor zacaminte de gaze in Oltenia, in jud. Gorj, care ar putea fi cea mai mare descoperire de zacaminte de gaze in perimetre onshore (pe uscat) de dupa 1990. In paralel, Petrom impreuna cu americanii de la ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera din lume, sunt multumiti de primele indicii obtinute din perimetrul Neptun, in zona de mare adancime a Marii Negre. Din aceasta perspectiva, cheltuielile de explorare este asteptat sa creasca in perioada urmatoare. Costul de productie al Petrom a scazut cu 5% pe baril pana la 16,11 dolari pe baril, pe fondul cresterii productiei si a reducerii interventiilor la sonde.
In divizia de rafinare & marketing, Petrom opereaza incepand de anul trecut numai cu rafinaria Petrobrazi, dupa ce a luat decizia de a inchide Arpechim Pitesti. Cresterea pretului la titei care a crescut atat vanzarile, cat mai ales profitul in portofoliul de explorare & productie a lovit in schimb in marja de rafinare, unde compania a procesat un titei mai scump. Astfel, raportul semestrial Petrom arata o marja negativa in rafinare de 1,39 dolari pe baril in trimestrul al doilea fata de 0,99 dolari pe baril in perioada similara a anului trecut. Per ansamblu, divizia de rafinare si marketing a vandut mai putin, dar a incasat mai mult ca efect al scumpirii pretului produselor petroliere, trase in sus de cotatie de pe pietele internationale.

Rafinaria Petrom a facut livrari de 1,85 mil. Tone la jumatatea anului, scaderea vanzarilor fiind pe segmentul de rafinare de 2%. O scadere mai mare a volumelor vandute au inregistrat-o insa benzinariile, minusul fiind pe segmentul de marketing de 4%. Vanzarea cu amanuntul (prin benzinarii) reprezinta doua treimi din businessul segmentului de marketing. Scaderile de vanzari din benzinarii pot fi explicate si prin faptul ca scumpirea titeiului s-a tradus intr-o crestere importanta de preturi la pompa, unde litrul de carburant a ajuns sa se vanda si cu 1,3 – 1,4 euro in functie de sortimentul de combustibil. In acelasi timp, puterea de cumparare in ultimii ani a scazut pe fondul crizei economice ceea ce se reflecta acum nu  numai in scaderile in vanzari de carburanti, ci mai ales in vanzarile de produse complementare (cele din benzinarie, non –oil gen snacks-uri, ziare, reviste, cafea etc) unde declinul era de 11% in trimestrul al doilea fata de perioada similara a anului trecut.

Reteaua Petrom de benzinarii s-a redus cu zece locatii in ultimul an pana la 794 de unitati, ca urmare a “optimizarii retelei operate in Republica Moldova”.

Pe divizia de gaze si energie, vanzarile au crescut cu 19% pana la 1,79 mld. Lei (428 mil. Euro), pe fondul unei cereri in crestere din partea clientilor care activeaza in sectorul industrial.  Petrom este in ultima faza a testelor centralei electrice de la Brazi, care este asteptata sa intre pe piata de energie pana la finele anului. Cu o putere instalata mai mare decat a unui reactor al centralei nucleare de la Cernavoda, central Petrom de la Brazi ar putea avea un impact major in piata de electricitate, urmand sa aiba o pondere de circa 10% din productia interna.
Activele totale ale Petrom au ajuns la finele primului semestru la 33,4 mld. Lei (7,8 mld. Euro), in timp ce nivelul capitalurilor proprii ale companiei sunt de 19 mld . lei (4,48 mld. Euro). Datoriile curente ale Petrom sunt de 5 mld. Lei (1,18 mld. Euro), in timp ce cele pe termen lung ajung la 9,3 mld. Lei (circa 2,2 mld. Euro).

Capitalizarea Petrom era dupa prima ora de tranzactionare de 4,35 mld. Euro, in conditiile in care actiunile Petrom pe bursa de la Bucuresti aveau o crestere de 4% fata de sedinta de ieri, in acelasi ritm cu intreaga piata bursiera. Pe piata petroliera, principalii concurenti ai Petrom sunt kazahii care controleaza grupul  Rompetrol si rusii de la Lukoil, ambii concurenti dispunand pe langa retele mari de benzinarii si de cate o rafinarie mare.

 OMV detine 51% din actiunile Petrom, un pachet de 20% apartine Fondului Proprietatea, un alt pachet de 20% este la Ministerul Economiei care recent a esuat in tentativa de a vinde pe bursa o participatie de 9,84%.

×
Subiecte în articol: Petrom OMV Petrom profit vanzari
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close