Antena 3 CNN Economic Companii Petrom închide permanent rafinăria Arpechim. Nu a găsit un cumpărător "credibil"

Petrom închide permanent rafinăria Arpechim. Nu a găsit un cumpărător "credibil"

2 minute de citit Publicat la 10:02 25 Mar 2011 Modificat la 10:02 25 Mar 2011
Petrom închide permanent rafinăria Arpechim. Nu a găsit un cumpărător "credibil"
Foto: Mediafax
Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom (SNP) a decis joi închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim Piteşti, deoarece opţiunea vânzării nu este fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei, informează Mediafax.
   
Rafinăria Arpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni, din raţiuni economice.
   
"Decizia (...) este în conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrată al Petrom şi de a creşte eficienţa. Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei. Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite", se spune într-un comunicat al OMV Petrom transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
   
Petrom menţionează că în Europa o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate.
  
Petrom estimează că în Europa capacitatea totală de rafinare va fi redusă în mod semnificativ în anii următori pentru adaptarea la condiţiile de pe piaţă, iar România este caracterizează, de asemenea, prin excedent de capacitate de rafinare.
   
Rata totală de utilizare a capacităţilor de rafinare a fost de circa 40% anul trecut, în condiţiile în care au funcţionat numai patru rafinării din totalul de 10 aflate în anii trecuţi în operare, potrivit Petrom.
   
Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.
   
Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluată în luna ianuarie a anului trecut de Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), .
   
Compania OMV Petrom a înregistrat în 2010 un profit record de 2,19 miliarde de lei (520,2 milioane de euro), cel mai mare de la momentul privatizării, în 2004. Câştigul consemnat anul trecut este de 2,6 ori mai mare faţă de profitul net din 2009, care s-a ridicat la valoarea de 833 milioane de lei.
   
Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titluri se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
   

×
x close