Compania Petrom a semnat, marţi, contractarea unui credit corporativ nesecurizat de până la 300 milioane euro prin intermediul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Creditul va fi utilizat pentru introducerea de standarde crescute în industrie, în ceea ce priveşte mediul, sănătatea şi siguranţa.
Contribuţia BERD este de 150 milioane de euro din creditul total, restul sumei împrumutului urmând să fie sindicalizat de către BERD unui grup de bănci comerciale şi ar putea include un împrumut paralel acordat de Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre. Împrumutul de 150 milioane de la BERD are o maturitate de şapte ani, iar împrumutul sindicalizat, reprezentând diferenţa până la 300 milioane euro, are o maturitate de cinci ani.
În 21 ianuarie 2009, Petrom a anunţat, printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti, că a obţinut o linie de finanţare de tip revolving, de până la 500 milioane de euro, de la acţionarul său majoritar, grupul austriac OMV, scrie Newsin.
De asemenea, Petrom a contractat, în octombrie 2008, o linie de credit în valoare de circa 375 milioane de euro în multi-valută, pe trei ani, semnând, practic, unul dintre cele mai mari împrumuturi acordate vreodată unei firme locale, care depăşeşte chiar finanţarea atrasă în 2007 de RCS&RDS.
Împrumutul a fost unul preferenţial, acordat de un club de cinci bănci, care au o bună relaţie cu Petrom şi cu OMV, acţionarul majoritar. Este vorba despre UniCredit Bank Austria AG, Credit Agricole Luxemburg S.A., Erste Group Bank AG, Raiffeisen Zentralbank Österreich AG şi Société Générale Bank&Trust (SGBT).
Petrom va plăti pentru credit o dobândă anuală cu 1,5% mai mare decât rata de referinţă a dobânzii, iar cea mai mare parte din cele 375 milioane de euro va fi retrasă în euro şi lei, existând posibilitatea ca împrumutul să fie folosit şi în dolari.
De la momentul privatizării, din 2005 şi până în prezent, Petrom a investit circa patru miliarde de euro pentru modernizarea şi creşterea performaţelor companei. Aproximativ 480 milioane de euro au fost utilizate pentru protecţia mediului.
De asemenea, pentru acest an, compania şi-a propus un buget de investiţii de 4,7 milarde lei, echivalentul a peste un miliard de euro.
Grupul OMV din Austria deţine 51,01% din acţiunile Petrom. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA deţine 20,11%, iar 8,24% aparţin acţionarilor minoritari.
Antena3.ro