Antena 3 CNN Economic Companii Pfizer va cumpăra compania rivală Wyeth pentru 65 miliarde dolari

Pfizer va cumpăra compania rivală Wyeth pentru 65 miliarde dolari

Pfizer va cumpăra compania rivală Wyeth pentru 65 miliarde dolari
26 Ian 2009   •   05:39

Directorii Pfizer Inc. au dezbătut duminică achiziţia producătorului concurent de medicamente Wyeth, în cadrul unei afaceri ce ar putea să depăşească 65 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Directorul executiv al Pfizer, Jeffrey Kindler, va conduce cele două companii unite, au declarat surse apropriate negocierilor. Directorii Wyeth s-au întâlnit şi ei pentru a discuta despre achiziţie, cea mai mare din acest sector în ultimii cinci ani, iar un anunţ ar putea veni chiar în această săptămână.
Pfizer, cel mai mare producător mondial de medicamente, va obţine în urma acestei tranzacţii controlul asupra anti-depresivului Effexor şi a vaccinului contra pneumoniei Prevnar, iar vânzările sale anuale vor creşte cu 46 de procente, până la 70 miliarde de dolari.
Specialiştii apreciază că tranzacţia ar putea duce la consolidarea poziţiilor pe o piaţă marcată de expirarea tot mai multor patente.
Investitorii deja au arătat că aprobă tranzacţia: la aflarea unei posibile fuziuni, acţiunile Pfizer au crescut cu 24 de cenţi, până la 17,45 dolari pe 23 ianuarie, când Wall Street Journal a scris pentru prima dată despre aceasta. Acţiunile Wyeth au crescut cu 12,7 procente, 4,91 dolari, până la 43,74 dolari.
Urmare a acestui nou plan, intenţia Wyeth de a oferi 1,35 miliarde dolari pentru producătorul olandez Crucell NV, ar părea că a fost uitată. Drept urmare, acţiunile olandezilor au pierdut 9,6 procente pe piaţa din Amsterdam .
Compania unită va avea 130.000 de angajaţi, iar veniturile sale anuale vor fi cu 55% mai mari decât ale urmăritorului de pe locul doi pe piaţa medicamentelor, GlaxoSmithKline Plc din Londra.
Effexor a fost cel mai vândut medicament al Wyeth în 2007- cu 3,79 miliarde dolari, în vreme ce Prevnar a generat 2,4 miliarde dolari.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close