Potrivit jurnaliştilor de la Financiarul, unul dintre angajaţii care a dat în judecată Petromservice pentru a primi drepturile salariale suplimentare pe anii 2005 - 2007 a arătat că salariaţii companiei trebuiau să primească încă un salariu de bază mediu de Paşte şi de Crăciun. Reprezentanţii societăţii au cerut însă respingerea solicitării şi au susţinut că, potrivit contractului colectiv de muncă, primele au fost incluse în salariul de bază începând cu 2003.
După analizarea documentelor depuse la dosar, Tribunalul Bucureşti a constatat că suplimentările au fost incluse în salariul de bază doar în cursul anului 2003 şi nu de la începutul anului 2003. Instanţa i-a dat câştig de cauză salariatului.
Jurnaliştii de la Financiarul spun că judecătorii au arătat că articolul care prevedea acordarea drepturilor salariale suplimentare de Paşte şi de Crăciun nu a fost modificat până în anul 2008, cu toate că a făcut obiectul negocierilor purtate în anii 2003, 2005 si 2006. Conform hotărârii Instanţei, dacă părţile ar fi vrut ca drepturile salariale suplimentare să fie incluse în salariul de bază, atunci în Contractul Colectiv de Muncă nu s-ar mai fi prevăzut că trebuie purtate negocieri cu sindicaetle pentru stabilirea modalităţilor de acordare a acestora.
Angajaţii au început să acţioneze în instanţă Petrom şi fosta Petromservice din anul 2007, luând exemplul unei foste directoare. PSV Company a fost chemată în judecată de 18.000 de salariaţi, în 6.500 de procese, în timp ce alte câteva zeci de mii de acţiuni au fost îndreptate împotriva Petrom.
Petrom si PSV Company au fost nevoite să plăteasca la fiecare proces şi cheltuielile de judecată, dar şi onorariile avocaţilor, ceea ce face ca sumele să fie mult mai mari. În contextul actualei crize financiare, conducerea Petrom a trimis o scrisoare tuturor salariaţilor, în care le cerea returnarea primelor câştigate în instanţă.
Antena 3