Antena 3 CNN Economic Companii Primele “săgeţi” între SIF-uri: “Noi nu am spune că 90% din drum e parcurs în subiectul BCR, ci doar 10%, dar suntem pregătiţi să profităm de experienţa colegilor noştri şi să recuperăm”

Primele “săgeţi” între SIF-uri: “Noi nu am spune că 90% din drum e parcurs în subiectul BCR, ci doar 10%, dar suntem pregătiţi să profităm de experienţa colegilor noştri şi să recuperăm”

Catalin Ciocan
4 minute de citit Publicat la 18:30 03 Aug 2011 Modificat la 18:30 03 Aug 2011
Primele “săgeţi” între SIF-uri: “Noi nu am spune că 90% din drum e parcurs în subiectul BCR, ci doar 10%, dar suntem pregătiţi să profităm de experienţa colegilor noştri şi să recuperăm”
Discutiile purtate de Erste cu SIF-urile pentru a gasi alternative la listarea BCR provoaca primele “scantei” intre sefii acestor societati, presedintele SIF Moldova spunand ca nu intelege  de ce Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana, afirma ca cea mai mare parte din drumul negocierilor a fost deja parcurs.

“Chiar nu stiu despre ce vorbeste d-nul Cuzman. Inteleg ca cei de la SIF Banat-Crisana au 90% din necunoscute clarificate si au mai ramas doar 10%. Eu as spune ca doar 10% e clarificat si restul de 90% reprezinta necunoscute.  Dar suntem pregatiti sa profitam de experienta colegilor nostri si sa recuperam rapid”, a declarat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova (SIF2).

Reactia lui Ceocea vine dupa ce ieri Cuzman declarase ca negocierile cu austriecii de la Erste sunt intr-un stadiu avansat, afirmand ca “din 100 de km, practic mai sunt 10 metri de parcurs”.

Seful SIF Banat-Crisana (SIF1) nu lamurise insa faptul daca in cadrul variantelor de lichidizare negociate cu Erste au fost implicate pana la final toate SIF-urile. Reprezentantii Erste spun ca discuta cu toate cele cinci SIF-uri fara a oferi  detalii despre continutul discutiilor.

SIF Moldova insa nu a fost invitata luna trecuta la Viena la discutia pe care SIF-urile au avut-o cu Manfred Wimmer, directorul financiar al grupului Erste si fost director interimar al BCR.

“Nu am fost invitati la discutia de la Viena si in aceste conditii nu am participat”, a spus Costel Ceocea.

Diferenta de opinii de la SIF-uri s-ar putea datora si faptului ca austriecii sunt in negocieri mai avansate cu unele societati decat cu altele, dar oficialii SIF Moldova spun ca “nu ar crede” intr-o astfel de varianta.

“N-as crede ca negocierile sunt decalate”, a mentionat presedintele SIF Moldova. 

Potrivit acestuia, fiecare din scenariile listarea la bursa, vanzarea pachetelor sau construirea unor produse derivate care sa permita valorificarea actiunilor de la BCR,  sunt la fel de posibile in acest moment.

Oficialii SIF Moldova cerusera aprobarea actionarilor pentru valorificarea integrala sau partiala a pachetului de la BCR daca listarea nu se va realiza. Totodata, reprezentantii societatii anuntasera ca printre solutiile luate in calcul pentru valorificarea detinerii de la BCR se numara si emiterea unor instrumente financiare cu activ suport actiunile BCR, care sa fie listate la Bursa de la Bucuresti.  SIF Moldova  a fost si singura din grupul SIF-urilor care a adoptat o pozitie de forta fata de austrieci, cerand in  instanta anularea hotararilor prin care BCR a distribuit profitul net pe 2010 pentru majorarea capitalului social. Aceasta a fost prima actiune hotarata a unei societati de investitii financiare pentru a-si apara interesele in cea mai mare banca locala, dupa preluarea  ei  de catre Erste.

Presedintele SIF2 facuse un apel si catre celelalte SIF-uri, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa declaratiile lui Andreas Treichl, CEO-ul Erste, pentru a sta unite ca astfel ar avea cel mai mult de castigat. El spunea ca SIF-urile pana acum nu au avut o pozitie armonizata si nu au avut decat de pierdut.

Treichl a avut atunci o pozitie categorica pe subiectul listarii BCR, afirmand ca va face tot posibilul sa evite acest lucru, deoarece nu ar fi in interesul grupului austriac.

In replica, presedintele SIF Moldova a spus ca intelege pozitia acestuia si ca in mod cert in urma listarii actiunile BCR se vor tranzactiona, cel putin pe termen scurt, la un pret mai mic decat cel platit de austrieci la preluarea bancii, dar in ceea ce priveste activele SIF-urilor se va produce o schimbare substantial, cotarea pe bursa putand duce chiar la o dublare a valorii acestora.
Un grup de actionari ai SIF-urilor, printre care se afla fonduri administrate de Firebird, ING, Broadhurst, Aviva,  au cerut SIF-urilor sa convoace AGA pentru a discuta despre listarea BCR, SIF Moldova fiind singura societate care pana in prezent a anuntat ca va convoca o Adunare Generala in acest sens.

Presedintele SIF Banat-Crisana, pe de alta parte, a declarat azi ca se va intalni joi cu reprezentanti ai acelor actionarilor si le va propune sa renunte la aceasta solicitare, deoarece s-ar reduce la jumatate perioada in care mai pot avea loc negocieri intre SIF-uri si Erste.

"Am cerut personal ca joi sa avem o intalnire cu cativa dintre actionarii SIF-urilor care au cerut convocarea AGA pentru mandatarea Consiliilor de Administratie sa solicite listarea BCR. Trebuie sa avem o astfel de intanire pentru a-i pune la curent si pe actionarii nostri (ai SIF-urilor - n.red) cu privire la discutiile purtate cu Erste despre actiunile de la BCR, sa stie in ce stadiu suntem cu negocierile, sa fim mai transparenti. Daca acestia nu renunta la cerere s-ar scurta cu minim o luna timpul pentru negocierile cu Erste. Dureaza pana convoci AGA si se decide ceva, iar peste doua luni ajunge la final termenul convenit pentru amanarea listarii BCR", a declarat Ioan Cuzman, pentru Mediafax.

SIF-urile si Erste trebuie sa ajunga pana la sfarsitul lunii octombrie la o intelegere in privinta actiunilor de la BCR. O eventuala intelegere separata doar cu unele dintre cele cinci SIF-uri le-ar pune insa pe celelalte intr-o situatie dificila, intrucat daca nu ar accepta oferta facuta de Erste, ar putea ramane “captive” in actionariatul  bancii. SIF-urile sunt cei mai important actionari minoritari ai BCR, controland in total 30,12% din actiuni.

×
Etichete: BCR Erste
x close