American International Group (AIG) a plătit angajaţilor bonusuri în valoare totală de 218 milioane de dolari, reiese din documentele transmise de companie procurorului general al statului Connecticut, cu mult peste nivelul de 165 milioane de dolari care a stârnit controverse la începutul săptămânii.
Documentele au fost trimise procurorului general al statului Connecticut, Richard Blumenthal, ca răspuns la o citaţie.
La începutul acestei săptămâni, o serie de documente prezentate de AIG anunţau plata unor bonusuri în valoare totală de 165 milioane de dolari, declanşând controverse în rândul populaţiei şi mediului politic, precum şi un scandal mediatic, care au determinat Congresul să propună şi să voteze de urgenţă o lege pentru impozitarea cu 90% a oricărui astfel de bonus achitat de companiile care au beneficiat de ajutoare de stat.
AIG a încasat, din septembrie până în prezent, fonduri guvernamentale de aproape 180 miliarde de dolari, în cadrul mai multor programe de salvare de la faliment.
Documentele făcute publice sâmbătă arată că 73 de angajaţi ai grupului au încasat câte cel puţin un milion de dolari, în timp ce cinci persoane cu funcţii de conducere au primit peste patru milioane de dolari.
În urma discuţiilor generate la începutul săptămânii de informaţiile privind bonusurile, autorităţile au decis mai multe sancţiuni pentru AIG, printre care o taxă excepţională în cuantum echivalent cu plăţile suplimentare încasate de angajaţi şi reducerea următoarei tranşe a ajutoarelor de stat cu aceeaşi sumă.
Pe de altă parte, consilierii economici de la Casa Albă au arătat că preşedintele Obama nu va guverna ?cu mânie? şi au avertizat că folosirea legii taxelor pentru a recupera banii plătiţi ca bonusuri ar putea fi o ?cale periculoasă?.
Astfel, ei au apreciat că legea adoptată de Camera Reprezentanţilor ar trebui modificată de Senat şi au lăsat să înţeleagă că preşedintele nu va promulga legea.
?Cred că preşedintele va fi îngrijorat că acest act ar putea avea unele probleme pentru că merge prea departe- legea merge prea deprarte în ce priveşte unele aspecte legale, validitate constituţională, folosirea codului fiscal pentru a pedepsi chirurgical un mic grup?, a declarat consilierul economic al vicepreşedintelui Joe Biden, Jared Bernstein, citat de ABC.
?Aceasta ar putea fi o cale periculoasă?, a completat el.
Antena3.ro